Sponzorski članak

Bit ću majka - što da jedem?

Budući da se trudnicama dijeli bogatstvo savjeta, važno je da im se povjere vjerodostojne informacije o potrebnim promjenama u pogledu unosa hranjivih sastojaka. Mikrobiom Riječ mikrobiom odnosi se na zajednicu svih mikroorganizama koji nas...

Budući da se trudnicama dijeli bogatstvo savjeta, važno je da im se povjere vjerodostojne informacije o potrebnim promjenama u pogledu unosa hranjivih sastojaka.

Mikrobiom

Riječ mikrobiom odnosi se na zajednicu svih mikroorganizama koji nas štite od vanjskih utjecaja izvan kože i unutar tijela. Od posebne je važnosti crijevni mikrobiom koji je izravno povezan s probavom, metabolizmom, radom imunološkog sustava i mnogim drugim važnim funkcijama.

Tijekom poroda, različiti mikroorganizmi koji čine majčin mikrobiom premještaju se u rodnicu, gdje ih fetus hvata pri rođenju i oni čine osnovu za razvoj djetetovog imunološkog sustava. Stanje majčinog mikrobioma utječe i na sastav majčinog mlijeka i važno je za zdrav razvoj i djetetovog mikrobioma i imunološkog sustava tijekom dojenja - stanice imunološkog sustava uglavnom se nalaze u crijevima i u stalnoj su komunikaciji s crijevnim mikrobiomom.

Ravnotežu crijevnog mikrobioma najbolje podupire redovita konzumacija raznih svježih organskih namirnica, posebno voća i povrća, fermentirane hrane i kvalitetnih omega-3 masnih kiselina. Raznolikost i pravilna ravnoteža mikroorganizama u crijevnom mikrobiomu također se mogu relativno brzo obnoviti fermentiranim pićem Multi EM ferment®, koji sadrži 31 soj različitih mikroorganizama koji oponašaju zdrav crijevni mikrobiom. Nekoliko mjeseci terapije osigurat će veću raznolikost i ravnotežu mikrobioma. Posebno tijekom trudnoće i dojenja, preporučuje se kontinuirana podrška s Multi EM ferment®.

Znanstveno istraživanje na pr. pokazalo je smanjenu učestalost alergija i astme tijekom ranog razvoja kod djece čije su majke imale uravnotežen, zdrav crijevni mikrobiom tijekom trudnoće i istovremeno dovoljan unos omega-3 masnih kiselina.

Omega 3 masne kiseline

Za razvoj beba, posebno njihovog mozga, kognitivnih funkcija i vida, kvalitetne omega-3 masne kiseline su izvanredno važne. Fetus u vrijeme razvoja u maternici, u potpunosti ovisi o dnevnom unosu omega-3 masnih kiselina trudnice, iste te dojene bebe o unosu omega 3 masnih kiselina majke.

Preporuke o potrebnom dnevnom unosu omega-3 masnih kiselina malo se razlikuju od zemlje do zemlje. U Europi preporučuje se najmanje 500 mg dnevno, s tim da se potreba trudnica i dojilja povećava za 100-200 mg/dan. Svakako vrijedi istaknuti činjenicu da je nedavno istraživanje pokazalo značajan nedostatak omega-3 masnih kiselina, posebno kod žena i djevojaka.

Vitamini i minerali koji u ovom razdoblju zaslužuju najviše pažnje

Vitamin A: namirnice životinjskog podrijetla (riblje ulje, povrće, narančasto i žuto voće)

Vitamin D: zrake sunca a dobro je uzimati i u obliku dodataka prehrani (1500 – 2000 IU, ne više).

Za unos C vitamina preporučuje se dodatak u obliku kvalitetnog dodatka prehrani.

Jod: igra glavnu ulogu u razvoju fetalnog živčanog sustava, a sadrže ga kuhana jaja, suhe šljive, oguljeni krumpir, zeleno povrće. Jako je važan kalcij i magnezij, koji se nalazi u cjelovitim žitaricama, ribi, peradi i povrću.

Autor:

https://www.eubioma.hr/proizvodi/paket-bit-cu-majka.html

Eubioma, rešitve za zdravje in vitalnost d.o.o.

Ovaj članak je sponzorski i ne mora odražavati stavove ni razmišljanja uredništva

Pročitano: 834 puta.

Oglasni prostor
Važnost zdravog crijevnog mikrobioma u trudnoći

Riječ mikrobiom odnosi se na zajednicu svih mikroorganizama koji nas štite od vanjskih utjecaja izvan kože i unutar tijela. Od posebne je važnosti...

Bit ću majka - što da jedem?

Budući da se trudnicama dijeli bogatstvo savjeta, važno je da im se povjere vjerodostojne informacije o potrebnim promjenama u pogledu unosa...

Važnost omega 3 masnih kiselina u trudnoći

Omega-3 masne kiseline jako su važne, posebno kada je riječ o razdobljima trudnoće i dojenja. Pogotovo su važne za razvoj beba, posebno njihovog...

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021