Izgled novorođenčeta

Glavica Zbog tzv. porođajne otekline djetetova je glavica prva 24 sata izduljena. Kosti su joj meke i nisu međusobno srasle, kako bi se ...

Glavica

Zbog tzv. porođajne otekline djetetova je glavica prva 24 sata izduljena. Kosti su joj meke i nisu međusobno srasle, kako bi se što bolje prilagodile izlasku kroz porođajni kanal. Ako je ijete rođeno na zadak, glavica mu je izbočena na zatiljku, a može se vidjeti porođajna oteklina na guzi. Dijete rođeno carskim rezom, bez prethodnih trudova, ima oblu glavicu. Kefalhematom, tj. veća oteklina na glavi, nije opasna, no ostaje oko mjesec dana.

Fontanele

To su mali otvori, odnosno mekani dijelovi između kostiju koji omogućuju rast lubanje i mozga. Prekriveni su kožom i čvrstim moždanim opnama. Velika fontanela nalazi se na vrhu glavice, ima oblik romba i otvorena je do 18. mjeseca života. Važna je za praćenje razvoja mozga, te liječnik pri svakom pregledu mjeriti njenu napetost i veličinu.

Lice

Prvih je dana djetetovo lice često asimetrično zbog njegova položaja u maternici, no to se brzo ispravi. Koža može u početku biti plavkasta, zbog sitnih točkastih krvarenja nastalih u porodu.
Milije, bijele sitne točkice, su žlijezde lojnice koje same nestaju. Ima ih svaka druga beba. Nemojte ih stiskati.

Kosa

Vašoj bebi kosa naraste još u maternici. Na nekim ultrazvučnim slikama u kasnoj trudnoći može se čak vidjeti kako kosa leluja oko bebine glave. Na vašoj bebi prije rodenja naraste i dlaka po tijelu, koju zovemo lanugo i koja se katkad može vitljeti i na novorođenoj bebi. Nakon rođenja beba počne gubiti tu prvu kosu, pa zato često nastaje malo ćelavo mjesto na zatiljku bebine glnve. Oko šestog rnjeseca počet će ratsti nova, gusta kosa, koja je potpuno drugačije boje i građe od one prve.

Oči

Sva novorođenčad ima sivoplave oči, a njihova će prava boja biti vidljiva tek za par mjeseci. Eventualne crvene mrlje na bjeloočnicama bezopasna su posljedica porođaja i brzo nestaju.
Oči vaše bebe najbolje se fokusiraju na predrnete i objekte udaIjene od nje oko 20-30 cm. Ta se udaljenost povezuje s tim koliko je daleko beba mogla usmjeriti pogledl dok je još bila u maternici, kao i s prirodnom udaljenošću majčina lica dok bebu drži u naručju.

Uši, sluh

Izvana, uha vaše novorodene bebe gotovo su jednako dobro razvijena kao i kod odraslih. Unutrašnji dijelovi još su uvijek nezreli, što znači da beba vjerojatno ne čuje vrlo nježne i tihe zvukove. Beba bolje čuje visoke tonove od niskih, a najbolje reagira na ljudski glas - posebno majčin, koji prepoznaje od vremena kada je još bila u maternici.Unutrašnje uho sadrži i organ za ravnotežu, koji će biti naročito važan i u punoj upotrebi kada se beba počne preokretati u maternici i zatim ponovno kad počne učiti sjediti i puzati, te kretati se u prostoru na različite načine.

Zubi

Bebe se rađaju s desnima u kojima su zameci svih mliječnih zubića, ali samo jedna od oko 2000 beba ima zubić čim se rodi. Prvi zubići, obično donji sjekutići ("jedinice"), pojavljuju se oko šestog mjeseca. Svako pojavljivanje zubića unutar četvrtog i 14. mjeseca starosti potpuno je normalno. Hoć

e li zubići izbiti ranije ili kasnije čini se da je obiteljska karakteristika i nije znak je li dijete napredno ili kasni li u razvoju. U dobi od jedne godine većina beba ima i barem jedan zubić.

Ruke

Beba se rodi sa stisnutim ručicama koje se opuste i ispruže u prvih nekoliko mjeseci života. Ako stavite prst na dlan vaše bebe, ona će ga čvrsto stisnuti; to je refleksna radnja, koja nestaje oko drugog mjeseca. U početku, ručice vaše bebe mogu biti plavkaste i hladne, što je normalno i posljedica je još nerazvijene cirkulacije. Oko trećeg mjeseca beba će otkriti svoje ruke, postat će ih svjesna i počet će se njima igrati. Noktići su u početku maleni, ali rastu vrlo brzo pa ih treba pažljivo rezati posebnim škaricama za bebe i to najbolje dok beba spava.

Noge

Kad se beba rodi, noge su joj skvrčene u tipičnom, tzv. fetalnom položaju (onako kako su bile prekrižene dok je beba bila u maternici). Ako je polegnete na trbuh, vjerojatno će se pojavitl refleks puzanja, jer će noge skvrčiti i podviti pod trbuščić i radit će pokrete slične puzanju. Taj se refleks gubi tijekom prvih triju mjeseci kako se bebine noge ispravljaju i pružaju i dok beba ne počne uživati u slobodnom mlataranju nožicama. Oko šestog mjeseca beba će se početi služiti nogama namjerno, tj. pomicat će predmete dok leži na leđima.

Spolovilo

Spolovila novorođenih beba obaju spolova mogu u prvim danima nakon rođenja izgledati kao da su natečena, a i bebe obaju spolova mogu imati "prsa", tj. malo natečeno područje oko bradavica. Novorođene djevojčice mogu imati čak i blago krvarenje (poput menstruacije). Sve te pojave posljedica su djelovanja hormona koji su s majke, putem posteljice, prenijete bebi prije nego što se rodila, normalne su i ubrzo nestaju.

Navike novorođenčadi

Riječ navika vjerojatno je pogrešna kada se odnosi na novorođene bebe koje žele jesti i spavati uvijek onda kada su gladne i pospane. No, oko šestog mjeseca beba će imati mnogo stabilniji raspored i vi ćete puno bolje moći predvidjeti u koje vrijeme i kada bebi nešto treba, te kako se osjeća.

Hranjenje bebe

Zbog veoma malog želuca, novorođena beba može odjednom pojesti samo oko 25-75 ml mlijeka, pa će vam se možda činiti da je svaki čas morate hraniti jer je gladna, posebno ako je dojite, jer se majčino mlijeko još brže probavi od umjetnog mlijeka. Razmak između hranjenja mijenjat će se kako beba raste; u dobi od mjesec dana, beba može pojesti u jednom obroku oko 75-150 ml, a jednogodišnja beba oko 200-300 ml mlijeka ili druge hrane. U razdoblju od četvrtog do šestog mjeseca počinje nova faza u hranjenju, kada bebe treba početi privikavati na druge vrste hrane.

Spavanje bebe

Novorođene bebe su pospanci i provode u prosjeku oko 16 sati dnevno spavajući (ne u jednom spavanju, već rascjepkano). Ne spavaju uvijek čvrsto, već više drijemaju oko dvadesetak minuta, a kada se probude, obično nešto zahtijevaju i to najčešće hranjenje.

U dobi od oko tri mjeseca jedna od triju beba spava barem šest sati tijekom noći bez budenja, a sa šest mjeseci tri od četiri bebe spavaju noću bez budenja barem šest sati. U toj dobi količina spavanja tijekom dana smanji se na oko 14 sati ukupno, i to kroz mirnije i duže spavanje noću i dva do tri kraća spavanja preko dana.

Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 84890 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021