Jaslice, vrtić i škola vani...

Počeo je rujan, mjesec mnogih dobrih stvari poput: šuškavog lišća, jabuka, grožđa,... ali i suza zbog razdvajanja naših mališana i naglog prekida bezbrižnog ljeta. Je li im dobro, čuvaju li ih tete, imaju li...

Počeo je rujan, mjesec mnogih dobrih stvari poput: šuškavog lišća, jabuka, grožđa,... ali i suza zbog razdvajanja naših mališana i naglog prekida bezbrižnog ljeta. Je li im dobro, čuvaju li ih tete, imaju li dovoljno hrane i pića, je li im hladno, jesu li se naspavali,... samo su neka od neizostavnih pitanja u našim roditeljskim glavama, dok gledamo te (još uvijek) bebe kako ulaze u neki drugi svijet daleko od nas.

Ako ste se zapitali je li u drugim državama uvijek tako bajno i bismo li trebali slijediti baš sve što se tiče drugih zemalja, možda vam pomognu odgovori naših mama koje žive izvan Hrvatske. Sljedeći tekst sastavljen je iz iskustava naših mama koje žive u drugim državama.

Vrtić u Švedskoj

Nekad sam zadovoljna a nekad nisam. Ovdje u Švedskoj je hladno - zime su grozne ali djeca spavaju uvijek vani. Na početku mi je bilo teško jer je npr -20° ili više, spava se  vani - ali s obzirom da sva djeca tako, onda se čovjek prilagodi.  Prljavi su često od glave do pete jer su puno vani pa moramo imati dosta odjeće – koliko u kući toliko i u vrtiću. No mojima je zabavno i oni vole vrtić jer se druže, igraju, čak i ne žele kući kada dođemo po njih.

napisala: Alma25

Ujedinjeni Arapski Emirati

Moja starija kći je išla u Montessori vrtić i bili smo oduševljeni i ona i mi. Ide jedna teta na troje djece. U grupi ih je bilo 12 i 5 teta. Otvoren je od 7 - 18, doručak dijete donosi samo, ručak dobiva u vrtiću sa time da ga se posebno ne plaća. Triput tjedno imaju sat arapskog, dvaput tjedno balet/ritmičku gimnastiku, kuhaju, rade voćne salate... kad su učili boje imali su žuti tjedan, crveni tjedan, plavi tjedan... :). Plaćali smo vrtić 400 USA$ mjesečno. sada ide u školu pod Cambridge certifikatom i moram li reći da je najbolja u klasi :) . Čak je trebala preskočiti ovu školsku godinu, ali ja nisam dala. Valjda je taj Montessori bila prava priprema za kvalitetan start školovanja.
Mlađa ide u privatan vrtić ovdje u HR koji je u redu ali ima jednu manu - vrtić radi od 6:30 - 16.30, a ja radim do 17 i kako da stignem po nju?? Plaćamo ga 750 kn mjesečno.

napisala: Manamah

Austrija, jaslice

Evo što znam do sada:
- jaslice su otvorene o 6 do 18 sati, plaćamo 280 eura mjesečno plus izleti
- grupe su 12-15 djece sa jednom tetom i 2 pomoćnice
- kada sva djeca dođu je doručak
- prije podne imaju organizirano, uče pjesmice, igre, idu na izlete....
- ručak je u podne i onda je do 14 sati odmor (spavanje ili odmaranje)
- popodnevna jauzna i "slobodno vrijeme" u kojem se mogu igrati što hoće, popodne nemaju program
- dijete može ponijeti svoju dudu, flašicu i najdražu igračku
- mora imati papuče, rezervnu odjeću, pelene i vlažne maramice (to ima svatko svoje spremljeno u vrećicu sa znakom koje dodijele djetetu npr. jabuka, miš, patkica,... i sve njegovo u vrtiću je označeno tim znakom)

Što se prehrane tiče se može birati standardni meni (u kojem su sve namirnice), vegetarijanski i meni bez svinjetine.

