Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Uskrsne pisanice

09. 03. 2009.

Uskrs je dan Isusa Krista, najveći kršćanski blagdan.  U zapadnom kršćanstvu uvijek dolazi između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnom kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja. Uskrs dolazi od riječi uskrsnuti što znači rasti i razvijati se.

Priprema za Uskrs je korizma.  Za vrijeme korizme smanjuje se zabava i sve nepotrebne aktivnosti sve do Velikog petka.  Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica, Veliki tjedan koji uključuje Vazmeno trodnevlje: Veliki petak,  Veliku subotu i Uskrs.  Nakon Uskrsa slijedi Uskrsni ponedjeljak.

Uz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje.  No većini je zajedničko ukrašavanje pisanica.  Česti simboli su zečevi i pilići, te slastice kao pletenice u koje se stavljaju već obojane pisanice.

Pisanice su se nekoć bojale na prirodne načine što je i danas tradicija. Boje su se dobivale od ljuske crvenog luka, cikle, crvenog radiča i hrastove kore,  da bi se dobila crvena i smeđa nijansa, a čađa ili bobice duda za crnu boju te od bilja kao što su špinat, kopriva,  peršin za zelenu boju. Jaja su se osim bojanja i oslikavala. To se radilo voskom tako da se prvo jaje oslikalo, zatim obojalo te onda se skidao vosak ispod kojeg je jaje ostalo prirodne boje. Još jedan način oslikavanja pisanica bio je da se na samu pisanicu stavi list ili djetelina (ovisi koji motiv želite imati) , pisanica se stavi u najlon čarapu ili neku drugu tanju tkaninu te se uroni u boju. Nakon što se izvadi ispod lista će ostati prirodna boja , a ostali dio biti će ofarban.

Za Uskrs postoji običaj koji se njeguje i dan danas, a to je uskrsni krijes ili vuzmica. Vatra se pali kresanjem dvaju kamena.  

Uskrsne pisanice, uskrsni krijes i blagoslov jela narodni su običaji vezani uz najznačajniji kršćanski blagdan.  Pogledajte nekoliko ideja kako sami ili s djecom,  možete ukrasiti svoj dom uoči Uskrsa. 

 Ukrašavanje pisanica metodom lijepljenja kamenčića

  • jaje se prvo ispuše tako da se na svakoj strani izbuši mala rupica sa iglom ili šilom
  • nakon toga se opere i osuši
  • jaje se premaže ljepilom (može Uhu, Magnetin ili neko drugo)
  • lijepe se željeni motivi (u ovom slučaju kamenčići, prah u sjaju (permuter), šljokice
  • gotove pisanice možete položiti na slamu ili rafiju           

 

Ukrašavanje drvenih pisanica

  • na drvene pisanice, koje smo kupili gotove, zavezali smo ukrasnu satensku traku
  • na pisanicu smo sa ljepilom oblikovali motiv koji smo željeli i po njima posipali šljokice u prahu, zvjezdice i kamenčiće
  • svaku pisanicu ukrasili smo na svoj način, sve se radi na isti način

 Pisanice u vazi

 - možete svoj dom ukrasiti jednostavnom dekoracijom,  pisanice iz vaze. Štapove možete sami potražiti u prirodi, a možete ih i nabaviti u trgovinama za hobiste.


didi25

Pročitano: 24940 puta

Oglasni prostor