Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Bljuckanje i povraćanje

04. 10. 2004.
Bljuckanje i povraćanje je često.

Riječ "bljuckanje" upotrebljavamo kad  hrana iz želuca polagano izlazi na usta, obično u malim količinama. Mišić koji zatvara gornji kraj želuca jednostavno ne zadržava hranu tako dobro kao u veće djece ili odraslih. Svaka kretnja može uzrokovati bljuckanje: drmanje djeteta,  prejako stezanje, polaganje djeteta u vodoravan položaj ili pak sami pokreti želuca.

Većina dojenčadi poprilično bljucka tijekom prvih mjeseci, ali to obično ništa ne znači. Neka bljuckaju više puta nakon svakog obroka, dok to druga čine  samo povremeno. (Mrlje od mlijeka mogu se mnogo lakše ukloniti s plahta, pelena i odjeće ako se najprije namoče u hladnoj vodi.)

Sklonost bljuckanju najjača je u ranim tjednima i mjesecima te opada kako  dijete raste. Većina prestaje do vremena kad mogu sjediti. Katkad to traje dok  dijete ne prohoda. Tu i tamo dojenče počne bljuckati tek kad navrši nekoliko  mjeseci. Izgleda da katkad izbijanje zubi pogoršava stvar. Bljuckanje je nezgodno i stvara puno nereda, ali je potpuno nevažno ako je dijete zadovoljno i  dobro napreduje.

Riječ "povraćanje" upotrebljavamo kad je želučani sadržaj izbačen barem  desetak centimetara daleko od usta. Mladi se roditelji jako zabrinu kad prvi put  vide svoje dijete kako povraća veću količinu mlijeka, naročito hipertonična dojenčad, osobito prvih tjedana. Naravno, ako vaše dijete nastavi redovito povraćati, pa iako dobiva na težini, dobro je posavjetovati se s liječnikom, pogotovo  ako postoje neki drugi znakovi probavnih tegoba. S naročitom pažnjom valja  podrigivati dijete. Većina djece bljucka ili povraća bez obira na promjenu vrste hrane ili količine obroka.

Pada vam na pamet pitanje: Ako je dijete povratilo gotovo cijeli obrok, treba li ga odmah ponovno nahraniti? Ako dijete izgleda zadovoljno, ne hranite ga  sve dok ne postane jako gladno. Njegov je želudac možda uznemiren, pa je bolje ostaviti ga na miru. Zapamtite da količina povraćene hrane obično izgleda  veća nego što zapravo jest. Ima dojenčadi za koju biste se zakleli da povrate gotovo sve što pojedu, no ona unatoč tome napreduju.

Uopće nije važno je li povraćeno mlijeko kiselo i zgrušano.

Prva je faza  probave u želucu lučenje kiseline. Svaka hrana koja je neko vrijeme bila u želucu bit će zakiseljena. Kiselina zgrušava mlijeko.

U nekolicine dojenčadi zalistak izmedu jednjaka i želuca nije tako jak kao u  ostalih. Takvo će dojenče lakše povratiti ako ga polegnete odmah nakon hranjenja, jer hrana curi iz želuca natrag u jednjak. U tom slučaju dijete može slabije napredovati i liječnik može preporučiti držanje djeteta u ležaljci barem 30  minuta poslije svakog hranjenja. To će obično spriječiti curenje hrane iz želuca (to se stručno naziva "gastro-ezofagealni refleks").

To što sam kazao da dojenčad često povraća, ne znači da je svako povraćanje bezazleno. Dijete koje počne povraćati sve obroke odmah nakon rođenja  mora biti pod brižljivim liječničkim nadzorom. Obično se radi o sluzi iz želuca  i povraćanje za nekoliko dana nestane, ali je katkad povraćanje puno ozbiljnije, pogotovo ako se u povraćenoj hrani nazire zelena žuč. U tom je slučaju potrebno hitno konzervativno ili kirurško liječenje.

Ako dijete iznenada povrati veću količinu hrane, dobro mu je izmjeriti temperaturu i uvjeriti se da nije bolesno. Razne infekcije u toj dobi počinju s povraćanjem. Ako nema vrućice i dijete izgleda dobro, ne treba brinuti. Ako  izgleda bolesno ili ponovno povrati, potražite liječnika.

Povraćanje koje se javlja iznenada, u kasnoj dojenačkoj dobi, naročito ako je  popraćeno bolovima ili je prisutna žuč u izbljuvku, može značiti opstrukciju u  probavnom traktu, primjerice, invaginaciju crijeva ili uklještenu herniju. Potrebna je hitna medicinska pomoć.

Poglavlje iz knjige ''Odgoj i njega djeteta'', autor Dr.Spock

Knjigu možete nabaviti u svim knjižarama po cijeni od 179,00 kn ili pouzećem po cijeni od 149,00 kn od izdavača:

Botteri i sinovi d.o.o.
Kneza Višeslava 5
Split
tel. 021/315-439 ; 098/597-752

Pročitano: 112267 puta

Oglasni prostor