Djeca koja nose pelene bez obzira na dob moraju biti u jaslicama jer je uvjet za vrtić da je dijete "čisto".  Znači ako dijete s 3,5 godina ima pelene mora biti u grupi s malom djecom a ne s vršnjacima (meni se to ne sviđa jer se pravi pritisak na djecu i roditelje).

Naše jaslice imaju veliki vrt i igralište koje je podijeljeno na dva dijela, jedan je prilagođen starijoj vrtićkoj djeci a drugi je za male u jaslicama.

Na na jesen se selimo, predala sam zamolbu u novom, ali još nisam dobila nikakav odgovor.  Zvala sam i rekli su mi da je velika navala i da nemam baš najbolje izglede.  Pitam se zašto jer mi oboje radimo, ja sam bila "samo" 13 mj. na rodiljnom i onda počela raditi.

Vrtic koji nam je br. 1 je 2 minute od stana, putem do autobusne stanice, a onaj pod br. 2. je podaleko, moram busom u suprotni smjer. Imam i privatni odmah na uglu (Kinderfreunde) i moja firma ga subveniconira tako da bi me koštao samo oko 150 eura mjesečno, ali mi je voditeljica vrtića rekla da je sljedeće mjesto slobodno 2010/11 i to onda samo ako ga ne popune djeca koja imaju/su imala braću tamo :(

Sada se raspitujem u prvom, oko firme, ali tamo su strašno skupi. Zvala sam jedan kojeg vode časne sestre i košta 630 eura mjesečno :o Pa to je kada uračunam jauznu skoro pola moje plaće!
Kada se upadne u državne jaslice/vrtić je stvarno super, ali ako se dijete mora dati u privatni smještaj koji grad ne subvencionira je jako skupo.

Napisala: Tulipan

Austrija, vrtić i škola

Tulipan je vec napisala za Austriju ali izgleda da je različito od pokrajine do pokrajine.
Ja ću napisati za VRTIĆ jer s jaslicama nismo imali iskustva:

- počinje za djecu majki koje rade od 2,5 godine, a za one koje ne rade od 3 godine
- otvoren je od 7 h i do 12 h je besplatan - doručak se nosi od kuće
- od 12 sati se plaća po satu a to varira zavisno o primanju roditelja - ručak se naručuje po želji od susjednog restorana - jelovnik se dobije na početku tjedna tako da roditelji znaju hoće li djetetu staviti ručak ili ce jesti "iz restorana " - cijena 2,60 €/dnevno
- djeca moraju pustiti pelene i ako to nisu savladala neće biti primljena u vrtić , sto je kod nas problem jer u gradu nemamo jaslica pa samo preostaje teta čuvalica koja je jako skupa
- djeca već od početka uče jedan strani jezik (kod nas češki)

ŠKOLA
- za djecu koja navrše punih 6 godina do rujna obavezan upis , za onu rođenu od rujna do prosinca roditelji mogu odlučiti sami (mi smo rođeni u listopadu pa smo se odlučili za upis od gotovo 7 godina),  a ako odgojiteljica odluči da je dijete nezrelo za nastavu vraća se u predškolski razred
- nastava traje 4 ili 5 sati i u školi postoji poslijepodnevno čuvanje koje se plaća također proporcionalno s dohotkom roditelja (s istim ručkom kao u vrtiću). Tamo djeca rade zadaću s odgojiteljicom sto je veliko olakšanje za majke koje rade.
- u prva dva razreda djeca čitavu godinu ne dobivaju ocjene - samo na kraju godine (što meni i nije baš logično jer roditelji nemaju orijentacije, inače mi čitav način rada i nije baš dobar i ne čudi me što su među zadnjima na pisa studiji)
- škola i knjige se ne plaćaju

Napisala: mojamalena

Nas Marco ide već godinu i pol u vrtić ,odnosno jaslice:

