Amniocenteza

Što je amniocenteza? Amniocenteza je postupak kojim se pomoću jedne igle uzima uzorak tekućine iz amnijske vreće koja obavija plod. Ultrazvuk se koristi kao pomagalo koje omogućava liječniku da uvede iglu u siguran prostor, dalje od ploda....

Što je amniocenteza?

Amniocenteza je postupak kojim se pomoću jedne igle uzima uzorak tekućine iz amnijske vreće koja obavija plod. Ultrazvuk se koristi kao pomagalo koje omogućava liječniku da uvede iglu u siguran prostor, dalje od ploda. Dobivena amnijska tekućina, u kojoj se nalaze stanice odljuštene s ploda, dalje se ispituje u laboratorijima pomoću genetskih i biokemijskih testova.

Kada se radi amniocenteza?

Ako se amniocenteza radi zbog analize kromosoma ili molekule DNA, onda se obavlja nakon 16-og tjedna trudnoće. U nekim centrima može se napraviti i do mjesec dana ranije. Ako se porod iz bilo kojeg razloga mora obaviti prije vremena, amniocenteza se tada može učiniti kratko vrijeme prije poroda da bi se ocijenio stupanj zrelosti fetalnih pluća.

Zašto se radi amniocenteza?

U prvoj polovici trudnoće amniocenteza se radi ako postoji sumnja da plod ima povećan rizik za neku abnormalnost kromosoma, genetsku bolest ili rascjep neuralne cijevi.

Kromosomske abnormalnosti.

Ispitivanjem fetalnih kromosoma mikroskopom mogu se otkriti takvi poremećaji kao što je Downov sindrom. Analiza kromosoma otkrit će i spol djeteta, pa ako ne želite u trudnoći saznati taj podatak, upozorite liječnika da vam ga ne priopći. (Inače, amniocenteza se ne radi samo zbog utvrđivanja spola djeteta.)

Genetski poremećaji.

Analizom DNA u genima fetusa često se mogu otkriti bolesti za koje je utvrđeno da se javljaju u vašoj obitelji (npr. cistična fibroza). Bolesni gen se otkriva složenim tehnikama koje uključuju korištenje posebnih genetičkih proba (uzoraka) i markera (biljega).

Rascjepi neuralne cijevi.

Analiza amnijske tekućine može otkriti stanja kao što su anencefalija ili spina bifida. Iako amniocenteza ne može utvrditi težinu oštećenja, vrlo visoka razina alfa-fetoproteina (AFP) upućuje na postojanje rascjepa neuralne cijevi ili neke druge prirođene greške „otvorene stijenke” (one gdje određena šupljina nije zatvorena kožom ili drugim tkivom). AFP može biti lažno povišen kada i malo fetalne krvi prodre u uzorak amnijske tekućine. U takvim slučajevima od pomoći je ultrazvučni pregled naprednog stupnja koji može otkriti tjelesne promjene uzrokovane većinom rascjepom neuralne cijevi. U 10 do 30% fetusa sa zatvorenim rascjepom neuralne cijevi AFP može biti normalan, ali će ultrazvučni pregled naprednog stupnja neke od takvih slučajeva otkriti već s 18 do 20 tjedana.

Ocjena zrelosti fetalnih pluća.

Ovo je važno ako morate roditi prije vremena. Ispitivanjem amnijske tekućine liječnik može reći da li su pluća ploda dovoljno razvijena da bi mogla samostalno disati. To testiranje se obavlja u drugoj polovici trudnoće.

Bolest zbog nepodudarnosti Rh-faktora.

Uzrokuju je antitijela u majčinu krvotoku koja razaraju fetalne krvne stanice. Amniocenteza je korisna za procjenu stanja ploda i mogućnosti smanjivanja komplikacija, a radi se u drugoj polovici trudnoće.

Koji su rizici amniocenteze?

U Americi se amniocenteza godišnje radi 200 000 puta i smatra se relativno sigurnim zahvatom. Rizik pobačaja nakon amniocenteze kreće se u rasponu od jedan prema 200 do jedan prema 400. U centrima gdje je liječnici često izvode i redovito koriste ultrazvuk za vođenje igle, rizik je bliži onom od jedan prema 400. (Nakon trećeg mjeseca trudnoće, tri do četiri od svakih 100 trudnoća završit će spontanim pobačajem i onda kada se ne primjenjuje nikakav prenatalni test.)

U onim rijetkim slučajevima kada amniocenteza uzrokuje spontani pobačaj, obično je razlog infekcija koja se razvije u maternici, otjecanje plodove vode ili prijevremeni trudovi. Ako se amniocenteza vrši uz pomoć ultrazvuka, rijetko se dogada da plod bude uboden iglom.

Nije rijetko da žene imaju blaže komplikacije nakon amniocenteze. Te smetnje mogu biti stezanja maternice, vlaženja ili osjećaj nelagode oko mjesta uboda igle. Svakako se javite liječniku ako takve smetnje traju ili postaju intenzivne.

Opisi amniocenteze se kreću od "ugodno" do "poput uboda pčele" i "trenutno bolno" (ako je dan lokalni anestetik ili ubod kratkom iglom). Kako se stijenku maternice ne može učiniti neosjetljivom, osjetit ćete ubod igle za amniocentezu. Jedna žena je rekla kako je bilo zadivljujuće gledati bebu na ekranu te uopće nije bila svjesna neugode.

Žene koje se uzbude na sam spomen igle mogu si pomoći prakticiranjem opuštanja ili vježbi disanja.

Kako se radi amniocenteza?

Zahvat se može učiniti u ordinaciji liječnika ili ambulantno u bolnici. Traje oko 45 minuta, a postavljanje igle i uzimanje uzorka plodove vode traje samo 5 minuta.

S obzirom da ćete prije amniocenteze imati ultrazvučni pregled, morate prije toga popiti nekoliko čaša tekućine. Ultrazvučni pregled se prethodno obavlja da bi se utvrdilo nosite li jedan ili više plodova, ocijenila gestacijska dob, izmjerila veličina djeteta i procijenio položaj maternice i posteljice.

Vaš će trbuh očistiti antiseptikom. Potom će na trbuh staviti sterilni provodnik kojim se utvrđuje sigurno mjesto za ubadanje igle. Neki liječnici će, na vašu želju, primijeniti lokalni anestetik koji će uštrcati pokraj mjesta budućeg uboda da bi se umrtvila stijenka trbuha.

Zatim će kroz trbuh u vašu maternicu, i amnijsku vreću u njoj, zabosti jednu dugačku, šuplju iglu. Izvadit će mali uzorak amnijske tekućine (količina oko jedne do dvije žlice). Ako liječnik ne dobije dovoljno plodove vode na tom mjestu, izvadit će iglu i zabosti je na drugo mjesto. Plodova voda se velikim dijelom sastoji od fetalne mokraće pa treba biti prozirna i blago žućkasto obojena.

Liječnik će na ekranu promatrati fetus da bi bio siguran kako je on dobro. Na kraju će na vaš trbuh staviti mali zavoj da bi pokrio ubodno mjesto. Uzorci se označe i šalju u laboratorij.

Autor: Poglavlje iz knjige KLINIKA MAYO Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 81732 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021