Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Pripreme za trudnoću

21. 12. 2009.
Pretežno su roditelji ti koji donesu tu odluku, ali u našem slučaju to je naša petogodišnja Jana. Ta mala „haharica“, koja je oduvijek pentrala i tukla bolje od svih dječaka u vrtiću i susjedstvu, s tolikom nježnošću i brigom oduvijek „navlači“ svoje bebe, presvlači ih, mazi i tepa im. Ne sjećam se kada, no počela nas nagovarati. Najprije je željela dva „braca“ i jednu seku, tri mace i jednoga pesu. Onda je, bližeći se svojoj petoj godini života, shvatila neke osnove ljudske anatomije i genetike, pa ostala na (poprilično realnoj) želji za trima ljudskim bebama. I tako se nama roditeljima , uz onu filozofije da nam je „dosta dvoje djece sljedećih 100-tinjak godina“, sve češće motala po mislima ona o preslatkoj maloj bebi.

Prekid kontracepcije

Negdje oko travnja ove, 2009. godine, prestala sam rabiti kontracepciju (flastere) iako se na gotovo svakom mjestu spominje da se zbog izuzetno malenog postotka hormona u današnjim kontraceptivima ni ne mora prethodno prestati. Ali s obzirom da smo ionako planirali ne bi nam bilo žao da se „dogodilo malo ranije“, sigurno je sigurno – neka mi se organizam „odmori“.

Vječita borba s kilažom

Ljudi, pa meni je 87 kg na 170 cm visine!! Doduše, u prilog mi ide da svi ljudi s tom istom kilažom koje znam izgledaju drastično deblje od mene, i činjenica da se s tim tijelom, npr. biciklom vozim do vrha Medvednice, pa preko Zagreba ponovno u Stubicu; ili vozim preko stotinu km u jednome mahu, onako „iz zabave“,… ali ipak, sa sto kila u rađaonu ?! Hvala, ne.

U rujnu su mi se djeca upisala u plivački klub (jednostavno moram naglasiti koliko sam ponosna na malu Janu koja je s tek navršenih 5 godina prošla testiranje, preplivala 25-metarski bazen bez stajanja, preronila 5 m itd…). Odlučila sam iskoristiti vrijeme provedeno čekajući ih dok završe trening na fitnessu. Bolje tako nego uz sokove, sjedeći.

I tako sam krenula, dvaput tjedno po sat i pol, shvaćajući ozbiljno svoj cilj. Nisam se štedjela. Dizala sam maksimalnu težinu koliko sam izdržala i promatrala kao iz tjedna u tjedan sve lakše vježbam i postupno dodajem više utega. Počela sam vidno mršavjeti (traperice su mi dokaz ;) )ali kilaža nikuda. Nije me brinulo jer znam da mišići imaju svoju masu.

Začeće

Točno kao u američkim idiličnim filmovima, nekoliko dana nakon prvog „pokušaja“ već sam znala da sam trudna. Zbog slabog krvarenje nakon spolnog odnosa pomislila sam da se radi o menstruaciji – ali za koji sat vidjela sam da nije tome riječ. Sljedeći dan kupila sam za 50,00 kuna test u ljekarni i nisam mogla čekati do jutra. Ipak, test je pokazao dvije crtice – prelijepo pozitivan rezultat. Naručih se na ultrazvuk već sljedeći dan.

Prvi ultrazvuk u trudnoći


Bio je to 27. Listopad 2009. Trudnoća je bila toliko na početku, da se je vidjelo tek da je prisutna – ali beba se još nije nadzirala. E sad slijedi tjedan dana iščekivanja. S obzirom na moje neredovite cikluse (po tri mjeseca i više) nisam mogla znati odgovara li to što još nema vidljivog ploda datumu začeća ili ne. Zato me liječnik koji je obavljao UZV naručio opet za tjedan dana.

Dva dana kasnije javila sam se svom ginekologu, OB Zabok. Na moje razočaranje (uzrokovano djetinjim nestrpljenjem), nije mi otvorio trudničku knjižicu niti me pregledao jer se beba još ne vidi.

Drugi ultrazvuk u trudnoći


Prvi susret s bebom u buši 3. Studeni 2009.

Evo je! Tek oko milimetar duga flekica na monitoru! Bože, najljepša fleka na svijetu! Cirkulacija prisutna. Ne to još nije kucanje njenog srčeka, još smo malo premaleni za to – ali smo na pravome putu. Ponoviti za dva tjedna, kada će se vidjeti i kucanje srca.

Ponovno ginekologu 5. Studeni 2009.


Eto mene opet. Barem sam dobila trudničku, ali opet ništa od pregleda. Prerano je, kaže, da se svaki čas prčka po meni. Sada već opravdano razočarana s nestrpljenjem očekujem taj pregled jer voljela bih čuti da je zaista sve u redu s trudnoćom i da s punom parom mogu nastaviti s vježbanjem.

Treći ultrazvuk 17. Studeni 2009.


(Prvi pravi)

Nismo više tako maleni. Imamo gotovo 14 mm, pa to je skoro centimetar i pol!

Svakako pročitajte kako je izgledao moj posjet i pregled u privatnoj poliklinici Podobnik i
što je utjecalo na moju konačnu odluku da tamo vodim trudnoću i porod !

Jasmina

Pročitano: 19300 puta

Oglasni prostor