Alergije

Kada naše tijelo pokušava "obraniti" sebe od inače neškodljivih tvari, riječ je o alergiji, a takve tvari nazivamo alergenima. Tijelo proizvodi obrambena antitijela (IgE) i sve to zajedno uzrokuje simptome alergije. Iako su alergeni mnogobrojni,...

Kada naše tijelo pokušava "obraniti" sebe od inače neškodljivih tvari, riječ je o alergiji, a takve tvari nazivamo alergenima. Tijelo proizvodi obrambena antitijela (IgE) i sve to zajedno uzrokuje simptome alergije.

Iako su alergeni mnogobrojni, možemo izdvojiti najčešće:
  • Prašina i grinje
  • Životinje (dlaka, perje)
  • Pelud
  • Plijesan
  • Mlijeko i ostala hrana
  • lijekovi
  • Izmet žohara
  • Otrovi kukaca

Simptomi alergije

Najčešći su one bolesti iz skupine dišnih puteva:
alergijski rinitis
alergijski konjuktivitis
alergijska astma
te iz skupine bolesti kože:
urtikarija
atopijski dermatitis
kontaktni dermatitis

Simptomi su mnogobrojni, ovo su tek najčešći. Začepljenost i curenje nosa, kihanje, suzenje i svrbež očiju. Zatim suhi kašalj i otežano disanje uz čujno zviždanje pri disanju.
Alergija na hranu najčešće uzrokuje svrbež, cervene fleke po koži ili osip, povraćanje, proljev,...

Neke reakcije organizma mogu biti toliko snažne, da izazovu anafilaktički šok koji može završiti kobno po osobu.

Kako razlikovati alergiju od prehlade?

Simptomi alergije i prehlade su vrlo slični. Međutim, ukoliko netko iz obitelji ima alergiju, mnogo je veća vjerojatnost da je riječ o njoj. Ako su oba roditelja alergičari, vjerojatnost je čak 70% da to bude i dijete!
Dok prehlada traje relativno kratko, simptomi alergije zadržavaju se mnogo dulje i javljaju se u isto doba godine. Svrbež očiju i nosa tipični su za alergiju. Pri curenju nosa zbog alergije najčešće se radi o bistrom sekretu.

Kako se zaštiti od alergije?

Izbjegavajte, ukoliko je moguće, alergene za koje znate da vam smetaju
Ujutro je najveća koncentracija peludi u zraku, pa izbjegavajte šetnje u to doba dana.
Redovito brišite prašinu, ako imate tapecirani namještaj često ga usisavajte. Odjeću i posteljinu nemojte provjetravati vani ukoliko ste alergični na pelud.
Djeca najčešće "nastradaju" berući cvijeće, jer se pelud ne zadržava samo na ručicama, već u odjeći i na kosici – stoga je važno, nakon boravka vani, dijete cijelo okupati i presvući. Pratite koncentraciju peluda u zraku. Nije naodmet navečer očistiti nosiće sprejem s morskom vodom iz ljekarne

Kako se liječiti od alergije?

Lijek koji bi odgovarao svim bolesnicima ne postoji, a pacijenti nažalost uzimaju neke lijekove i bez konzultacije sa svojim liječnikom. Obavezno razgovarajte s njime, uzimajte propisanu terapiju i maksimalno smanjite doticaj s alergenima. Izvor
http://www.mayoclinic.com/

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 95946 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021