Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Platnene pelene

31. 10. 2008.
Mnoge mame koje koriste jednokratne pelene za previjanje svojih beba kažu da nisu imale problema s pelenskim osipom. Naime, kad koristimo jednokratne pelene, bez razmišljanja upotrebljavamo kremu za guzu, tako da crvenila i iritacije kože uglavnom nema. Međutim, povremeno se zna pojaviti crvenilo koje se najčešće rješava s još kremica i više mazanja. Kreme su tako postale rutinski dio previjanja, da nitko o tome više ne razmišlja. Kod previjanja platnenim pelenama, krema se ne koristi ili eventualno u jako malim količinama, i pelenski se osip uglavnom ne pojavljuje.

      Što se tiče financijskog aspekta platnenih pelena, sve ovisi o vrsti pelene. No neka
prosječna cijena je 100 kuna. Ako se uzme u obzir i skuplja varijanta pelena koje se izrađuju u veličinama, za jednu bebu najčešće su dovoljne dvije veličine (najčešće S i M, a L je predviđen za iznimno velike bebe ili za fazu odvikavanja od noćne pelene kod djece u dobi od barem tri godine). Minimalna količina pelena u tom je slučaju 20 komada po veličini, dakle ukupno 40 komada. Dodatnih umetaka potrebno je maksimalno tri, jer se koriste povremeno, primjerice noću ili tijekom duljih šetnja.

      Ovdje ćemo samo usporedbe radi staviti pelene prosječne cijene, premda postoje još povoljnije varijante drugih dobavljača: za jednu bebu i njeno doba „pelenaštva" treba izdvojiti oko 4500 kn za platnene pelene, zaštitne gaćice i uloške, ali je to još uvijek manja svota od one za jednokratne pelene. Uz to, tu je i dvostruka ušteda jer vam one mogu poslužiti i za drugo dijete.

      Trošak struje, vode i deterdženta nije velik: koristi se malo deterdženta, pelene se peru na 60 stupnjeva na ekoprogramu koji traje oko sat vremena.

      I posljednji argument koji se rijetko spominje jer ne postoji dovoljno razvijena svijest građana o otpadu jest da i odvoz otpada košta. Naime, trenutno se trošak odvoza otpada naplaćuje prema kvadraturi stambenog prostora, dok se u zemljama EU-a i u ostalim razvijenim zemljama taj trošak računa prema stvarnom volumenu otpada iz pojedinog kućanstva. Jednokratne pelene u obitelji s jednom bebom zauzimaju značajno mjesto u udjelu otpada jednog kućanstva (6-12 pelena na dan), pa tako i trošak odvoza otpada velikim dijelom ide na teret pelena.

      Današnje moderne platnene pelene zaista nemaju ništa zajedničko s platnenim pelenama kojima su se mučile naše mame. Uostalom, pročitajte što su o pojedinim modelima rekle naše iskusne mame testerice.

Kamaris
www.kamaris.hr

Ivana
: Vrlo mekane, udobne pelenice (osobito one od frotira), sada su još bolje krojene i bolje upijaju nego prijašnji modeli. Uz dodatni uložak mirni ste nekoliko sati. Mrvicu su prevelike za one-size pelene. Zaštitne gaćice su također dobro krojene, ne propuštaju, iako su malo krute strukture radi kopčanja čičkom.
Lara: Udobna, mekana pelena koja puno upija, iako za moj ukus prevelika i preširoka. Ipak, zgodna je za noć jer se da lijepo popuniti ulošcima. Više mi se sviđa u flanel varijanti jer ne volim frotir – s vremenom postane krut. Ima i odlične uloške koji dobro upijaju i lijepog su kroja koji prati pelenu. Uz njih također idu i lijepe zaštitne gaćice koje odlično pristaju uz ožice, premda su poprilično velike.
Tanja: Kamaris frotir je jedna od većih pelena, lijepog dizajna, regulacije veličine, velike moći upijanja. Nedostatak joj je što je dosta široka među nožicama pa djeluje nezgrapno, dosta dugo se suši, i frotir brzo postaje tvrd i grub sušenjem na zraku. No ako je sušite u sušilici, nema problema: pelena ostaje mekana.
Kamaris zaštitne gaćice: Super su. Dosadašnje monotone bijele dobile su novi dizajn, vesele su i šarene. Veličina je podijeljena na mjesece 0-6-12, nisu pretjerano skupe, dobro drže i ne propuštaju. Jedini im je nedostatak što se počnu otkopčavati kad beba ima 7-8 mjeseci, dakle kad postane malo okretnija (ili ranije ako imate živahnu bebu). Kad bi se čičak zamijenio drukerima, mogle bi dobiti čistu peticu!
Kamaris flanel: isto kao kamaris frotir, jedina je razlika što je ovdje flanel do guze pa nije jako grubo, ali ne bi im naštetilo povremeno sušenje u sušilici radi omekšavanja materijala.
Dijana: Pelena koja ulazi u moj najuži izbor. Oduševila me jer je ovaj novi model puno bolji. Kroj je puno bolji, mojim dečkima savršeno prati tijelo, gumice su tako dobro „zakamuflirane“ da mislim da ih beba i ne osjeti. Dobro upija, no ipak radije stavim uložak. Veličina je ok, ne znam kako funkcionira na tek rođenim bebicama s obzirom na to da je poprilično duboka čak i
kad se smanji na najmanju veličinu. Kopča se na čičak, koji je doista kvalitetan.

