Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Dječje zarazne bolesti - Ospice (morbili)

04. 11. 2005.
Iako ospice spadaju u jednu od najtežih virusnih bolesti, danas su rijetke, zahvaljujući cijepljenju . No mogu se pojaviti među skupinama djece, nrp.vrtiću, školi... Uglavnom se prebole bez teškoća, a moguća su posljiedica upala pluća i encefalitis.

Simptomi:

Prvih 10-14 dana nakon izlkaganja bolesti nema se nikakvih simptoma. Zatim slijede simptomi nalik prehladi: kašljanje, iscjedak iz nosa, crvenilo očiju, temperatura i osip.

Osip se pojavljuje nakon 3-4 dana bolesti i širi se prema dolje; od lica preko trupa, pa na ruke i noge. U početku je sitan i ružičastocrven, a kasnije dijelom i mrljast. Rijetko traje duže od tjedan dana.


Prijenos:

Ospice uzrokuje virus. Prenosi se kapljicama tj. kihanjem , kašljanjem i sl. Prijenosnik je zarazan od trenutka neposredno prije nego što izbije osip, pa dok potpuno ne nestane.

Liječenje:

Liječnik će poslati dijete na labarotorijske testove kako bi potvrdio ili isključio sumnju na ospice. Za sniženje temperature koristite acetaminofen* i mnogo tekućine. Zamračujte prostoriju u kojoj boravi dijete jer svjetlost može stvarati poteškoće.

*Doziranje acetamonifona
Težina (kg)
Kapi (ml)
Sirup (čajna žličica)

2,7 - 5,0
0,4
1/4 = 1,25 ml
5,5 - 7,7
0,8
1/2 =2.5 ml
8,2 - 10,5
1,2
3/4 = 3,75 ml

Lijekovi za snižavanje temperature se ne preporučuju davati dulje od 3 dana bez konzultacije s liječnikom. Također se savjetujte s liječnikom ako je dijete mlađe od dva mjeseca.

Trudnoca.Net

Pročitano: 19978 puta

Oglasni prostor