4D ultrazvuk

Znate li da su stari kinezi smatrali da je svatko od nas zapravo devet mjeseci stariji nego što misli? Danas ima sve više dokaza da je to istina. Mnogi znanstveni rezultati govore da nerođeno dijete, osobito u poslijednjem razdoblju intrauterinog...

Znate li da su stari kinezi smatrali da je svatko od nas zapravo devet mjeseci stariji nego što misli? Danas ima sve više dokaza da je to istina. Mnogi znanstveni rezultati govore da nerođeno dijete, osobito u poslijednjem razdoblju intrauterinog života osjeća, razumije i reagira na vanjske podražaje (zvuk, svjetlo, dodir).

Fetus se počinje spontano pokretati već u sedmom tjednu trudnoće, no majka ga osjeti mnogo kasnije (15.-21. tj.). Vrste pokreta fetusa su meškoljenje, oštri udarci te mali, ritmični udarci.Tijekom trudnoće meškoljenje se pojačava, ritmični udarci se nastavljaju konstantno od petog do devetog mjeseca, dok se oštri udarci pojačavaju do sedmog mjeseca, a zatim se smanjuju. Tako se u kasnijoj trudnoći dijete može smiješiti, mrštiti, sisati ručice ili trljati oči.

Još se krajem 19. stoljeća smatralo da novorođenče dolazi na svijet potpuno gluho. Danas znamo da je srednje uho potpuno razvijeno već sredinom trudnoće. Do pojave ultrazvuka znanost se u svrhu proučavanja ploda koristila uglavnom makroskopskim i mikroskopskim analizama pobačenih embrija i fetusa.

Mogućnost izravnog praćenja normalnih i poremećnih aktivnosti još nerođenog djeteta dobili smo tek posljednjih četerdesetak godina, razvojem ultrazvuka. Prvi ultrazvučni aparati omogućavali su tek grubi prikaz morfologije fetusa. Detaljniji prikaz omogućila je siva slika. Razvojem prikaza u živom vremenu ("real time") omogućeno je izravno praćenje dinamike fetusa, njegove fiziološke funkcije, kao i otkrivanje patoloških zbivanja. Danas presudnu ulogu u pravodobnom pronalaženju poremećaja razvoja fetusa te njegove ugroženosti ima obojeni ("color") doppler.

Kompjutorska obrada ultrazvučne slike omogućava trodimenzionalni prikaz fetusa (3D), a zadnja riječ tehnike je takav prikaz u živom vremenu (4D). Ovim, za sada još vrlo skupim aparatom, moguć je prikaz najsitnijih detalja ploda te se mogu otkriti i najmanje fetalne morfološke anomalije. Prikazom lica imamo gotovo uvid u raspoloženje očekivane prinove. Vidi se kako plod trlja oči, siše šake ili stopala, mršti se ili smije, zijeva ili plazi jezik. Valja ipak napomenuti da ponekad, u određenom trenutku trudnoće, mogućnost prikaza pojedinih dijelova tijela ograničava količina plodove vode, položaj posteljice i ploda.

4D ultrazvuk moguće je primjenjivati bez opasnosti za zdravlje majke i djeteta tijekom cijele trudnoće. Već u embrionalnojfazi razvoja začuđujući je prikaz detalja, a krajem trudnoće izgled lica u potpunosti odgovara onome u novorođenčeta. Ovom metodom roditelji, u doslovnom smislu, mogu upoznati svoje dijete i prije rođenja.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 95828 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021