Beba, more i sunčanje

>Mnogi će iskoristiti prvu priliku da bi potamnjei, ali znajte: samo je jedan pozitivan učinak sunčevih zraka na organizam - a to je poticanje sinteze vitamina D u koži; a takav efekt postiže i „zubato“ zimsko sunce.  Zabluda je i...

>Mnogi će iskoristiti prvu priliku da bi potamnjei, ali znajte: samo je jedan pozitivan učinak sunčevih zraka na organizam - a to je poticanje sinteze vitamina D u koži; a takav efekt postiže i „zubato“ zimsko sunce.  Zabluda je i da treba djecu izlagati suncu zbog stvaranja D-vitamina.  Naime, za stvaranje D-vitamina dovoljno je desetominutno izlaganje suncu triput tjedno.

Iako bez sunca nema života, ono krije i opasnosti za ljudsku kožu uslijed pretjeranog izlaganja njegovom zračenju. Nijedna preplanulost nije zdrava, pa ni ona iz solarija.

Kako je sposobnost naše kože da se samostalno, prirodnim putem, zaštiti od negativnih utjecaja UV zračenja vrlo ograničena, važna je uporaba sredstava za zaštitu od sunca. Zaštitni faktor nekog sredstva za zaštitu govori koliko vremenski dugo izlaganje UV zračenju izaziva oštećenje kože jednako onome koje bi se dogodilo da nismo upotrijebili sredstvo za zaštitu. Tako nam na primjer faktor osam govori da će UV zrake našoj koži za osam minuta naškoditi kao jedna minuta bez tog sredstva.
U našem i mediteranskom području preporučljiv je faktor 30 i više.

Važno je zapamtiti da sredstva za zaštitu od sunčanja reduciraju proizvodnju vitamina D, pa djeci tijekom ljeta treba pojačati hranu bogatu tim vitaminom. Iako se daleko najviše zalihe stvaraju upravo putem sunca, ovaj se vitamin nalazi u mlijeku i mliječnim prerađevinama, ribama te žumanjku.
Malena zanimljivost vezana uz D vitamin (kalciferol): iz povijesnih razloga nazivamo ga vitaminom, iako se po većini njegovih obilježja u stvari radi o hormonu.

Pri izboru, osim o faktoru zaštite, treba povesti računa i o vrsti sredstva.
- Tako se mlijeka za sunčanje, koja se lako nanose i brzo upijaju, preporučaju za zaštitu tijela i sve tipove kože;
- Gelovi su prikladni za osobe sklone alergijama;
- Ulja za sunčanje, zbog preniskog zaštitnog faktora se ne preporučaju;
- Za zaštitu lica i dekoltea bolja su sredstva u obliku krema, koje su obogaćene sastojcima za njegu i prilagođene vrsti kože;

Treba imati na umu da zaštitno sredstvo obavezno mora biti: vodootporno, fotostabilno, ne smije biti parfimirano ni ostavljati trag na koži.

Zaštiti osjetljivu dječju kožu nije jednostavan postupak. Potrebno je pridržavati se sljedećeg:
- zaštitna sredstva primijeniti bar sat vremena prije izlaganja suncu;
- koristiti ih svakodnevno ako je dijete izloženo suncu duže od 10 minuta;
- ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvima nekoliko puta na dan - nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom;
- paziti na premazivanje: čela, jagodica, nosa, donje usne, gornjeg dijela ušne školjke, vrata i ramena,
- izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 17 sati;
- i boravak u hladu zahtijeva zaštitu zbog refleksije UV zračenja sa površ;ine vode;
- treba imati i suncobran, šešir, zaštitnu odjeću za manju djecu pamučnu majicu, a za starije od 3g i sunčane naočale.

Svaka pojava opekotine u dječjem dobu povećava rizik od raka kože u starijem dobu, zato zaštiti dječje kože treba posvetiti posebnu pažnju.

Autor: Bine
Trudnoca.Net

Pročitano: 19213 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021