TOTS BO

Tanja: Tots Bots Bamboozles je gotovo savršena pelena! Ima veliku moć upijanja, našiven uložak, lijepog je kroja, možda mrvicu široka među nožicama, jako dobro drži
po noći. Zanimljivih je boja, a bila bi još ljepša da ima i raznovrsne uzorke po sebi – što mogu, volim šarene guze!
       Tots Bots zaštitne gaćice – lijepa i mekana zaštita, ne propušta, lijepo se kopča, simpatičnog dizajna. Jako sam zadovoljna njima.

RODINA PUSA

Ivana: Lijepe one-size pelene, ugodne i za oko, ali i udobne za male guze. Dobra
kroja koji fino prati oblik tijela, mekane, dobro se regulira veličina uz pomoć drukera.
Kopčanje je na čičak.
Tanja: Pelena je lijepa dizajna, šarena, regulacija veličine i kopčanje su zadovoljavajući. Nedostatak joj je što je, po mom mišljenju, preplitka. Moji je klinci u
dobi od tri mjeseca nose na najvećoj veličini,dakle ne koristim drukere za regulaciju
veličine. Inače pelena dobro upija i relativno se brzo suši.
Lara: Jako lijepi uzorci i kroj koji prati liniju tijela, ali malo pretanka i pretvrda pa je uložak obavezan.
Dijana: Vesele pelenice zgodnih uzoraka. Dobra kroja, dobro upija. Slično kao i Kamaris i Luci, nemaju unutarnji uložak cijelom duljinom pa kad su smanjene, onda su super, a kad ih se raširi, nema što upijati ako se ne umetne uložak. Naše Puse nemaju
baš kvalitetan čičak. Jedva prima i događa se da ga malac samo jednim slučajnim pokretom odlijepi.

