Sponzorski članak

Razvoj imunološkog sustava kod djeteta

Razvoj imunološkog sustava kod djeteta Čak i prije nego što se dijete rodi, njegov se imunološki sustav počinje razvijati. Snažan imunološki sustav važan je u svim životnim razdobljima, a ključno je razdoblje razvoja i rasta. Kako se razvio...

Razvoj imunološkog sustava kod djeteta

Čak i prije nego što se dijete rodi, njegov se imunološki sustav počinje razvijati. Snažan imunološki sustav važan je u svim životnim razdobljima, a ključno je razdoblje razvoja i rasta.

Kako se razvio imunološki sustav?

Imunološki sustav formira se prije rođenja. To je urođeni imunološki sustav i djetetova je prva obrambena linija. Kad je dijete još uvijek u maternici, prima majčina antitijela koja ga štite od infekcija u prvim mjesecima života. Rođenjem djeteta on preuzima mikrobiom majke koji naseljava njegov probavni trakt. Nakon kontakta s vanjskim svijetom, novorođenče stječe specifični, stečeni imunološki sustav i stvara imunološke stanice koje brane tijelo od specifičnih antigena. Beba tako nastavlja graditi svoj imunološki sustav uz pomoć vlastitih antitijela, a majčino mlijeko i dalje je važan izvor. Bebe i djeca koja se doje imaju manje problema s prehladom i drugim infekcijama. Dojeće majke stoga svojim tijelom podržavaju djetetovo zdravlje, pa je izuzetno važno da svaka trudnica ili mlada majka vodi računa o svom mikrobiomu. Dječji imunološki sustav se nastavlja razvijati i jačati do 12. godine.

Podržite imunološki sustav majke i djeteta

Na imunološki sustav utječe nekoliko čimbenika - najvažnija je prehrana. Da bi tijelo moglo apsorbirati i koristiti te hranjive sastojke, prvo moramo postaviti temelje imunološkog sustava - u crijevnom mikrobiomu.

Mikrobiom je genetski materijal zajednice svih mikroorganizama koji žive s nama na i u tijelu. Neuravnoteženi mikrobiom pridonosi stanjivanju crijevne sluznice - linije koja odvaja unutrašnjost crijeva od sjedišta imunološkog sustava.

Njega mikrobioma

Budući da je mikrobiom vrlo osjetljiv na monotonu prehranu, pesticide, antibiotike i druge lijekove, duhan, alkohol i stres, treba ga dalje obnavljati. To činimo osiguravajući kolonizaciju korisnih bakterija u našim crijevima. Važno je osigurati najveću moguću raznolikost bakterija koje koloniziraju našu crijevnu sluznicu. Kada se mikrobiom regenerira, njegova se ravnoteža održava izbjegavanjem čimbenika koji negativno utječu na njega, te jedenjem raznolike prehrane. Posebno su korisne fermentirane namirnice, na pr. kiseli kupus, kefir i kimči. U prehrani bi također trebalo biti dovoljno vlakana. Međutim, uravnoteženi mikrobiom ne samo da pozitivno utječe na imunološki sustav, već i puno više. Uređeni mikrobiom presudan je za dobru probavu, pravilan metabolizam vitamina i minerala i protuupalno djelovanje.

Posljedice oslabljenog imunološkog sustava

Na funkcioniranje imunološkog sustava djece i kasnije odraslih utječe cijeli vanjski svijet: hrana koju jedemo, količina sna, vježbanje i količina stresa.

U dojenčadi se posljedice loše imunološke rezistencije očituju kao česte infekcije, prehlade, upale uha, gljivične bolesti, viroza i upale pluća. S dovoljnom količinom vitamina i minerala, majke pružaju svojoj djeci snažan imunološki sustav koji sprječava razne infekcije, ali samo ako je ispunjen preduvjet - uravnoteženi mikrobiom.

Autor:

eubioma.hr/proizvodi/paket-bit-cu-majka.html

Eubioma, rešitve za zdravje in vitalnost d.o.o.

Ovaj članak je sponzorski i ne mora odražavati stavove ni razmišljanja uredništva

Pročitano: 451 puta.

Oglasni prostor
Važnost zdravog crijevnog mikrobioma u trudnoći

Riječ mikrobiom odnosi se na zajednicu svih mikroorganizama koji nas štite od vanjskih utjecaja izvan kože i unutar tijela. Od posebne je važnosti...

Bit ću majka - što da jedem?

Budući da se trudnicama dijeli bogatstvo savjeta, važno je da im se povjere vjerodostojne informacije o potrebnim promjenama u pogledu unosa...

Važnost omega 3 masnih kiselina u trudnoći

Omega-3 masne kiseline jako su važne, posebno kada je riječ o razdobljima trudnoće i dojenja. Pogotovo su važne za razvoj beba, posebno njihovog...

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021