Emocionalne prilagodbe - umor

Već od davnih dana znamo da porod unosi emocionalne promjene. Mi ne razumijemo u potpunosti zašto su one tako jake nakon porođaja. Ovi osjećaji svakako nisu uzrokovani samo mijenama razine hormona nakon poroda, iako mogu biti jedan od...

Već od davnih dana znamo da porod unosi emocionalne promjene. Mi ne razumijemo u potpunosti zašto su one tako jake nakon porođaja. Ovi osjećaji svakako nisu uzrokovani samo mijenama razine hormona nakon poroda, iako mogu biti jedan od čimbenika.

Promjene u svakodnevnom ponašanju mogu utjecati na vaše emocionalno prilagođavanje. Ako ste bili naučeni da se uvijek osjećate "pod kontrolom" i da ste organizirani, može vas natjerati u očaj kad vaš zavidni sretan način života nestane nakon što ste rodili. Zaposlenoj ženi porod donosi promjenu uloge, pomak od sposobne radnice do njegovateljice pripravnice. Možda će vam biti teško partneru koji je otišao na posao objasniti što ste radili cijeli dan, što vas je iscrpilo. Možda će vam, do određene mjere, biti teško usklađivati vrijeme namijenjeno odraslima s dvadesetčetverosatnom odgovornošću odgajanja djeteta.

Vjerojatno ćete osjećati potrebu da govorite o svom porođaju, ali ćete otkriti kako ljude oko vas brzo umara ova tema.

Bilo bi prekrasno kad bi žena mogla uskladištiti energiju u svom tijelu i njome odgoniti umor koji izaziva rad tijekom bebine prve godine života. Na nesreću, nismo tako stvoreni - umor će se neizbježno javljati. Ukoliko se brinete za bebu 24 sata, vaš će san biti često prekidan. Bit će vjerojatno najveći problem naći slobodno vrijeme za tuširanje ili za petominutni ostanak nasamo. Osjećate se usamljeni kad vam partner ode na posao. Iscrpljenost može otežati razlikovanje i odjeljivanje tjelesnih od emocionalnih problema.

Evo nekoliko prijedloga kako izaći na kraj s umorom:

Dogovorite se za pomoć. Ako vam netko ponudi pomoć, prihvatite tu dobru namjeru. Prihvaćanje pomoći ne znači slabost ili ovisnost o drugome, već je dobra vještina svladavanja svakodnevnih problema. Vašoj majci, svekrvi, sestri ili dobroj prijateljici bit će možda drago ako ih pozovete da provedu nekoliko dana s vama. Mnogima je užitak pomagati u spremanju ponekog obroka, u kućnim poslovima ili obavljanju sitnih poslova izvan kuće - ili čuvanju djeteta dok vi trčkarate obavljajući sitne obveze izvan kuće. Najbolje je uvjeriti sebe kako njihova zadaća i jest da pomažu vama, a ne da se usredotočuju samo na bebu. Mnoge zajednice imaju servise za pomoć novim majkama. Kako bite saznali gdje su, pitajte sestre u bolnici ili nazovite svoju nadležnu zdravstvenu službu. Pojedini čak unajmljuju iskusne žene za pomoć novim mamama i bebama. Pogledajte u telefonskom imeniku popis ustanova za pomoć majkama nakon porođaja.

Provodite vrijeme izvan kuće. Izvedite bebu u šetnju ili nađite nekoga tko će nekoliko sati paziti na vaše dijete dok ste vi izvan kuće. Iznenadit će vas koliko promjena okoline pomaže da se osjećate bolje. Razmislite o upoznavanju drugih novih mama i razmjeni pomoći oko djece. Možda postoji u vašoj blizini društvo preko kojeg roditelji međusobno dogovaraju vrijeme uzajamnog razmjenjivanja brige o djeci.

Isključite telefon. Ne morate podizati slušalicu ukoliko niste raspoloženi. Ako imate telefonsku sekretaricu, uključite je i sebi priuštite slobodno vrijeme. Ukoliko je nemate, skinite slušalicu i odmarajte se.

Očekujte i prihvatite malo nereda. To je posebno važno onim ženama koje se ponose izuzetno čistim kućanstvom. Zaboravite da imate besprijekorno kućanstvo. Bit ćete puno bolja i sretnija majka ako se budete brinuli za bebu, a ne izgled doma. Nemojte se brinuti o čišćenju prije posjete rodbine ili prijatelja - razumjet će.

Dogovorite se s partnerom o primjeni kućnog načela podijeli pa vladaj. Ako je podjela posla nešto novo za vas dvoje, ne štedite s pohvalama novajliji. Nastojte izbjeći kritiziranje obavljenog posla: budite zadovoljni što je obavljen. Obratite pozornost na najvažnije stvari: ne morate pospremati svu hranu, bacite samo pokvarljiva jela.

Pojednostavite obroke. Prije rođenja djeteta neke žene maštaju kako će nakon povratka kući s novom bebom imati prilike za prepuštanje užitku pripravljanja romantičnih, egzotičnih večera i ručkova. Zapravo, prije ćete pripremati nešto na brzinu, servirati na papirnatim tanjurićima, koristiti smrznute obroke ili naručivati jelo izvana. Čar nije u meniju ili postavljanju stola, već u tome što ga uzimate i slavite kao obitelj.

Jeste li previše angažirani? Nemojte se osjećati krivi ako kažete "ne" zovu li vas da nešto radite. Bit će potrebno da odbijate tekuće obveze. Te aktivnosti mogu pričekati. Nemojte se ustručavati reći kako zahtjevi materinstva imaju posvemašnju prednost.

Vježbanje može pomoći. Počnite polako i svaki dan radite malo više, sve dok ne budete u staroj formi. (Da, taj će dan konačno doći!) Vježbanje će vam dati snagu da možete svakog dana prihvatiti više izazova, jačati samopouzdanje i izgled tijela. Koristite video vrpce, TV emisije ili fitness centre sa servisom za čuvanje djece kako biste se pokrenuli.

Mislite na duševnu hranu. Dajte prednost punjenju duševnog vrela iz kojeg ćete moći obilato crpiti tijekom ovog vremena. Razgovarajte s ljudima koji će na vas djelovati pozitivno, s njima razmjenjujte misli. Odgajanje djece nam pomaže da cijenimo život. Postajemo sve svjesniji koliko su drugi bili važni u našem životu i kako mi doprinosimo zadovoljstvu drugih. Ova svijest vam pomaže da pamtite u budućnosti kako ste dio jednog većeg carstva.

Financijske brige mogu povećati vaš ili partnerov umor i napetost. Mnogi će vam roditelji reći kako, bez obzira na prihode, gotovo uvijek ima premalo novca kad stignu djeca. Iako mnogi roditelji rade s uspjehom i prekovremeno, važno je ne pretjerati i ne unositi dodatni stres u obiteljsko okruženje. Dobro je odgoditi velike novčane i radne obveze, npr. projekti o preuređenju stana, dok se okolnosti ne smire i srede.

Autor: poglavlje iz knjige KLINIKA MAYO:Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 23959 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021