Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Bisfenol A - opasnost iz plastične bočice

16. 06. 2009.

Bisfenol A (BPA) ili „opasnost iz bočice“ u posljednje je vrijeme digla veliku medijsku prašinu u svijetu zbog brojnih istraživanja u kojima se pokazala opasnost ove kemikalije za zdravlje djece. BPA se koristi u proizvodima napravljenima od polikarbonatne plastike, pa tako i za proizvodnju plastičnih bočica za djecu većine svjetskih proizvođača. 

Posljednja istraživanja su pokazala kako, ukoliko prilikom zagrijavanja dođe do otpuštanja ove kemikalije iz plastike u hranu, BPA može izazvati razvojne i neurološke probleme kod djece i odraslih. Ono o čemu se u medijima ne govori jest da do ispuštanja manjih količina Bisfenola A iz plastike dolazi i na sobnim temperaturama, pogotovo iz starijih dječjih bočica koje su oštećene i izgrebane brojnim korištenjem, pranjem i steriliziranjem.

Od ukupno 115 znanstvenih radova provedenih na ovu temu, u njih 94 dokazani su štetni učinci Bisfenola A, i to u koncentracijama koje su niže od službeno „preporučene“ dnevne doze za ljude (50 mikrograma na kilogram tjelesne težine). Opravdane su sumnje u vjerodostojnost preostalih znanstvenih radova u kojima nisu uočena štetna djelovanja Bisfenola A, jer ih je gotovo sve financijski podupirala industrija plastike.

Britanski su znanstvenici proveli i nedavno objavili rezultate prve opsežne epidemiološke studije na ljudima (JAMA 2008, 300, 1303). Pokazali su da se  Bisfenolu A može „pripisati“  čitav niz malignih (karcinom prostate i dojke) i kardiovaskularnih bolesti (angina, koronarne bolesti srca, srčani udar) te metaboličkih poremećaja poput šećerne bolesti.

Zbog takvih znanstvenih stajališta u Kanadi je zabranjena prodaja polikarbonatnih bočica, a sve su snažniji pritisci javnosti u svijetu da se razmotri zabrana uporabe polikarbonatne plastike u proizvodnji ambalaže za hranu i piće općenito. Tako je u ožujku šest vodećih proizvođača dječjih bočica u SAD-u prestalo s prodajom postojećih plastičnih bočica te su ih kompletno zamijenili s novom vrstom plastike koja ne sadrži Bisfenol-A.


BornFree™ je izraelska tvrtka specijalizirana za proizvodnju zdravih i sigurnih proizvoda za djecu. BornFree™ je razvio liniju dječjih bočica, šalica i dodataka koji su u potpunosti oslobođeni potencijalno opasnih kemikalija Bisfenola A (BPA) i PVC plastike, čime je tvrtka BornFree™ postala ne samo najveći proizvođač, već i sinonim za Bisfenol-A free bočice na svijetu.

BornFree™ proizvode moguće je kupiti: u preko 150 ljekarni u distribuciji Medike, bio&bio trgovinama ekoloških proizvoda, Garedenu - trgovini zdrave prehrane, dućanima Tintilinić, Beba centar u Puli i Poreču, Mulleru - Trg bana Jelačića, na broj tel. 01/2371572, te putem web shopa na
www.newbornfree.com.hr. Uvoznik BornFree™ proizvoda za Hrvatsku i regiju je tvrtka Myristica.

 

Odobravamo popust od 15% pri kupovini BornFree proizvoda tijekom trajanja sajmova!

(25.-27. 9. Arena Zagreb i 9.-11. 10. Spaladium Arena, Split)


Pročitano: 16567 puta

Oglasni prostor