-puna cijena je 275€ s tim da se dobije popust od države ovisno o primanju. Ja trenutno plaćam 226€
-radno vrijeme 6-20h
-u cijenu je uključen ručak, jauza se placa ili se ponese
-osim toga početkom mjeseca se donosi pelene, sok, maramice
-dijete mogu dovesti najkasnije do 11
-u 9 djeca po lijepom vremenu idu u park, u 11 su nazad, ručak, spavanje do pola 3-3, jauza
-u grupi je do 14 djece, teta plus pomoćnica

Kod nas od rujna počinje gratis vrtić, roditelji plaćaju samo ručak oko 50€... jedva čekam!
A porodiljni ima 3 model: 30 mjeseci po 450€, 20 mjeseci po 650€ ili 15 mjeseci po 850€. Ja planiram ovaj srednji, jer bih nakon godinu i pol ponovno na posao. I da, svaka majka koja ima vizu ima pravo na porodiljni; bila domaćica, studentica, radnica,...

Eto, Austrija je med i mlijeko za djecu i roditelje.

Napisala: Ruth

Belgija

MAMA TRUDNICA ima pravo na bolovanje 6 tj. prije predviđenog termina, a nakon poroda ima opet 6 tjedana za oporavak (što je po mom mišljenju premalo) i vraća se na posao!

BEBA od 6. tjedna ide kod tete čuvalice koja je provjerena od posebne organizacije za čuvanje male djece (znači teta čuvalica ne moze biti bilo tko). Za ovu uslugu roditelji plaćaju određeni iznos koji je podijeljen na skale po prosjeku plaće. Ako se ne varam,  najviše 8,50 eura po danu za cjelodnevno čuvanje!

DJECA OD 3 GODINE su obavezni polaziti u vrtić koji je besplatan. Dijete može ostati do 12 sati ili do 15 sata.
Doručak je u 10:00 i to djeca nose od doma. Ako ostaju do 15 onda u 12:00 sati idu na ručak koji se plaća 1,60 po danu.

Vrtić traje tri godine i dijete sa 6 godina kreće u školu. (Pod uvjetom da je zadovoljilo test koji se radi na kraju 2. godine vrtića).

ŠKOLSKA DJECA
Nastava počinje u 8:30. Do 10:00 sati su predavanja a onda slijedi doručak i mala pauza.
U 12:00 je ručak koji za školsku djecu košta 1,90€ i velika pauza do 13:30 poslije čega se opet vraćaju u razred, obično nakon velike pauze nema ispitivanja i testova jer su djeca već umorna i koncentracija slabi...
Nastava traje do 15:05.

Škola je besplatna kao i knjige tj. bolje rečeno listovi koje djeca dobiju u školi od svojih učitelja i slažu u mape namijenjene za taj predmet.

U Belgiji je i dvojezični sustav školovanja. Znači roditelj izabere u koju govornu klasu će ići njihovo dijete a pored toga pohađa svakodnevno i satove drugog jezika (jer se u Belgiji govori tri jezika). Moja djeca idu u razred na njemačkom jeziku a pored toga svakodnevno uče francuski.

Program po kojem rade se dosta razlikuje od ovog u Hrvatskoj, pa tako i odgojne metode. Ono što se meni osobno ne dopada je to što dijete, ako ima bilo kakve dodatne sportske aktivnosti, nema vremena za igru osim srijedom kad nastava traje do 12:00 sati!

Eto toliko od vašeg Belgijskog reportera (direktno s terena).

Napisala: Leona77

Italija

U Italiji mama ima pravo na porodiljni dopust u trajanju od samo 6 mjeseci. Po mom mišljenju, PREMALO! U taj period je uračunato i vrijeme koje provedete kod kuće prije poroda.  Npr. otvorite porodiljni 45 dana prije poroda, na posao ste se dužni vratit kad beba napuni 4,5 mjeseca. Čisti horor!