MIB

Ivana: Onesize: Izvrsne pelene, predivnog kroja i lijepog dizajna, fino i lako se regulira veličina uz pomoć kopčanja drukerima (meni osobno draži način), dobro upijaju, a uložak je velik, što je odlično.
Neva: također dobra pelena, prednost je brže sušenje, no meni osobno draže su "obične" fittedice.
Zaštitne gaćice su fantastične: mekane, nepropusne i prilagodljive veličine. To su moje omiljene pelenice.
Lara: Mib Dora je moj favorit među onesize pelenama, prekrasnih uzoraka, izvrsnog kroja, mekana i debela, uopće joj ne treba dodatni uložak. Sami ulošci su malo pretvrdi. Zaštitne gaćice su izvrsne, mekane, prozračane, s drukerima koji dobro drže.
Mib Neva - meni osobno najdraža pelena jer savršeno pristaje mom malom mršavcu.
Lijepih, živih, kontrastnih boja s prišivenim uloškom za lakše sušenje, malena i uska, a opet izvrsno upija.
Tanja: Onesize: Ova je pelena lijepog dizajna, gotovo savršenog kroja, dio između nožica slijedi liniju tijela te ne djeluje nezgrapno na bebi. Regulacija veličine je jako dobra, drukeri su čvrsti i lako se otkopčavaju i zakopčavaju. Možda da je mrvicu dublja, bila bi savršena.
Neva: Ovo je odlična pelena. Našiven je uložak pa se malo teže suši, ali jako dobro upija. Kopčanje je jako dobro izvedeno jer drukeri prate liniju tijela pa lijepo sjeda oko nožica (nema prevelikog „lufta"). Lijepih je boja, ali ne bi škodilo da je šarenija. Zaštitne gaćice: Gotovo savršene, lijepo prate liniju tijela, kopčanje drukerima je jako dobro izvedeno, dugo drže, ne propušta.
Dijana: Mib Dora je još jedna pelena iz mog najužeg izbora. Super je kroja, odlično prati tijelo, no nešto kruća oko nožica. Nije toliko podatna i mekana; vanjski se pamuk već nakon prvih pranja malo ofucao. Budući da dolazi s prišivenim dodatnim uloškom - a i sama je dosta debela - moć upijanja joj je jaaako velika.
Jako mi se sviđa način na koji se kopča, lako na drugim pelenicama preferiram čičak, ova s drukerima mi je super - šira krilca i dvostruki red drukera super su varijanta. Pelenica zbilja bude predivno zakopčana i učvršćena, ništa nikud ne bježi - ma odlično!
MIB Onesize: Meni po dezenu najdraže pelenice. Kad su dečki bili manji, bile su im preširoke oko nožica, predebele na trbuščiću, ali sad su im SUPER. Super upijaju; bez problema ih mogu koristiti bez uloška. Kopčanje je na drukere, ali premda to zgodno izgleda, nije mi baš najpraktičnije. MIB Zaštitne gaćice odlično prate tijelo, nikad dečkima ništa iz njih nije procurilo. Mekane su i podatne. Koriste se noću i izdrže bez problema 12-13 sati. Doduše, znaju im se urezati u nožice, i to im je, po meni, jedini nedostatak. Kopčanje je na drukere, koji su kvalitetni, i tu nemam nikakve zamjerke.

Ako smo vas u prošlom broju zainteresirali za platnene pelene, onda ćemo vam sada pokazati još nekoliko zanimljivih modela i navesti još nekoliko dobrih razloga zašto ih koristiti.

      1. Dijete u jednokratnim pelenama nije svjesno svojih fizioloških potreba puno duže nego što bi to bilo u platnenim pelenama jer guza je „suha" i „čista" pa zašto se onda zamarati tutama i prekidanjem igre zbog „nevažnih" odlazaka na zahod. Nekoć je bilo nezamislivo da djeca u dobi od tri i više godina još nose pelenu, a danas svi proizvođači jednokratnih pelena uredno nude i XXL varijante.

      2. U jednokratnim pelenama temperatura je i do stupanj viša nego u platnenim pelenama, koje dišu, a takvo pregrijavanje može utjecati na kasniju plodnost kod muške djece.

      3. Bebini najosjetljiviji dijelovi u neprestanom su kontaktu s pelenama 24 sata na dan u prosjeku do dobi od 2,5-3 godine, pa ako si mi mame zamislimo da bismo trebale nositi uloške 365 dana na godinu, mislim da ćemo vrlo naglo svi mi dobiti želju barem pokušati koristiti platnene pelene, jer svojoj djeci želimo najbolje. 4. Platnene pelene jednostavne su i lake za upotrebu i održavanje. Na oko su vrlo slične jednokratnima i lako se stavljaju, a održavaju se pranjem na 60 stupnjeva i ne treba ih peglati. Koliko vam je vremena potrebno da odnesete jednokratnu iskorištenu pelenu u smeće, toliko vam je potrebno i da korištenu platnenu pelenu ubacite u koš za pranje. 5. Još je jedna prednost platnenih pelena: dodavanjem dodatnog uloška možete povećati moć upijanja same pelene, što kod jednokratnih nije slučaj pa one često procure kod djece koja piju puno tekućine.

