Aktivna i znatiželjna beba - Kako obogatiti razvoj bebe

Budući da su bebe prije druge godine tako aktivne, znatiželjne i djelotvorne u tome da si osiguraju stimulaciju, promišljeno obogaćivanje njihova razvoja u toj dobi je u velikoj mjeri...

Budući da su bebe prije druge godine tako aktivne, znatiželjne i djelotvorne u tome da si osiguraju stimulaciju, promišljeno obogaćivanje njihova razvoja u toj dobi je u velikoj mjeri stvar komunikacije i osiguravanja emotivne potpore, ljubavi, ohrabrivanja i prilika za istraživanje. To se razumije samo po sebi, ali mnogim je roditeljima teško odvojiti neophodno vrijeme ili su obeshrabreni neredom koje malo dijete automatski stvara dok istražuje. No, to vrijedi truda

Počnite odgovaranjem na ova pitanja da biste procijenili obogaćujuću vrijednost fizičke i društvene sredine vašeg mališana.

 • Ako imate dijete od jedne do dvije godine starosti, jeste li čitali knjige o razvoju djece kako bi saznali kakva ponašanja možete očekivati i kakva trebate poticati u različitim fazama razvoja?
 • Ako imate bebu ili mališana posjećujete li nove roditeljske potporne grupe, forume na internetu ili klubove radi podijele iskustava i ideja?
 • Dopuštate li vašem malom djetetu da istražuje sigurne predmete i područja kuće i dvorišta?
 • Provodi li vaše dijete većinu svog budnog vremena u svojoj ogradi s otprilike svaki dan istim igračkama?
 • Obeshrabrujete li obično svog mališana, jer, istražujući okruženje, uokolo pravi nered?
 • Obeshrabrujete li svoje malo dijete da puže kako biste spriječili dodir s prljavštinom i bakterijama?
 • Smatrate li da vaše malo dijete ima "praznu glavu", ili da ima pozornu, radoznalu, iako predverbalnu inteligenciju?
 • Je li vaše dijete prirodno povučeno, prirodno otvoreno i poduzetno ili negdje između toga?
 • Osiguravate li potporu, ljubav i pohvalu za osnovne osobine vašega djeteta ili bi voljeli neke ili većinu njih izmijeniti?
 • Kada vaše dijete plače, držite li ga obično u naručju i tješite dok to ne prođe ili osjećate da djecu treba odvikavati od plakanja?
 • Činite li svjesni napor da pružite ljubav, pažnju, prikladnu fizičku nježnost i sklad svojem djetetu?
 • Kažnjavate li svoje dijete glasnim prijetnjama, pljuskama, udarcima ili dugim periodima udaljavanja zbog toga što je "zločesto"?
 • Osjećate li se sposobnim baratati situacijama koje se pojavljuju u roditeljstvu? Ako ne, jeste li tražili pomoć od društvenih ustanova ili roditeljskih grupa za podršku?
 • Govorite li često svom malom djetetu i ohrabrujete li njegove pokušaje govorenja?
 • Jeste li zamijetili da vaše dijete rabi neformalne geste koje bi se moglo svjesno podstaknuti kao "bebske znakove"?
 • Gledate li ili čitate slikovnice svakodnevno svom djetetu?

Unutar otprilike četiri tjedna po rođenju (ili možda odmah ako je vaše dijete bilo prenatalno stimulirano), beba počinje sve dulje ostajati budna i može uživati vizualne, taktilne i druge vrste stimulacije.

Možete stimulirati vid mobilima i posterima s jakim i jasnim uzorcima, a kasnije s uzorcima i bojama.

Možete stimulirati sluh smirujućom glazbom iz muzičkih kutija, ploča, kazeta ili CD-a.

Možete stimulirati sva osjetila izlažući svoju bebu svakih tjedan ili dva dana zanimljivim predmetima različitih boja, zvukova, oblika, površina i mirisa. Ovdje nije ideja da se dijete trenira ili da ga se podučava novim oblicima ili bojama, već da ga se jednostavno zabavlja novim iskustvima. Ti predmeti nisu nužno za djecu bezopasni, dakle budite sigurni da ih držite u zatvorenim ormarima i rezervirajte ih samo za demonstracije pod roditeljskim nadzorom.