Tete čuvalice plaćate iz vlastitog džepa, a iznos koji morate izdvojiti za tetu na 5 sati dnevno je 500-600 eura. Računajte da je prosječna placa oko 1.100 eura, i radi se na bazi 40 sati tjedno,tj. 8 dnevno. Ukratko,a ko uzmete tetu na cjelodnevni boravak jedna plaća ide njoj!

Što se pak tiče jaslica, u državne je užasno teško upast. Imaju premalo kapaciteta s obzirom na potrebe. Država ne subvencionira ni dio troška ako dijete šaljete u privatne jaslice. Opet iz vlastitog džepa.  Privatne jaslice koštaju 630-680 eura,od 9.00-18.30 h. U tu cijenu nisu uračunate pelene koje morate donijeti sami.

S obzirom na kratkoću porodiljnog ovdje u jaslice mahom primaju djecu već od 3 mjeseca starosti.
Doduše, mora se priznati da privatne jaslice nude stvarno top za vaše dijete. Dovoljan broj teta, obavezno kvalificiranih za taj posao. Internu kuhinju, sa svakodnevno svježim raznolikim obrocima. Ništa iz konzervi, bočica i tetrapaka. Zakon propisuje da moraju imat i parkić u sklopu vrtića. Ograđen,naravno. I liječnika, koji je prisutan cijeli dan.

Napisala: antina mater

Švicarska

Ako je dijete tjedno 2 dana u vrtiću košta 800 švicarskih franaka (oko 3600kn) na mjesec, a ako je cijeli mjesec onda od 1500-1800 švicarskih franaka (oko 6500 – 8000 kn) s time da je dijete svaki dan u vrtiću od 7 - 18,30 i ima 5 obroka . Nudi se i program u pojedinim privatnim vrtićima da se dijete odvikne od pelena i naravno i to košta oko, 200 švicarskih franaka (oko 1000kn). Teta čuvalica dnevno košta 100 švicarskih franaka (oko 450 kn). Državni vrtić je tek besplatan od djetetove 5. Godine - to je kao neka mala škola. Neki kantoni i neke općine imaju druge cijene koje su i dosta niže, tj. sve ovisi gdje živiš u ovoj državi.

Napisala: Zh-vz-st

Ja sam počela gledati za Avu i jaslice. Mogu kombinirati koliko dana u tjednu i želim li cijele dane ili samo ujutro ili samo popodne. Ali je preskupo... nama se ne isplati.  A i ako smo to htjeli trebali smo se prijaviti prije 2 godine barem. Isplati nam se teta čuvalica koja radi na crno pa je zbog toga i jeftinija. Našla sam jednu simpatičnu slavonku koja je spremna doći onda kada je trebam.

drugim riječima - krpamo se još uvijek, ja radim dosta navečer kada je muž doma, a ona dolazi kada ja imam „full“ program.

Nisam oduševljena vrtićima i jaslicama (iza naše zgrade su 4!). Kada ih gledam kako prljavi i slinavi šeću po cesti (glavnoj cesti) dođe mi slabo.

I tu je zakon takav da dijete od 3. mjeseca života ide u jaslice ako majka ne uzme neplaćeno (ali u nekim firmama se još da dogovoriti).

Napisala: Shady

Nizozemska

Ovdje porodiljni traje 10 tjedana!

Točne informacije o dječjim vrtićima ne znam još jer se još nisam raspitala. Meni je zasad najzanimljivija kombinacija tzv."gastouders", (doslovno prevedeno "gost-roditelji" iako su oni "domaćini-roditelji). Ostaviš djecu kod takve obitelji, oni čuvaju klince kod sebe doma. Mogu ih imati najviše četiri. Moraju imati kuću prilagođenu, sve potrebno, to kontroliraju.  Oni ih vode u školu, igraonicu,  gdje već treba.  Možeš birati i da ti dijete jede kod njih, tako da navečer ne trčiš s posla kuhati nego se igraš s djetetom. Malo fleksibilnije nego vrtić.