      No budimo realni, ako se odlučite na korištenje platnenih pelena, to ne znači da ne možete i kombinirati, pa na putu ili na izletima ili noću ili... koristiti jednokratne. Priznale one to ili ne, mnoge mame „platnenopelenašice" to i prakticiraju. Jer koliko god praktične i jednostavne za korištenje bile, vjerojatno nemate želju nositi pola torbe „mirišljavih" zamotuljaka sa sobom po svijetu. No ipak koristite to kao iznimku a ne kao pravilo - vaše će vam dijete biti zahvalno.

TABITA
www.dodoty.com

Ivana: Lijepo krojene pamučne pocket pelene, jednostavno se pune troslojnim uloškom i brzo se suše. Veselih su i lijepih uzoraka, kopčanje je na čičak. Potrebno je koristiti i zaštitnu pelenu.
Lara: Ovo je tzv. poketica, odlična pelenica, lijepog dizajna, dobrog kroja te vrlo praktična jer se brzo osuši. Šteta što nema kvalitetniji uložak.
Dijana: Tabita - OS je pelena koja bi od testiranih vjerojatno bila moj prvi izbor. Zadovoljava sve moje kriterije: od dizajna, upijanja, udobnosti, a i financijski je isplativije.
Lijepo prati oblik tijela, mekana oko nožica, malo kruća gumica na leđima. I sama pelena bez uloška super funkcionira i zbilja lijepo upija, lako se nakon pranja unutrašnji flanel malo ofucao i nije ostao onako mekan, pelena je jako udobna i mekana. Veličina mi se sviđa, ni prevelika ni premala, da se lijepo regulirati. Mali je nedostatak taj što bude debela na trbuščiću kad se smanji na najmanju veličinu, jer je unutrašnji uložak ušiven cijelom dužinom pelene. No i taj dio mi je ipak malo bolje izveden nego kod Mib-ove OS.
Ja sam ipak takve pelene počela koristiti tek kad su malci malo porasli, no oni su bili
zbilja majušne bebe. S druge strane to je prednost, jer kad bebač poraste, cijelapelena upija. Kako imam dečke, jako mi je važna sposobnost upijanja baš u tom prednjem dijelu pelene. Kopčanje je na čičak, koji je dobre kvalitete i lijepo drži. Super je pelenica.

PANDA
www.baby.hr

Ivana: Panda pelenice su vrlo živih, veselih uzoraka, dobro prianjajuuz tijelo, dosta su debele pa dobro upijaju,a imaju i dodatni uložak. Kopčaju se s pomoću čička. Ugodne su na dodir. Mogu reći da sam zadovoljna tim pelenama.
Tanja: Ove su pelene širokemeđu nožicama, dosta tvrdog materijala,teško se suše. Možda je dezen mrvicu prevelik za pelene. Dosta dobro upijaju.
Lara: Lijepa, vesela pelenica, iako za moj ukus prevelika i preširoka među nožicama. Mekana je i odlično upija, ali je šteta što se veličina ne može podešavati. Panda zaštitne gaćice su vrlo dobre i neobičnih uzoraka što je pravo osvježenje nakon klasičnih jednobojnih. Nijednom nam nisu propustile.

LUCI
www.luci.hr

Ivana: Vrlo lijepe pelene, veselih i toplih dezena, odličnog kroja, a postoje s kopčanjem i na drukere i na čičak (ali nije 1 ušiven dodatni čičak koji olakšava pranje pelene). Veličina se regulira drukerima, no čine mi se mrvicu premalene. Nešto su tanje pa je preporučljiv dodatni uložak, no zato se i brže suše. Zaštitne gaćice su dobro krojene, dobro prianjaju uz tijelo bebe, odgovaraju veličinom, no čini mi se da je gumica mrvicu prejaka. Mekane su, i kopčaju se na čičak.
Dijana: Očekivala sam puno više od ove pelenice. Dobro prati tijelo, no prilično je kruta oko nožica. S obzirom na to da je plitka, već je sad koristimo skroz povećanu.
Kako ni ona nema unutarnji uložak cijelom dužinom, moram je koristiti s uloškom, inače začas procuri.
Kopčanje je na drukere, ali mi nekako nije sjelo iako je slično Mib-ovu OS. Kad zakopčam malca, krilca se često razmaknu pa donji dio bježi van, a etiketa mu strši na nožici...
Pretpostavljam da je zgodna za tek rođene bebe jer se može zbilja jako smanjiti.

