Bljuckanje i povraćanje

Bljuckanje i povraćanje je često. Bljuckanje Riječ "bljuckanje" upotrebljavamo kad hrana iz želuca polagano izlazi na usta, obično u malim količinama. Mišić koji zatvara gornji kraj želuca jednostavno ne zadržava hranu tako dobro kao u veće...

Bljuckanje i povraćanje je često.

Bljuckanje

Riječ "bljuckanje" upotrebljavamo kad hrana iz želuca polagano izlazi na usta, obično u malim količinama. Mišić koji zatvara gornji kraj želuca jednostavno ne zadržava hranu tako dobro kao u veće djece ili odraslih. Svaka kretnja može uzrokovati bljuckanje: drmanje djeteta, prejako stezanje, polaganje djeteta u vodoravan položaj ili pak sami pokreti želuca.

Većina dojenčadi poprilično bljucka tijekom prvih mjeseci, ali to obično ništa ne znači. Neka bljuckaju više puta nakon svakog obroka, dok to druga čine samo povremeno. (Mrlje od mlijeka mogu se mnogo lakše ukloniti s plahta, pelena i odjeće ako se najprije namoče u hladnoj vodi.)

Sklonost bljuckanju najjača je u ranim tjednima i mjesecima te opada kako dijete raste. Većina prestaje do vremena kad mogu sjediti. Katkad to traje dok dijete ne prohoda. Tu i tamo dojenče počne bljuckati tek kad navrši nekoliko mjeseci. Izgleda da katkad izbijanje zubi pogoršava stvar. Bljuckanje je nezgodno i stvara puno nereda, ali je potpuno nevažno ako je dijete zadovoljno i dobro napreduje.

Povraćanje

Riječ "povraćanje" upotrebljavamo kad je želučani sadržaj izbačen barem desetak centimetara daleko od usta. Mladi se roditelji jako zabrinu kad prvi put vide svoje dijete kako povraća veću količinu mlijeka, naročito hipertonična dojenčad, osobito prvih tjedana. Naravno, ako vaše dijete nastavi redovito povraćati, pa iako dobiva na težini, dobro je posavjetovati se s liječnikom, pogotovo ako postoje neki drugi znakovi probavnih tegoba. S naročitom pažnjom valja podrigivati dijete. Većina djece bljucka ili povraća bez obira na promjenu vrste hrane ili količine obroka.

Pada vam na pamet pitanje: Ako je dijete povratilo gotovo cijeli obrok, treba li ga odmah ponovno nahraniti? Ako dijete izgleda zadovoljno, ne hranite ga sve dok ne postane jako gladno. Njegov je želudac možda uznemiren, pa je bolje ostaviti ga na miru. Zapamtite da količina povraćene hrane obično izgleda veća nego što zapravo jest. Ima dojenčadi za koju biste se zakleli da povrate gotovo sve što pojedu, no ona unatoč tome napreduju.

Uopće nije važno je li povraćeno mlijeko kiselo i zgrušano.

Prva je faza probave u želucu lučenje kiseline. Svaka hrana koja je neko vrijeme bila u želucu bit će zakiseljena. Kiselina zgrušava mlijeko.

U nekolicine dojenčadi zalistak između jednjaka i želuca nije tako jak kao u ostalih. Takvo će dojenče lakše povratiti ako ga polegnete odmah nakon hranjenja, jer hrana curi iz želuca natrag u jednjak. U tom slučaju dijete može slabije napredovati i liječnik može preporučiti držanje djeteta u ležaljci barem 30 minuta poslije svakog hranjenja. To će obično spriječiti curenje hrane iz želuca (to se stručno naziva "gastro-ezofagealni refleks").

To što sam kazao da dojenčad često povraća, ne znači da je svako povraćanje bezazleno. Dijete koje počne povraćati sve obroke odmah nakon rođenja mora biti pod brižljivim liječničkim nadzorom. Obično se radi o sluzi iz želuca i povraćanje za nekoliko dana nestane, ali je katkad povraćanje puno ozbiljnije, pogotovo ako se u povraćenoj hrani nazire zelena žuč. U tom je slučaju potrebno hitno konzervativno ili kirurško liječenje.

Ako dijete iznenada povrati veću količinu hrane, dobro mu je izmjeriti temperaturu i uvjeriti se da nije bolesno. Razne infekcije u toj dobi počinju s povraćanjem. Ako nema vrućice i dijete izgleda dobro, ne treba brinuti. Ako izgleda bolesno ili ponovno povrati, potražite liječnika.

Povraćanje koje se javlja iznenada, u kasnoj dojenačkoj dobi, naročito ako je popraćeno bolovima ili je prisutna žuč u izbljuvku, može značiti opstrukciju u probavnom traktu, primjerice, invaginaciju crijeva ili uklještenu herniju. Potrebna je hitna medicinska pomoć.

Autor: Poglavlje iz knjige Odgoj i njega djeteta, autor Dr.Spock

Objavljeno uz dozvolu izdavača Botteri i sinovi d.o.o.

Pročitano: 115777 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021