Božićna dječja priča

Gabriel se ukazuje Mariji Bog je poslao svoga anđela u Nazaret, gdje je živjela djevojka po imenu Marija. Bila je zaručena s Josipom, potomkom kralja Davida. »Zdravo, Marijo, Bog je s tobom!« rekao je Gabriel. Marija se...

Gabriel se ukazuje Mariji
Bog je poslao svoga anđela u Nazaret, gdje je živjela djevojka po imenu Marija. Bila je zaručena s Josipom, potomkom kralja Davida. »Zdravo, Marijo, Bog je s tobom!« rekao je Gabriel. Marija se uplašila vidjevši anđela, ali on joj je rekao: »Ne boj se. Našla si milost kod Boga. Rodit ćeš dijete koje će se zvati Isus i koji će vladati tvojim narodom. Njegovo će kraljevstvo trajati dovijeka.«
»Ali ja nisam čak ni udana!« rekla je Marija. »Kako onda mogu roditi?«
„Duh Sveti položit će dijete u tebe i ono će se zvati Sinom Božjim“, odgovorio je Gabriel. »Rodit će čak i tvoja rođakinja Elizabeta, iako je u poznim godinama. Bogu ništa nije nemoguće!«
»Službenica sam Gospodnja«, rekla je Marija. »Neka bude sve kako si rekao.«
Anđeo je nestao, a Marija je odmah otišla k svojoj rođakinji Elizabeti. Čim su se srele, u Elizabeti je zaigralo dijete. Duh Sveti ispunio je Elizabetu i zato je znala što je Gabriel rekao Mariji.

»Tako sam sretna što mi je došla majka Gospodinova!« rekla je Elizabeta. »Kad si progovorila, dijete u mojoj utrobi poskočilo je od radosti! Povjerovala si onome što ti je Bog rekao i zato ćeš doista biti blagoslovljena.«

Isusovo rođenje
Josip je bio tesar i živio je u Nazaretu. Njegova žena Marija trebala je uskoro roditi. Tada je Josip čuo da je August, rimski car, naredio da svatko ode u svoj rodni grad kako bi ih mogao popisati i vidjeti koliko novca može priKupiti od poreza.

Tako su Josip i Marija krenuli na dugo putovanje na jug, u Betlehem. »Umorna sam, Josipe«, rekla je Marija. »Nadam se da ćemo uskoro naći kakvo konačište.«

Ali u Betlehem je došlo toliko svijeta, da su sve gostionice bile pune i nigdje nisu mogli naći sobu u kojoj bi odsjeli. Na posljetku su našli nekakvu štalu i odlučili ondje prenoćiti jer je Josip znao da se Mariji približilo vrijeme roditi.

U štali su se odmarale i neke životinje, ali Marija i Josip bili su na to naviknuti. Te noći Marija je rodila dječačića. Umotala ga je u pelenice da mu bude toplo i položila ga na slamu u jaslicama za životinje.

Tesar Josip i njegova žena Marija bili su presretni zbog rođenja sina, koji je bio i Sin Božji. Dali su mu ime Isus, baš onako kako im je rekao anđeo.

Što su vidjeli pastiri
Bila je noć i neki su pastiri blizu Betlehema čuvali svoje stado. Odjednom im se ukazao anđeo i obasjao ih Božjom slavom. Pastiri su se silno prestrašili, ali anđeo im je rekao: »Ne bojte se! Donio sam i vama i svima vrlo radosnu vijest. Noćas se u Betlehemu rodilo djetešce, koje će biti vaš Spasitelj, Krist Gospodin. Naći ćete ga umotana u pelenice kako leži na slami u štali.«

Čim je anđeo prestao govoriti, cijelo se nebo ispunilo anđelima koji su pjevali Bogu.

»Slava Bogu i mir svim ljudima na zemlji!« pjevali su.

Pastiri nisu mogli odvojiti pogled od anđela, ali čim su oni otišli, rekli su: »Pođimo u Betlehem! Bog nam je rekao za to osobito djetešce, zato moramo otići i sami ga vidjeti!

Pohitali su u grad i našli Mariju, Josipa i djetešce u štali. Dijete je ležalo u jaslama, baš onako kako im je rekao anđeo. Kleknuli su i poklonili se djetešcu, koje je bilo Sin Božji. Potom su otišli i svima ispričali što se dogodilo, slaveći Boga za sve što su vidjeli i čuli.

Dolazak mudraca
Nakon Isusova rođenja, u Jeruzalem su došla tri mudraca. »Gdje je novorođeni kralj židovski?« pitali su svakoga koga su sreli. »Vidjeli smo na istoku kad je izišla njegova zvijezda i došli smo mu se pokloniti.« U to je doba narodom Izraela vladao kralj Herod, koji se silno zabrinuo čuvši za novoga kralja. Nije htio da mu netko oduzme vlast. Zato je potajno dozvao mage.

»Gdje je taj novi kralj«, pitao ih je, » i kada se ta zvijezda ukazala?« Kada je čuo da se Isus rodio u Betlehemu, rekao je mudracima da odu i poklone mu se.

»Svakako se vratite i recite mi gdje je mali kralj«, rekao je. »I ja mu se želim pokloniti!«

Ali, on je naumio ubiti Isusa i mislio je da mudrace može prevariti da mu kažu gdje je Isus. I tako su magi krenuli prema Betlehemu, slijedeći zvijezdu. Kada je zvijezda zasjala iznad štale, obradovali su se jer su znali da su napokon našli novoga kralja.

Kada su ušli i našli Mariju s malim Isusom u naručju, pali su ničice i poklonili mu se. Potom su izvadili krasne darove koje su nosili cijelim putem od istoka i obdarili ga zlatom, tamjanom i mirtom.

Te noći primili su u snu upozorenje da se ne vraćaju k Herodu pa su se drugim putem vratili u svoju zemlju.
 

Autor: Preuzeto iz knjige "Najljepše biblijske priče"
autor: A. Adeney
objavljeno uz dozvolu izdavača Mozaik knjiga d.o.o.

Pročitano: 23080 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021