LUCI ČIČAK
Lara: Lijep kroj i simpatični uzorci. Sliči Rodinoj pusi, ali je malo deblja i mekša. Na
pelenama s čičkom nedostaje onaj komadić trakice gdje se čičak zakvači kod pranja pa se svašta zalijepi za pelenu. Ima dovoljno debele uloške koji lijepo upijaju. Zaštitne gaćice su lijepog kroja, imaju vrlo čvrst čičak ali mrvicu predebeo.
Tanja: Dosta je plitka pelena, teško se suši, sloj do kože je od flanela, dok je vanjski od frotira. Možda bi bilo bolje da je obratno - više bi upijala. I da je samo mrvicu uža među nožicama, puno bi bolje sjedala.

LUCI ZAŠTITNE GAĆICE
Dijana: Dobrog kroja, malo tvrđeg materijala od Kamarisa. Procurile su nam samo jednom: kad sam ih stavila bez uloška - inače dobro upijaju. Ne sviđa mi se što se obrub ofuca kad dođu u dodir s čičkom (a to se u pranju lako dogodi), što se ostalim zaštitnim gaćicama ne događa.

 

Flafi

www.flafi-platnene-pelene.com

PAHULJICA

Ivana: Jako dobre poketice s velikim, mekanim, dobro krojenim uloškom, od izuzetno su mekog materijala te stoga zaista nježne kao pahuljica. Vanjski sloj od PUL-a čini ih nepropusnima (a ne propuštaju ni sa strane), a dodatni uložak omogućava produženo nošenje pelenice. Jako brzo se suše.
Tanja: Kod Pahuljica-poketica sloj do kože je od mikroflisa, koji koži daje osjećaj suhoće. Dolazi u kompletu s uloškom od mikrofrotira, koji relativno dobro upija. Osobno ne volim poketice jer nikad nisam sigurna jesam li stavila dovoljan broj uložaka i kada će procuriti. A i više volim pamučne materijale, poput frotira i flanela. Ovaj dodatak „mikro" odmah mi daje do znanja da ima sintetike u sebi. Inače se suši super brzo i iznimno je mekana.
Dijana: lako preferiram fitted pelenice, praktično je imati i koji pocket jer je presvlačenje s njom ipak brže i jednostavnije. Kroj je ok, malo su se urezivale oko nožica, a kada bih ih zakopčala na dalji druker, bile bi preširoke. Ne sviđa
mi se što flis na leđima izlazi van, no na trbuščiću je to dobro riješeno. Dobro upijaju. Sviđa mi se kopčanje na drukere u dva reda, slično kao kod Smib-ove Dore.Veselih su boja.
Lara: Ova pelenica je nepropusna, a iznutra ima flis. Lijep kroj, krasne boje, ali meni je u pelenama puno draži pamuk - flis mi smeta. Ima izvrstan, superupijajući uložak.

Ove pelene možete nabaviti na sljedećim mjestima:

Kamaris
www.kamaris.hr
Kamaris d.o.o.
tel.: +385(0)91 133 22 38
e-mail: kamaris@kamaris.hr
Adresa: Čučerska cesta 200a
10040 Zagreb

Flafi
www.flafi-platnene-pelene.com,
Flafi platnene pelene, Super Ekspert d.o.o.
tel.: + 385 98 1329 134
e-mail: flafi@flafi-platnene-pelene.com
Adresa: Rakicka 21, Jagnjić dol
10431 Sveta Nedelja

Tabita
www.dodoty.com
tel.: 021 467 067, 091 571 38 38
e-mail: vinko.grbelja@st.t-com.hr

Luci
www.luci.hr
Obrt Luci
tel.: 051 297 213; 098 505 957
e-mail: beba.luci@gmail.com 
Adresa: Dražičkih boraca 57a,
51218 Dražice, Rijeka

Panda
www.baby.hr, www.platnene-pelene.com, www.pandasling.com
Orsan d.o.o., baby shop panda
tel.: +385(0)98-857-227
e-mail: info@baby.hr
Adresa: Ivana Zajca 14
20 000 Dubrovnik

 

Autor: Aleksandra Mrakovčić Marović,
Preuzeto iz magazina Mama & Beba, svibanj 2008; uz dozvolu izdavača Stampedo d.o.o


Pročitano: 24697 puta

Oglasni prostor