Febrilne konvulzije (fras)

Javljaju se u oko 4% djece u dobi od 6 mjeseci do 4 godine. Obično su im razlog nagli porast ili pad temperature i ne odražavaju uvijek stupanj...

Javljaju se u oko 4% djece u dobi od 6 mjeseci do 4 godine. Obično su im razlog nagli porast ili pad temperature i ne odražavaju uvijek stupanj vrućice. Nasuprot onome što ste možda ranije čuli, za vrućicu je malo vjerojatno da sama po sebi uzrokuje oštećenje mozga. Tjelesna temperatura iznad 41 Celzijeva stupnja (106 Fahrenheitovih stupnjeva) može dovesti do oštećenja mozga, no tako visoke temperature izuzetno su rijetke. Ponekad djeca nasljeđuju sklonost pojavi konvulzija uz temperaturu. Febrilne konvulzije premda prestraše roditelje, obično ne ostavljaju štetne posljedice.

Možemo reći da je dijete imalo febrilne konvulzije ako je ritmično trzalo rukama i nogama, nije odgovaralo na podražaje izvana i nije bilo svjesno svoje okoline. (Neobični trzaji i pokreti u djece i nisu rijetki, posebno u pospana djeteta, no to nisu konvulzije).

Febrilne konvulzije obično traju kraće od 10 minuta, a nakon toga dijete može plakati ili će jednostavno zaspati. Ako dijete dobije febrilne konvulzije, polegnite ga i okrenite na stranu. Ne pokušavajte mu stavljali nešto u usta; niti prekidati napad.

Ukoliko se zaista radi o febrilnim konvulzijama, za očekivati je da će napad prestati sam od sebe u roku od nekoliko minuta. Dijete odvedite na pregled u dežurnu medicinsku ustanovu kako bi se utvrdio razlog povišenoj temperaturi. Konvulzije će vjerojatno prestati već i prije nego krenete u bolnicu. Ukoliko ste odlučili sami voziti auto, ne žurite, budite oprezni i poštujte propise u prometu.

U svakom slučaju, bilo bi bolje da netko drugi vozi jer se velik broj nesreća dogodio u trenutku kada su automobil vozili uspaničeni roditelji čije je dijete imalo febrilne konvulzije.

Autor: poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 18636 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021