Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Voda za zdravlje, ukrasi od boca

23. 03. 2009.

Zdravlje je stanje dobrog tjelesnog, psihičkog i društvenog blagostanja. Neki od uvjeta zdravlja su uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost i adekvatan unos tekućine. Liječnici i nutricionisti preporučaju unijeti 0.3 dcl vode po kilogramu tjelesne mase, a za odraslog čovjeka prosječne visine i težine to iznosi 2.5 l dnevno. Otprilike toliko naše tijelo izgubi svaki dan.

Za bebe vrijedi drugačije pravilo: ako majka doji dijete, uglavnom nema potrebe za dodavanjem vode, no ako je dijete na prehrani zamjenskim mlijekom, uvijek je potreban unos određene količine vode tijekom dana kako bi organizam dobio dovoljno tekućine. Voda za novorođenče smije sadržavati 50-150 mg minerala na litru, tj. mora biti oligomineralna. Stoga obratimo pažnju na etikete u trgovinama kako bismo bili sigurni u pravi izbor.

Opća skupština UN-a 22. veljače 1993. donijela je odluku da se taj dan svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se obrati pozornost na probleme vezane uz vodu i vodene resurse.  Ove godine središnja tema je “Voda i katastrofe“. Ozbiljni problemi o vodi prisutni su već godinama. 97,5% vode je slano, 2,5% veći dio je smrznut na polovima pa je 0,26 ukupne vode na Zemlji pitka voda. Voda na Zemlji tvori oceane, rijeke, oblake i polarne kape.
Voda je dragocjena ne samo što je bez nje nemoguć život, već i jer je ima vrlo malo. 25 milijuna ljudi godišnje umire od bolesti uzorkovanih nedostatkom, lošom kvalitetom ili zagađenjem vode.

Najčešći uzroci zagađenja vode su:
-industrija
-odlagalište otpada
-teški metali
-klor
-arsen
-kamenac-pesticidi, herbicidi,...

U nastavku teksta pogledajte kako sve možemo, osim za vlastiti zdravlje, iskoristiti i prazne boce u kojima smo kupili vodu.

Bocu isperemo, skinemo etikete, dobro posušimo, te lijepimo suho cvijeće u obliku koji smo si zadali.

Vrh crvenih bobica umočimo u lijepilo. Te lijepimo na granu jednu po jednu.

Kada smo gotovi sa ukrašavanjem ostavimo da se dobro osuši. Boca nam može služiti samo za ukras ili kao vaza.

   

Šumske plodove, cvjetove i lišće možete naći u vrtu,parku ili šumi,a ukrasne bobice i ljepilo u „hoby art“ prodavaonicama.

Bocu od vode osušimo, skinemo etiketu, odrežemo vrh i ukrasimo.
Za ukrašavanje smo koristili cvijeće od materijala, ukrasne bobice, satensku traku i rafiju.


Na rub boce zalijepili smo satensku traku, a oko boce na sredini smo zavezali mašnu od rafije. Ukrasne bobice lijepili smo po rubu boce tako da nam vršak bobice uđe unutar satenske trake. Bobice samo zalijepili i po cvijeću od materijala i naša boca je ukrašena.

Sav materijal za izradu ukrasne boce možete naći u bilo kojoj hoby art prodavaonici.

Sljedećom tehnikom možete uživati u radu zajedno s djecom, pustit njihovu maštu i kreativnost; a kasnije u kući s ponosom držati cvijeće u prekrasnoj, unikatnoj vazi

Uzmite bilo koju staklenu bocu i obojite je sprejem bijele ili neke druge boje. Ostavite je da se suši 4 sata a potom nacrtajte olovkom crtež koji želite oslikati na boci.

Uzmite temperu i obojijte nacrtani uzorak. Ostavite ponovno na sušenju i, nakon što se dobro osuši, bocu možete koristiti kao vazu ili samo kao ukras.


didi25

Pročitano: 15969 puta

Oglasni prostor