Izgled dojenačke stolice

Boja, gustoća, miris stolice, broj i čestoća stolica u danu, važni su pokazatelji djetetova zdravlja, osobito u prvim mjesecima njegova života. Promjena izgleda...

Boja, gustoća, miris stolice, broj i čestoća stolica u danu, važni su pokazatelji djetetova zdravlja, osobito u prvim mjesecima njegova života. Promjena izgleda stolice često je prvi znak da dijete ima neke smetnje. Dojenče hranjeno na prsima može imati stolicu nakon svakog podoja, kao i samo jedanput u nekoliko dana. Stolice mogu biti i rijetke i kašaste i oblikovane. Tijekom prehrane majčinim mlijekom sve je normalno!

Uobičajene stolice
Od rođenja do šestog mjeseca stolice su obično poput paste, različito obilne, zlatnožute su boje i nemaju neugodan miris. To vrijedi za dijete koje je isključivo na prsima. Dojenče uglavnom ima stolicu nakon svakog podoja. Razlog tome je prirodni gastrokolični refleks koji uzrokuje pražnjenje crijeva čim se ona napune.

Što ako su stolice zelenkaste?
Obično su zelene i smrdljive stolice posljedica poremećaja probave. Ako je samo poneka stolica ili samo dio stolice zelenkast, to nije zabrinjavajuće. Zelena boja posljedica je oksidacije pri usporenom prolazu kroz crijevo ili stajanja stolice na zraku. To je relativno česta pojava u male djece.

Što ako su stolice jako tekuće?
U dojenčeta koje siše majčino mlijeko, a inače je s njim sve u redu, i tekuće se stolice smatraju normalnima. Tekuće stolice dojenčeta na umjetnoj prehrani mogu biti znak nepodnošljivosti bjelančevina (kravljeg) mlijeka. Ta nepodnošljivost i nije baš rijetka pojava, javlja se u 5-7% novorodenčadi, bilo da su na prsima i/ili na umjetnoj prehrani. Obično je tada proljev praćen bolnim grčevima, a dijete može gubiti na težini. Dojenče odbija hranu, čime se njegov organizam brani od tvari koja mu škodi.
Ako je dijete na umjetnoj prehrani, u dogovoru s pedijatrom trebat će promijeniti vrstu mlijeka. Kod nas na tržištu postoji zamjenska hrana za bebe Humana 9, koja se preporuča u slučaju proljeva.

Što ako u stolici ima tragova krvi?
Kad se u stolici pojavi krv, najprije provjerite nema li dijete ranicu na izlazu debelog crijeva. Vrto kisela stolica zbog vrenja može nadražiti debelo crijevo, pa se u stolici pojavi malo svježe krvi. Ponavlja li se krv u stolici, otiđite liječniku.

Što ako su stolice rijetke, učestale i smrdljive?
Takve stolice, posebno ako u njima ima krvi ili sluzi (gnoja), ili ako dijete usto ima i temperaturu upućuju da je dijete bolesno. Najvjerojatnije je riječ o infekciji, odnosno zaraznom proljevu. Potrebno je odmah potražiti liječnika, jer se u malog djeteta vrlo brzo može znatno poremetiti ravnoteža organizma i narušiti opće stanje.
Tekuće, učestale i smrdljive stolice znak su proljeva, kojl je vrlo čest poremećaj od prvih mjeseci do godine i pol.

Što ako su stolice tvrde i neredovite?
Zatvor je rijetka pojava u djece, posebno prvim mjesecima života. No, moguće je da dojenče hranjeno na prsima nema stolicu tri i više dana. To je normalno, kao i to da pri svakom dojenju dijete ima stolicu. Ne brinite se i ne dajte djetetu čepiće za stolicu ako je dobro raspoloženo, ne povraća i nema napet trbuh. Pogotovo nemojte toplomjerom izazivati pražnjenje crijeva!

Pročitano: 124168 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021