Dječje zarazne bolesti - Ospice (morbili)

Iako ospice spadaju u jednu od najtežih virusnih bolesti, danas su rijetke, zahvaljujući cijepljenju. No mogu se pojaviti među skupinama djece, nrp. vrtiću, školi... Uglavnom se...

Iako ospice spadaju u jednu od najtežih virusnih bolesti, danas su rijetke, zahvaljujući cijepljenju. No mogu se pojaviti među skupinama djece, nrp. vrtiću, školi... Uglavnom se prebole bez teškoća, a moguća su posljedica upala pluća i encefalitis.

Simptomi:

Prvih 10-14 dana nakon izlkaganja bolesti nema se nikakvih simptoma. Zatim slijede simptomi nalik prehladi: kašljanje, iscjedak iz nosa, crvenilo očiju, temperatura i osip.

Osip se pojavljuje nakon 3-4 dana bolesti i širi se prema dolje; od lica preko trupa, pa na ruke i noge. U početku je sitan i ružičastocrven, a kasnije dijelom i mrljast. Rijetko traje duže od tjedan dana.

Prijenos:

Ospice uzrokuje virus. Prenosi se kapljicama tj. kihanjem, kašljanjem i sl. Prijenosnik je zarazan od trenutka neposredno prije nego što izbije osip, pa dok potpuno ne nestane.

Liječenje:

Liječnik će poslati dijete na laboratorijske testove kako bi potvrdio ili isključio sumnju na ospice. Za sniženje temperature koristite acetaminofen* i mnogo tekućine. Zamračite prostoriju u kojoj boravi dijete jer svjetlost može stvarati poteškoće.

*Doziranje acetamonifona
Težina (kg) Kapi (ml) Sirup (čajna žličica)
2,7 - 5,0 0,4 1/4 = 1,25 ml
5,5 - 7,7 0,8 1/2 =2.5 ml
8,2 - 10, 1,2 3/4 = 3,75 ml

Lijekovi za snižavanje temperature se ne preporučuju davati dulje od 3 dana bez konzultacije s liječnikom. Također se savjetujte s liječnikom ako je dijete mlađe od dva mjeseca.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 20088 puta.

Oglasni prostor
Važnost zdravog crijevnog mikrobioma u trudnoći

Riječ mikrobiom odnosi se na zajednicu svih mikroorganizama koji nas štite od vanjskih utjecaja izvan kože i unutar tijela. Od posebne je važnosti...

Bit ću majka - što da jedem?

Budući da se trudnicama dijeli bogatstvo savjeta, važno je da im se povjere vjerodostojne informacije o potrebnim promjenama u pogledu unosa...

Važnost omega 3 masnih kiselina u trudnoći

Omega-3 masne kiseline jako su važne, posebno kada je riječ o razdobljima trudnoće i dojenja. Pogotovo su važne za razvoj beba, posebno njihovog...

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021