Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Drugo tromjesečje (14.-27. tj. trudnoće)

04. 07. 2004.
Bolovi:
Uzrok: Vaša je maternica sada znatno povećana i prerasla je veličinu zdjelice. Stoga ona gura unutarnje organe, okolne mišiće i ligamente. Drugi uzrok ovom nelagodnom osjećaju su hormonalne promjene.
Što učiniti: Čekajte kraj tromjesečja, tegobe uglavnom nestaju.
Bolovi u leđima:
Uzrok: Da bi dijete moglo proći kroz zdjelicu tijekom poroda, tijekom trudnoće zglobovi između kostiju zdjelice isteži se i postaju mekši. Maternica postaje teža i time se mijenja postepeno vaše držanje jer se pomiče centar ravnoteže vašeg tijela.
Povećanje maternice može uzrokovati i razdvajanje dva paralelna snopa mišića na prednjem dijelu trbuha što dovodi do pojačanih bolova.
Što učiniti: Pazite na pravilno držanje, prilikom ležanja budite na boku sa savinutim koljenima i stavite jastuk između njih i ispod trbuha, kako biste najmanje opteretili leđa. Dok sjedite imajte povišene noge, no nemojte ih križati, a prilikom stajanja odmarajte jednu nogu na povišenom.
Bolovi u trbuhu:
Uzrok: Boli u donjem dijelu trbuha čestz je uzrok istezanje ligamenata i mišića oko maternice. Takva bol nije opasna, ali ipak obavijestite liječnika jer bi mogla biti i znakom nekih komplikacija, poput preranog poroda, izvanmaterčne trudnoće i sl.
Također, ako ste imali kakve operacije u tom prijedjelu, moguće je da sada osjećate bolove zbog pritiska na priraslice (snoppovi ožiljnog tkiva).
Pa i upale žučnog mjehura ili nekih organa mogu sada boljeti na neobičnim mjestima, jer rastuća maternica "gura" organe iz svojih uobičajenih položaja.
Što učiniti: Topla kupka često pomaže, ko i vježbe opuštanja. Ako stojite, sjednite ili legnite. U slučaju jake boli javite se svakako liječniku.
Grčevi u nogama
Uzrok: Vjerojatno se radi o posljedici umora ili nedovoljne količine kalcija. Često je javljaju noću.
Što učiniti: Nosite čvrste, elastične čarape, stavljajte tople obloge i često se odmarajte. Tijekom grčenja noge ispravite koljeno i stopalo podožite prema gore.
Š?garavica
Uzrok: Uzrok joj je vraćanje sadržaja želuca u jednjak gdje žel. kiselina nadražuja sluznicu.
U trudnoći je zbog hormona usporen cijeli probavni sustav. Povećana maternica pritišće želudac i gura ga prema trbušnoj šupljini.
Što učiniti: Jedite često, no pomalo. Ako su žgaravice jake, obratite se liječniku; vjerojatno će vam propisati neki lijek.
Zatvor (konstipacija)
Uzrok: Uzrokuju je usporavanje rada probavnog sustava i pritisak sve veće maternice na debelo crijevo. To je vrlo česta pojava u trudnoći, a kasnije može dovesti i do pojave hemeroida.
Što učiniti: Jedite namirnice bogate vlaknima (voće, povrče, žitarice) i pijte puno tekućine. Pijte sok od čljiva.

Trudnoca.Net

Pročitano: 86632 puta

Oglasni prostor