Dohrana dojenčeta

S dohranom je nabolje započet s 6 mjeseci djetetova života, osim ako pedijatar ne odredi drukčije. Naime, nedojenoj djeci ponekad se preporučuje ...

S dohranom je nabolje započet s 6 mjeseci djetetova života, osim ako pedijatar ne odredi drukčije. Naime, nedojenoj djeci ponekad se preporučuje postepeno uvođenje dohrane već u dobi od 4,5 mjeseci. Ako prerano započnete s uvođenjem namirnica, da biste "potaknuli" djetetov rast i razvoj, samo ćete mu naškoditi. Bebine probavne funkcije nisu razvijene kao naše, baš kao što mu i motorika i ostale funkcije nisu još poput naših. Velika je i mogućnost razvoja alergije kože, dišnog ili probavnog sustava jer crijevo tako male bebe propušta i "neprerađene" sastojke hrane.

Isto tako, odgodite li dohranu za kasnije, mozak vašeg djeteta mogao bi se razvijati sporijim tempom jer polovica onoga što dijete pojede odlazi na razvoj mozga i u toj dobi mlijeko djetetu nije više dovoljno.

Tada i zubići počinju rasti, kako bi dijete moglo jesti krutu hranu.

ŽITARICE:
daju djetetu osjećaj sitosti jer su bogate škrobom koji se sporo probavlja. Bogate su i bjelančevinama a neke od njih treba u početku izbjegavati.Ne dajite stoga pšenično bračno ni griz, već rižu i kukuruzne prerađevine. Obiluju vitaminom B optimalna dob (mj.):
1 kukuruzna krupica, brašno ili pahuljice,riža, rižine pahuljice 5-6
2 pšenično brašno ili krupica, ječam, raž 8
3 kruh, dvopek 10
4 tjestenina 11
5 miješane žitarice, dojenački muesli 12
VOĆE:
Voće je bogato mineralima i vitaminima, posebno C. Biljna vlakna pomažu probavi. Suprotno uvriježenom narodnom mišljenju, nemojte rano davati djetetu sok naranče i limuna jer su česte alergije na agrume.
1 kruške, jabuke 5-6
2 banane, marelice, breskve, šljive, trešnje 7
3 kupine, jagode, borovnice, maline 8
4 agrumi (naranča, grejp, limun) 10
5 koštunjavo voće, mljeveno 12
POVRĆE:
Povrće je preporučljivo jest svakodnevno. Kao zamjenu za meso ponekad možete upotrijebiti mahunarke s žitaricama jer sadrže vrijedne bjelančevine.
1 mrkva, koraba, špinat, tikvice, blitva 5-6
2 krumpir, mahune, brokula, buća 8
3 grašak, repa, rajčica 9
4 kupus, kelj, poriluk 10
5 leća, grah 12
MESO
Meso je vrlo važno za rast i razvoj, te je najvažniji izvor željeza za dojenče. Birajte posno meso. Iznutrice dajte tek na kraju 1. godine.
1 bijelo pileće i pureće, janjetina 5-6
2 teletina, kunić 7
3 tamno meso peradi 8
4 junetina, govedina 9
5 svinjetina, suhomesnati proizvodi, iznutrice 13
RIBA
1 bijela riba, pastrva 7
2 plava riba 13
JAJA
Jaja su česti alergen pa se ne žurite s njima. Nikada ih djetetu ne dajite sirova. Također ne dajite tu namirnicu češće od dva-tri puta u tjednu.
1 žumance 10
2 bjelance 13
MLIJEČNI PROIZVODI
1 svježi kravlji sur, skuta 11
2 jogurt, kiselo mlijeko 11
3 vrhnje 12

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 83481 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021