Napisala: renata1

Velika Britanija

Izbor je raznovrstan. Od vrtića, childmindera, dadilja, i svi se razlikuju međusobno, od oblasti do oblasti i od toga koji program koriste, što pružaju...

- Porodiljni 52 tjedna (godinu dana) - 26 osnovnog i 26 dodatnog, 39. tjedna majka dobiva statutarni porodiljni dohodak. Mame obično na to dodaju još 23 dana odmora iz nove i u trudnoći što im je ostalo iz stare godine (ako im je trudnoća prelazna) i spoji se puno duže. Preko toga se dogovara s poslodavcem - rad kod kuće, fleksibilno vrijeme, povratak na skraćeno ili 3-4 dana tjedno. Svi su jako raspoloženi da izađu u susret (osobno iskustvo - dobila posao uz sve postavljene uvjete kao majka 9-mjesečne bebe).

Nakon toga do djetetove pete godine dozvoljeno je uzeti 13 tjedana neplaćenog roditeljskog odsustva za oba roditelja. Otac nakon rođenja dobiva 2 tjedna očinskog u potpunosti plaćenog dopusta.

Plaćeno porodiljno odsustvo se može započeti najranije 11 tjedana prije termina. Ono iznosi 90% plaće za prvih 6 tjedana i oko 123£ tjedno (1050kn) za sljedećih 33. Obično poslodavac na to dodaje određeni iznos - ovisno od tvrtke do tvrtke. Posao vam ni u kom slučaju ne može biti uskraćen, ne možete biti otpušteni isl.  Ako tvrtke u međuvremenu bankrotira vi ćete i dalje biti plaćene. Sve se to odnosi na mame koje su u radnom odnosu 26 tjedna prije termina za porođaj.

Naravno da je skup, ovdje je generalno svaki skup u odnosu na primanja, ali „koliko para toliko i muzike“. Mi se odričemo možda nekih drugih stvari da na tome ne bi morali (i nikada ne bismo ni htjeli) da štedimo.

Ni meni, nažalost :D , muž nije bogataš, ali bi baš slatko bilo da je. I on i ja smo studenti, 4 dana na poslu, 1 dan on na faksu a ja kod kuće. Ali sam neizmjerno sretna što je on jedna divna požrtvovna osoba, jako sposoban i vrijedan, počeli smo od nule i s mnogo manje nego sto neki dobiju, a evo već s 25 se možemo pohvaliti postignutim. Nismo dobili ni kuću, ni stan, ni nekretnine, ali sami stvaramo svoje. ;) Lakše je kad imaš , kako moj tata kaže - "zanat" i obrazovanje - vremenom se sav trud isplati i unovči.

- Vrtića smo vidjeli jako puno i trenutno ih opet obilazimo. Ovaj u koji naša kći ide od kada je imala 9.5 mjeseci je privatni s tri grupe 0-2, 2-3, 3-4god. 4-5 je predškolsko, s 5 se kreće u školu.  Omjer broja odgojitelja i djece je 0-2 god 1:3, 2-3 god 1:4, 3-4 god 1:8 na korist djece. Na to se dodaju i studenti/praktikanti kojih uvijek ima barem po jedan u grupi.