Vaša kutija boja može sadržavati velike kuglice (koje se ne mogu progutati), listove papira za savijanje, uzorke tkanina, slike izrezane iz časopisa, čak uzorke iz trgovine bojama (ne smije se dopustiti žvakanje!), da bi se pokazao raspon boja, počinjući s bojama spektra te dodajući finije nijanse.

Vaša kutija s površinama može sadržavati glatki kamen, hrapavu školjku, traku umjetnog krzna, komad kože, pero i druge predmete istaknutih taktilnih kvaliteta koje beba može dodirivati kad ih imenujete.

Zbirka mirisa može sadržavati bocu parfema, mirisnu svijeću, borovu šišarku, bocu vanilije, limun i ekstrakt badema te druge izvore mirisa i trpkosti. Da bi izbjegli "mirisni šok", pripazite da držite izvor na udaljenosti i rukom doturate male daškove prema bebi, umjesto da ga postavljate izravno pod njezin nos.

Za zvučnu kutiju možete sakupiti metalnu škljocalicu, meku zviždaljku, kocke od postakljenog papira, zvončiće, mali bubanj, različita glazbala, igračke itd. Ponovo su najbolji nježni zvukovi da bi izbjegli zastrašiti bebu. Stoga, ako je potrebno, budite udaljeni nekoliko koraka.

Za oblike skupite lopte, kocke, zvijezde, spirale, ravne predmete itd. Pokažite kako se kreću (kotrljaju, kližu, okreću) kao i kako se zovu i kakvi su na dodir.

S velikom plastičnom posudom i nekoliko loptica za stolni tenis, također možete prikazati stanja kao što su "puno", "prazno", "na vrhu", "ispod" i "naopako".

Kad beba počne puzati, neizbježno će naći niske ladice za izvlačenje, ormare za otvaranje i košare s otpacima za prevrtanje. To može biti frustrirajuće i neuredno - ili prilika za zabavu i obogaćivanje.

Posvetite jednu nisku ladicu bebi i ukrasite je sprijeda njenim imenom, zvjezdicama, cvjetnim uzorcima i drugim izrezanim oblicima. Stavite u nju nekoliko omiljenih komada odjeće i malih igračaka, a zatim svakih dan ili dva dodajte nešto novo za otkrivanje.

Kad osiguravate sve ormare od prodora djeteta, ostavite jedan mali nezaključani i ispunite ga plastičnim posudama, drvenim žlicama, malim loncima i drugim sigurnim, zabavnim predmetima. S vremena na vrijeme mijenjajte sadržaj i povremeno sakrijte neki novi predmet da bi ga se otkrilo.

Posvetite jedan mali dio dvorišta - možda sa zabavnom ogradom uokolo - za kopanje po zemlji ili pijesku. Držite tamo neke igračke za kopanje i u blizini cijev za polijevanje. U jednom ekskluzivnom privatnom vrtiću kod San Francisca, mališane jednostavno poliju iz cijevi kad se suviše zaprljaju, osuše ih velikim ručnicima i zatim im se dopušta da se nastave igrati!

"NE!" je često najomiljenija djetetova riječ, ali isto se može reći i za mnoge roditelje. Kad kažete: "Ne!" djetetovom istraživačkom porivu, je li to prvenstveno zato da ga održite sigurnim i zdravim? Ili je to obično zato da sebe poštedite još jednog nereda koji treba čistiti? Suviše mnogo nepotrebnih "ne" ne samo da može obeshrabriti istraživanje već također čini da se dijete osjeća "neurednim" ili "zločestim", dok ono naprosto radi svoj posao - kuša, dodiruje, njuši i gleda sve čudesne nove stvari u svijetu. Neki roditelji preurede određene sobe tako da se podovi, zidovi i namještaj ne mogu oštetiti i lako ih je počistiti tijekom mališanovih istraživačkih godina. Čak i određeni ugao s čvrstom plastičnom ceradom na zidovima i podu može olakšati roditeljski stres, dok djetetu daje "zonu nereda" u kojoj se može igrati.

