Miljokaz 2: bliskost

Zajedno s interesom prema okolini dolazi posebna ljubav prema svijetu međuljudskih odnosa. Ali ne bilo kojih odnosa! Dojenče želi svoje roditelje. Izdvojilo ih je kao najvažniji...

Zajedno s interesom prema okolini dolazi posebna ljubav prema svijetu međuljudskih odnosa. Ali ne bilo kojih odnosa! Dojenče želi svoje roditelje. Izdvojilo ih je kao najvažniji aspekt svojega okruženja i daje im do znanja da su posebni. Kada ulaze u njeno vidno polje, beba sja, gleda ih u oči i smiješi se. I u tim trenucima zajedničkih osmijeha i radosti roditelji i beba zaljubljuju se još više. Zajedno otkrivaju i produbljuju svoju bliskost.

Sposobnost biti blizak formira temelj svih budućih odnosa. Iz nje beba uči da su toplina i ljubav mogući, da odnosi s ljudima mogu donositi radost. Dijete koje je to naučilo sa svojim roditeljima, izgradilo je temelj za nastavak učenja privrženosti u odnosima tijekom cijeloga svojeg života.

Usvajanje tog miljokaza također učvršćuje motoričke, kognitivne i govorno-jezične vještine. Mališan uči koristiti tijelo u potrazi za roditeljskim licem i dodirom, kontaktom očima ili privijanjem uz njega. Uči promatrati okolinu u potrazi za poznatim objektima i licima i zadržavati na njima pažnju do 30 sekundi ili više. Uči prepoznavati glasove i izvor govora, posebno roditeljskog. Sve te vještine stvaraju temelj za kasnije sposobnosti kretanja, razmišljanja i govorenja.

Od rođenja Jenny je preosjetljiva na zvuk i dodir. (Kasnije su liječnici ustanovili da također ima i velikih poteškoća u auditivnoj obradi.) Zvonjenje telefona, pseći lavež i bratov plač su je izbacivali iz ravnoteže. Iritirao ju je čak i majčin miran glas. Kada su roditelji, nastojeći je umiriti, uzimali Jenny u naručje, njihali je i pjevali, spoj auditivne i taktilne stimulacije još ju je više zbunjivao i potpuno je gubila kontrolu. Roditelji nisu znali što da čine. S prvim je djetetom bilo tako jednostavno. Uz malo poticanja s njihove strane ono je gukalo, smijalo se i smiješilo. Što nije u redu s ovom bebom? Što nije u redu s njima? S osjećajem užasne odbačenosti, postupno su počeli sve više vremena provoditi sa svojim starijim djetetom i sve manje s "ljutitom Jenny". Nisu namjeravali ignorirati vlastitu kći, nego jednostavno nisu znali što činiti. Više od svega željeli su da ih pogleda i nasmiješi se, ali je to bilo nešto za što ona kao da nije bila sposobna. Sa sedam mjeseci, kada je većina beba odavno zaljubljena u svoje roditelje, Jenny nije bilo lako nasmijati ili razveseliti.

Jennyjina baka koja je stanovala blizu, zadivljujuće strpljiva žena, spremno je provodila duge sate s uznemirenom bebom. Posjedala je Jenny u dječji stolac, posjedala ju je na stol i igrala se s njom dječje igre "Vidim te" u kojima je ulazila u Jennyin svijet slijeva ili zdesna, odozdo ili iza maramice. Nježno pjevušeći, pokazivala je Jenny igračke i slikovnice. Povremeno, dok je sjedila na kauču i plela, stavljala je dječji stolac na pod i nježno ga je njihala stopalom. Dok je to činila, gledala je dolje prema Jenny očima punim ljubavi i veselila ju je zabavnim grimasama. Jenny je na to reagirala. Nježni pokreti dječjeg stolca su je smirivali, voljela je bakine zabavne grimase i jarko obojene slike. Intuitivno, baka se služila jednostavnim vokalnim ritmovima, a umjesto kompliciranih pjesama, ponavljala je jednostavne glasove, poput "ba-ba-ba". Vrijeme je prolazilo i Jenny je počela sve dulje i dulje gledati baku u oči, a uskoro se počela smiješiti. Stimuliranjem Jennyjinih jačih osjetila i izbjegavanjem onih koji su preosjetljivi, baka je uvlačila Jenny u bliskost. Instinktivno je pronašla načine zaobilaženja Jenyjinih senzoričkih poteškoća i tako joj je pomogla u svladavanju drugog emocionalnog miljokaza. Promatranje Jenyjinog reagiranja ohrabrilo je njezine roditelje da ustraju u sličnim pokušajima, modelirajući svoj pristup kao što je to činila Jennyjina baka.

S 3 mjeseca i više (1. faza - usredotočenje pozornosti):

  • Pokazuje li Vaša beba zanimanje za stvari oko sebe gledanjem u nešto ili okretanjem prema zvuku?
  • Može li mirovati u trajanju od 2 minute i više?
  • Pokazuje li zanimanje za Vas?
  • Može li se, uz Vašu pomoć, oporaviti od uznemirenosti za 20 minuta?

S 5mjeseci (2. faza - uključivanje u odnose)
(postavite si pitanje iz prethodne kategorije plus sljedeća pitanja):

  • Čini li vam se da je vaša beba sretna ili zadovoljna kada vidi vas i/ili druge bliske osobe: gleda i smiješi se, guguče ili maše ručicama pokazujući zadovoljstvo ili ushit?
  • Pokazuje li tijekom igre znatiželju i interes (npr. proučava vaše lice)?

Autor: dr. sc. Stanley I. Greenspan, dr. med, specijalist dječje psihijatrije,
Sveučilište George Washington, SAD
Poglavlje iz knjige "Dijete s posebnim potrebama: poticanje razvoja", Ostvarenje 2003.
Copyright: Ostvarenje, 2003. Objavljeno uz dozvolu Izdavača

Pročitano: 10545 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021