- Vrtiću je r. vrijeme od 8-18h, cijena 39£ dnevno (oko 330kn), što je mjesečno 780 ili 819£ (6650 ili 7000kn) za puni tjedan. Na prosječnu plaću to je puno (skoro pa 80%), ali to je među najskupljim vrtićima u oblasti, pa postoji i izbor jeftinijih. U cijenu je uračunato 5 domaćih obroka koje kuha kuharica tu u zgradi (ručak je s predjelom, glavnim jelom i desertom), mlijeko u neograničenim količinama između i tijekom obroka. Uračunate su i pelene, krema, vlažne maramice, kreme za sunčanje itd. Od kuće se donosi rezervna garderoba jer se puno vremena provodi vani i u igri istraživanja, čizmice i vodootporna garderoba jer se i po kiši djeci dopusta da izađu (pod nadzorom, utopljena), obavezan šeširić za sunce. Imaju tamo i svoje čaše za mlijeko i vodu pa ni to nije potrebno donositi. Ako dijete koristi dudu, posebnu igračkicu, flašicu, čašu -  to je naravno dozvoljeno i preporučljivo. Spavanje je kada i koliko to djeca žele, u odvojenoj, zamračenoj i tihoj prostoriji (nemaju svi koje sam vidjela to). Također postoji i veliki vrt s travnatim i dijelom koji je natkriven i opskrbljen izvrsnim igračkama. Imaju i verandu koja se potpuno otvara pa njoj imaju pristup kada je kišno- znači stalno su na svježem zraku.

- Konkretno nas vrtić je izglasan za najbolji u oblasti, ali mi to nismo znali kada smo ga odabrali jer se desilo tek kasnije. Na preporuku prijateljice čija mala je nakon 3 promjene u 6 mjeseci došla u ovaj i u njemu ostala mi smo ga uzeli u obzir iako nam je na 25min automobilom. Pošto svekrva radi u tom mjestu ona je vodi dvaput tjedno - toliko i ide. Nama se dopao jer je kao jedna mala obitelj - djecu učitelji grle, ljube, o njima se vodi detaljna evidencija aktivnosti i dostignuća, svakog dana se na ploči zapisuje koliko i kada su jeli, spavali, kakve su bili volje. Svaki klinac ima svoj "dosje" sa slikama, radovima, crtežima, zapažanjima učitelja (imaju i muškarce sto ja smatram jako pozitivnim). Imaju i svog psihologa, rade specijalne programe za djecu koja su napredna, rade stvari tipa pečenje kolača, kruha, pravljenje svijeća... Lista čekanja im je duga, zavisno što vam treba. Teško da ćete naći pun boravak ako ne rezervirate mjesto godinu dana unaprijed.

Mi uskoro, nažalost, moramo promijeniti vrtić zbog preseljenja. Nije mi nimalo svejedno jer se mala tamo navikla, i super joj je od prvog dana. Privikavanje skoro da joj nije ni bilo potrebno, a imala je samo 9.5 mjeseci (tada je išla jednom tjedno). Znam da je nahranjena, namirena, spava koliko i kad joj se spava, kao da je kod kuće. Mogu ih/ju pozvati koliko god puta zaželim i u fazi privikavanja i kasnije (meni znaci ako je, recimo, bila bolesna i sl.) i uvijek će biti ljubazni i dati mi sve informacije a i dati njoj da sa mnom razgovara ako zatražim. Svako dijete ima i svog "key workera" odgojitelja kojeg sami odaberu i za kog se najviše vežu, pa je ta osoba ona koja je najviše s njima i vodi evidenciju. Jednom mjesečno su otvoreni dani za roditelje, organiziraju se i zabave van radnog vremena za klince i roditelje.

Vjerojatno sam puno toga i ispustila, ali zaista nakon 10 mjeseci ja teško da imam zamjerki na rad. Suprug im zamjera da joj ne daju dovoljno hrane jer uvijek na ploči piše da je sve pojela :D , ali svekrva kaže da obroci koje je ona vidjela nisu nimalo mali i kada ima potrebe daje se, naravno, još.

