Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor
Sponzorski članak

Razvoj imunološkog sustava kod djeteta

Razvoj imunološkog sustava kod djeteta
06. 01. 2021.
Razvoj imunološkog sustava kod djeteta

Čak i prije nego što se dijete rodi, njegov se imunološki sustav počinje razvijati. Snažan imunološki sustav važan je u svim životnim razdobljima, a ključno je razdoblje razvoja i rasta.

Kako se razvio imunološki sustav?

Imunološki sustav formira se prije rođenja. To je urođeni imunološki sustav i djetetova je prva obrambena linija. Kad je dijete još uvijek u maternici, prima majčina antitijela koja ga štite od infekcija u prvim mjesecima života. Rođenjem djeteta on preuzima mikrobiom majke koji naseljava njegov probavni trakt. Nakon kontakta s vanjskim svijetom, novorođenče stječe specifični, stečeni imunološki sustav i stvara imunološke stanice koje brane tijelo od specifičnih antigena. Beba tako nastavlja graditi svoj imunološki sustav uz pomoć vlastitih antitijela, a majčino mlijeko i dalje je važan izvor. Bebe i djeca koja se doje imaju manje problema s prehladom i drugim infekcijama. Dojeće majke stoga svojim tijelom podržavaju djetetovo zdravlje, pa je izuzetno važno da svaka trudnica ili mlada majka vodi računa o svom mikrobiomu. Dječji imunološki sustav se nastavlja razvijati i jačati do 12. godine.

Podržite imunološki sustav majke i djeteta

Na imunološki sustav utječe nekoliko čimbenika - najvažnija je prehrana. Da bi tijelo moglo apsorbirati i koristiti te hranjive sastojke, prvo moramo postaviti temelje imunološkog sustava - u crijevnom mikrobiomu.

Eubioma

Mikrobiom je genetski materijal zajednice svih mikroorganizama koji žive s nama na i u tijelu. Neuravnoteženi mikrobiom pridonosi stanjivanju crijevne sluznice - linije koja odvaja unutrašnjost crijeva od sjedišta imunološkog sustava.

Njega mikrobioma

Budući da je mikrobiom vrlo osjetljiv na monotonu prehranu, pesticide, antibiotike i druge lijekove, duhan, alkohol i stres, treba ga dalje obnavljati. To činimo osiguravajući kolonizaciju korisnih bakterija u našim crijevima. Važno je osigurati najveću moguću raznolikost bakterija koje koloniziraju našu crijevnu sluznicu. Kada se mikrobiom regenerira, njegova se ravnoteža održava izbjegavanjem čimbenika koji negativno utječu na njega, te jedenjem raznolike prehrane. Posebno su korisne fermentirane namirnice, na pr. kiseli kupus, kefir i kimči. U prehrani bi također trebalo biti dovoljno vlakana. Međutim, uravnoteženi mikrobiom ne samo da pozitivno utječe na imunološki sustav, već i puno više. Uređeni mikrobiom presudan je za dobru probavu, pravilan metabolizam vitamina i minerala i protuupalno djelovanje.

Eubioma

Posljedice oslabljenog imunološkog sustava

Na funkcioniranje imunološkog sustava djece i kasnije odraslih utječe cijeli vanjski svijet: hrana koju jedemo, količina sna, vježbanje i količina stresa.

U dojenčadi se posljedice loše imunološke rezistencije očituju kao česte infekcije, prehlade, upale uha, gljivične bolesti, viroza i upale pluća. S dovoljnom količinom vitamina i minerala, majke pružaju svojoj djeci snažan imunološki sustav koji sprječava razne infekcije, ali samo ako je ispunjen preduvjet - uravnoteženi mikrobiom.


Eubioma

eubioma.hr/proizvodi/paket-bit-cu-majka.html

Eubioma, rešitve za zdravje in vitalnost d.o.o.

Pročitano: 383 puta

Ovaj članak je sponzorski i ne mora odražavati stavove ni razmišljanja uredništva
Oglasni prostor