Drugo tromjesečje (14.-27. tj. trudnoće)

Bolovi kod maternice: Uzrok: Vaša je maternica sada znatno povećana i prerasla je veličinu zdjelice. Stoga ona gura unutarnje organe, okolne mišiće i ligamente. Drugi uzrok ovom nelagodnom osjećaju su hormonalne promjene. Što učiniti: Čekajte...

Bolovi kod maternice:

Uzrok:

Vaša je maternica sada znatno povećana i prerasla je veličinu zdjelice. Stoga ona gura unutarnje organe, okolne mišiće i ligamente. Drugi uzrok ovom nelagodnom osjećaju su hormonalne promjene.

Što učiniti:

Čekajte kraj tromjesečja, tegobe uglavnom nestaju.

Bolovi u leđima:

Uzrok:

Da bi dijete moglo proći kroz zdjelicu tijekom poroda, tijekom trudnoće zglobovi između kostiju zdjelice isteži se i postaju mekši. Maternica postaje teža i time se mijenja postepeno vaše držanje jer se pomiče centar ravnoteže vašeg tijela.

Povećanje maternice može uzrokovati i razdvajanje dva paralelna snopa mišića na prednjem dijelu trbuha što dovodi do pojačanih bolova.

Što učiniti:

Pazite na pravilno držanje, prilikom ležanja budite na boku sa savinutim koljenima i stavite jastuk između njih i ispod trbuha, kako biste najmanje opteretili leđa. Dok sjedite imajte povišene noge, no nemojte ih križati, a prilikom stajanja odmarajte jednu nogu na povišenom.

Bolovi u trbuhu:

Uzrok:

Boli u donjem dijelu trbuha često je uzrok istezanje ligamenata i mišića oko maternice. Takva bol nije opasna, ali ipak obavijestite liječnika jer bi mogla biti i znakom nekih komplikacija, poput preranog poroda, izvanmaterčne trudnoće i sl.

Također, ako ste imali kakve operacije u tom predjelu, moguće je da sada osjećate bolove zbog pritiska na priraslice (snopovi ožiljnog tkiva).

Pa i upale žučnog mjehura ili nekih organa mogu sada boljeti na neobičnim mjestima, jer rastuća maternica "gura" organe iz svojih uobičajenih položaja.

Što učiniti:

Topla kupka često pomaže, ko i vježbe opuštanja. Ako stojite, sjednite ili legnite. U slučaju jake boli javite se svakako liječniku.

Grčevi u nogama

Uzrok:

Vjerojatno se radi o posljedici umora ili nedovoljne količine kalcija. Često je javljaju noću.

Što učiniti:

Nosite čvrste, elastične čarape, stavljajte tople obloge i često se odmarajte. Tijekom grčenja noge ispravite koljeno i stopalo podožite prema gore.

Žgaravica

Uzrok:

Uzrok joj je vraćanje sadržaja želuca u jednjak gdje žel. kiselina nadražuja sluznicu. U trudnoći je zbog hormona usporen cijeli probavni sustav. Povećana maternica pritišće želudac i gura ga prema trbušnoj šupljini.

Što učiniti:

Jedite često, no pomalo. Ako su žgaravice jake, obratite se liječniku; vjerojatno će vam propisati neki lijek.

Zatvor (konstipacija)

Uzrok:

Uzrokuju je usporavanje rada probavnog sustava i pritisak sve veće maternice na debelo crijevo. To je vrlo česta pojava u trudnoći, a kasnije može dovesti i do pojave hemeroida.

Što učiniti:

Jedite namirnice bogate vlaknima (voće, povrče, žitarice) i pijte puno tekućine. Pijte sok od šljiva.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 90943 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021