Childminder- registrirani djelatnici koji kod svoje kuće čuvaju određeni broj djece. Prostor mora biti ispitan i sanitarno i u drugom smislu siguran za djecu, kontroliraju ih redovno inspektori. Oni mogu voditi računa o najviše 6-ero djece u istovremeno, troje ispod 5 god i 1-2 ispod 1god. Cijena je 3-5£ po satu (25-42kn/h), jeftinije no vrtić. Moja svekrva je bila osposobljena kada je podizala svoju djecu i kao sociologu to joj je bila savršena profesija koja je omogućavala da bude sa svojom djecom non-stop i ima stalni izvor prihoda. Sad to ne bi mogla raditi osim ako se ne želi odreći pola vrta. Ja sam s jednom ženom koja je to radila imala jako negativnog iskustva i to me je zauvijek odbilo od ideje childmindera.

Dadilje- posebna prica, posebna cijena, ovisno o tipu osposobljavanja.

Meni je osim vrtića jedino bio interesantna „au pair“ opcija - netko iz Srbije s kim će mi dijete učiti jezik. Ali jako je teško naći osobu koja će pristati na to na dovoljno dugo i osobu od povjerenja i s kvalifikacijama koje bih ja voljela da ih ima (odgajatelj s vozačkom, da bude tu do polaska u školu a možda i kasnije).

Znači ovo što smo odabrali nam super odgovara i stvarno bih voljela da ne moramo mijenjati. :( Najesen vam vjerojatno pišem o novom vrtiću! ;)

Napisala:Tofilita

Posao mi je takav da mogu otići raditi u inozemstvo (na ugovor od godinu-dvije-tri) s različitim uvjetima, ali nemam vlastitog iskustva.

Engleska: osnovna plaća počinje od nešto preko 3500 funti, na to idu dodaci zbog napuštanja domovine, subvencioniraju stanarinu (20%) i slično, pokrivaju troškove "childcare" do 199.98 funti po djetetu, ali dozvoljeni rodiljni dopust je 20 tjedana, firma ima takav status da odaberem vrtić u blizini i dijete automatski upada (isto vrijedi i za školu). Prijatelj koji tamo radi, Talijan, je svoju malu dao u vrtić u kojem postoji i teta koja priča na talijanskom. Imaju organizirane radionice, izlete, hranu svakih 2-3 sata (tako da broj obroka ovisi o programu koji se uzme). Bio je zadovoljan jer kaže da je bolje nego u Italiji.

Češka: kolegica iz Slovačke je išla raditi na 6 mjeseci, državne jaslice postoje samo u teoriji, tamo je normalno da su žene na rodiljnom dopustu do 3 godine i da za to primaju manje od 100 eura mjesečno. Privatne jaslice u Pragu koštaju oko 700 eura pa naviše (barem one kojima je kolegica bila zadovoljna) za smještaj preko cijelog tjedna od 7 do 17 sati. Za to vrijeme dobiju tri obroka. Na grupu od 12 djece ide med. sestra, odgojiteljica i asistentica. Na kraju joj je mala dobila gnojnu upalu grla i poslala ju je mami u Bratislavu tako da je u vrtiću bila jako kratko.

Francuska:  vrtić je sastavni dio tvrtke, zaposleni dođu na posao (autom, parkiranje osigurano) s djetetom koje ostave u vrtiću/jaslicama. Rodiljni je do 4 mjeseca poslije poroda i poslije toga jednostavno dovedu bebu u vrtić kojeg plaća poslodavac. Roditelj ima pravo raditi 80% vremena, pauze za dojenje, druženje s djetetom, mogu ručati zajedno. Zbog toga kaže kolegica: „pelene se mijenjanju prije doručka i prije ručka, ukoliko roditelj želi da budu promijenjene češće, slobodan je doći to učiniti sam“. Nemam pojma kako je za normalne ljude koji ne rade u takvoj firmi.

Kada to usporedim da svojim šansama da mi dijete upadne u državne jaslice u Zagrebu čak i s gotovo godinu i pol dana, moram priznati da mi ovo vani izgleda „ružičastije“. Ali ako se pitate zašto ne odem van ... pa bila sam, nije bas SVE „ružičastije“ tamo.

Napisala: Dorica
Zagreb

Autor: Jasmina

Pročitano: 28195 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021