Razmotrite mogućnosti ustanova za dnevno zbrinjavanje djece u kojima se djeci dopušta da otvoreno istražuju u sigurnom, zanimljivom okruženju. U nedavnim sociološkim ispitivanjima, mališani smješteni u organizrane centre za dnevno zbrinjavanje stekli su neke motoričke, senzoričke i kognitivne prednosti nad mališanima koji su bili s kućnim dadiljama, jer je osoblje u dnevnim centrima osposobljeno da potiče slobodnije istraživanje.

Ne brinite da ćete iskvariti dijete s previše ljubavi.

Stvarajte kontakt, podignite, grlite, milujte, tapšajte, trljajte, škakljajte i pronađite druge nove načine da izrazite nježnu fizičku privrženost.

Tješite bebu kad god se ozlijedi, uplaši ili se osjeća nesigurnom. To neće od djeteta napraviti stalnu "bebu", već će stvoriti osjećaj sigurnosti i pomoći mu da se samo nauči smiriti.

Čitajte knjige o podizanju djece koje pomažu roditeljima da razlikuju između prikladnih i neprikladnih odgovora na različite situacije. Mnogi od nas su odgojeni na staromodan način: "Ako štediš štap, kvariš dijete" i trebaju nam novi modeli koje nismo sami iskusili. Knjige vam također mogu pomoći naučiti što je u različitoj dobi za vaše dijete normalno ponašanje, tako da ne očekujete urednost i samokontrolu koje u toj dobi nisu mogući. One također obavještavaju roditelje o miljokazima koje bi dijete trebalo doseći fizički, verbalno, socijalno i emocionalno i kakvi su mogući problemi ako ih dijete nije doseglo.

Počinjući od rođenja vašega djeteta (ako ne prije), putem razgovora, čitanja, pjevanja i gesti stvorite bogato jezično okruženje.

Recite svojoj bebi i mališanu sve čega se možete sjetiti. Recite mu što radite. Naziv svega u njenom okruženju. Stvarajte priče. Pjevajte uspavanke, dječje pjesmice, čak i vaše najdraže opere. Ukratko, kupajte svoje dijete govornim jezikom.

Svaki dan čitajte svojoj bebi ili mališanu dvadesetak minuta, počinjući od slikovnica bez teksta i napredujući do jednostavnog štiva. Dodatak u knjizi "Čarobno drveće uma" navodi spisak preporučenih knjiga za djecu od 0 do 2 godine.

Počinjući u dobi između 6 i 8 mjeseci bebe rabe geste kao zamjenu za riječi. Zašto da ne proširite repertoar vaše bebe, date joj nešto čime će se ponositi i osigurate veličanstveni početak u komunikaciji? Rabite jezik kako biste pomogli svom djetetu da na diskriminativniji način nauči gledati i slušati. Dok mu čitate slikovnicu, pokažite i imenujte nekoliko posebnih detalja. Ili u dobro poznati pasus ubacite varijacije poput "mačka u kaci" ili "mačka na tepihu" i vidite može li dijete uočiti razliku.

Postavite velike, šarene naljepnice s nazivima na namještaj i druge predmete da biste upoznali svoje dijete s pisanim riječima i pokazujte mu ih povremeno. Međutim izbjegavajte ga podučavati ili trenirati.

Učinite svoje obogaćivanje jezikom zabavnim tako da dijete izjednači učenje i komunikaciju sa zadovoljstvom.

Iznenađujuće je da neki stručnjaci upućuju kako veoma mala djeca mogu lakše naučiti određene fizičke aktivnosti prije nego nauče efikasno hodati ili trčati.

Na primjer, dokazano je da su za djecu staru svega 8. mjeseci korisni satovi plivanja. Budući da bebe prave instinktivne pokrete ritanja i veslanja kada ih se horizontalno položi u vodu, mame i tate mogu zajedno uzeti satove i djeca mogu naučiti plutati na površini i plivati uz rubove bazena. To je posebno važno za obitelji koje imaju dvorišne bazene ili jezero u blizini.

Autor: dr. sci. Marian Diamond, dr. med., Kalifornijsko sveučilište, Berkeley
poglavlje iz knjige "Čarobno drveće uma: Kako zarvijati inteligenciju, kreativnost i zdrave emocije vašeg djeteta od rođenja do adolescencije (Ostvarnje, 2002.)
Copyright: Ostvarenje, Lekenik, objavljeno uz dozvolu Izdavača

Pročitano: 21823 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021