Jesti za dvoje - prehrana u trudnoći

Nemojte paničariti. Ako sada jedete normalno, vjerojatno nećete morati raditi velike promjene. Sve što vaša beba uistinu treba je dovoljno kalorija i kvalitetne vrste hrane. Dobra je ideja povećati unos mliječnih proizvoda s niskom razinom masnoće...

Nemojte paničariti. Ako sada jedete normalno, vjerojatno nećete morati raditi velike promjene. Sve što vaša beba uistinu treba je dovoljno kalorija i kvalitetne vrste hrane. Dobra je ideja povećati unos mliječnih proizvoda s niskom razinom masnoće (kako biste povećali unos kalcija) te povrća i voća (kako biste povećali unos vitamina). Sada je vrijeme da srežete pomfrit, a navalite na brokule i jogurt. Postupno, ćete morati unositi više kalorija da hranite rastući fetus. Trudnoća nije vrijeme kada se drže dijete za mršavljenje. Dodaci hrani ili prehrambeni nadomjesci mogu biti opasni u trudnoći i mora ih se izbjegavati.

Nekoliko hranjivih sastojaka, kao što su folna kiselina, kalcij, željezo i bjelančevine, osobito su važni za trudnice. Većinu ovih sastojaka možete dobiti jedući uravnoteženu hranu - osim folne kiseline, koju možete dobiti u multivitaminskim tabletama. Žene na posebnoj prehrani, kao što su vegetarijanke koje ne jedu mliječne proizvode, trebat će poduzimati korake kako bi bile sigurne da dobivaju dovoljno hranjivih tvari neophodnih za njih i njihov fetus. Osim folne kiseline, vitaminski dodaci nisu nužni ženi koja jede dobro uravnoteženu hranu. Savjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih vitaminskih dodataka jer povećan unos nekih od tih vitamina, uključujući vitamine A i D, može uzrokovati porođajne mane.

Folna kiselina

S uzimanjem folne kiseline morate početi čak i prije trudnoće, kako biste spriječili razvoj oštećenja mozga i leđne moždine kod fetusa. Primjeroštećenja leđne moždine je spina bifida uzrokovana greškom u leđnoj moždini koja se ne zatvori u trudnoći. Folna kiselina je najvažnija u prvih nekoliko tjedana trudnoće - u vrijeme kada mnoge žene nisu ni svjesne da su trudne. Većina vitaminskih tableta za svakodnevno uzimanje sadrži preporučene količine (0,4 mg).

Željezo

Vaše tijelo mora sada proizvesti više krvi da dovede hranjive tvari do fetusa. Za to mu je potrebno željezo. Nacionalna akademija znanosti preporuča da trudnice prehranom svaki dan dobivaju 30 mg željeza. Hrana bogata željezom uključuje crveno meso, suhi grah, obogaćene žitarice i suhe šljive. Svaki prenatalni dodatak hrani također opskrbljuje željezom. Neke žene tijekom trudnoće naginju anemiji. U tom slučaju liječnik vam mora preporučiti uzimanje dodatnog željeza. Ako niste anemični, dodatak željeza nije nužan, možete dobiti potrebno željezo iz hrane.

Kalcij i fosfor

Kosti fetusa u razvoju traže više kalcija i fosfora. Povećana potreba za ovim mineralima nastaviti će se ako budete dojili.  Postoje dokazi da kalcij pomaže u prevenciji visokog krvnog tlaka i preeklampsije tijekom trudnoće. Trebat ćete oko l.200 mg kalcija i isto toliko fosfora dnevno. Da biste dobili ove minerale, svaki dan jedite mnogo mliječnih proizvoda s niskom razinom masnoće. Jedna čaša više obranog mlijeka svakoga dana zadovoljit će tu potrebu. Ostala hrana bogata kalcijem uključuje sardine i zeleno lisnato povrće. Od nemliječnih proizvoda fosforom je bogato meso, piletina, riba, leguminoze i cjelovite žitarice (vidi tablicu dolje). Većina ljudi nema teškoća s dobivanjem dnevnih potreba fosfora, zato što se taj mineral lako apsorbira u tijelo. Ali ako vam je teško dobiti hranu bogatu kalcijem u vašoj prehrani, savjetujte se s liječnikom o uzimanju dodataka kalcija.

Proteini

Kalorije koje pojedete većinom dolaze u tri oblika: masti (maslac i ulja, 9 kalorija po gramu), ugljikohidrati (žitarice i šećeri, 4 kalorije po gramu) i proteini (meso, riba, mliječni proizvodi, grah, 4 kalorije po gramu). Iako žensko tijelo treba više proteina u trudnoći nego inače, većina žena u razvijenim zemljama jede mnogo proteina. Ako ste vegetarijanka, morat
ćete poduzeti mjere kako biste bili sigurni da dobivate dovoljno proteina u pravilnim omjerima.

Nutrijent RDA 1 Hrana koja ga sadrži
Proteini 60 g Meso, riba, piletina, jaja, mlijeko/mliječni proizvodi, proizvodi od soje (npr. tofu), ostale leguminoze
Kalcij 1.200 mg Mlijeko i mliječni proizvodi; sardine i pastrva s kostima; lisnati kelj, senf i zelena repa
Fosfor 1.200 mg Meso, mlijeko i mliječni proizvodi, piletina, riba, cjelovite žitarice, leguminoze
Magnezij 320 mg Leguminoze, cjelovite žitarice, mlijeko/mliječni proizvodi, meso, zeleno povrće
Željezo 30 mg Crveno meso, jetra, brokule, suhi grah i grašak, obogaćene žitarice, sok od šljiva
Cink 15 mg Meso, jetra, oštrige i ostali plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi, cjelovite žitarice
Jod 175 mcg Morski plodovi, jodirana sol
Selen 65 mcg Riba, meso, kruh, cjelovite žitarice
Vitamin A 800 mcg Zeleno, lisnato povrće, tamnožuto povrće (npr. slatki krumpir, mrkva), punomasno mlijeko i mliječni proizvodi, jetra
Vitamin D 10 mcg Obogaćeno mlijeko, ulja riblje jetre, sunčanje (apsorpcija kroz kožu)
Vitamin E 10 mg Biljna ulja, cjelovite žitarice, pšenične klice, zeleno, lisnato povrće
Vitamin C 70 mg Agrumi (npr. grejp, naranča, limun), jagode, brokule, rajčice
Vitamin K 65 mcg Zeleno, lisnato povrće, jetra, žumanjak jajeta
Tiamin (B1) 1,5 mg Cjelovite i obogaćene žitarice i kruh, riba, svinjetina, piletina, krto meso, jetra, mlijeko i mliječni proizvodi, grašak
Riboflavin (B2) 1,6 mg Mlijeko, cjelovite i obogaćene žitarice i kruh, riba, jetra, zeleno, lisnato povrće
Niacin 17 mg Cjelovite ili obogaćene žitarice, meso, jetra, piletina, riba
Vitamin B6 2,2 mg Govedina, goveđa jetra, svinjetina, riba, cjelovite žitarice, banane, grah, orasi (piridoksin)
Folna kiselina 0,4 mg Špinat, zelje, cikla, mladice prokula, grah, leća, slanutak, zeleni grašak, šumsko voće, naranče, jetra
Vitamin B12 2,2 mcg Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, jetra, meso, riba, piletina

Izvor RDA: Food and Nutrition Board, National Academy of Sciences, 1998.
1. Kratice: g (gram), mg (miligram, tisući dio grama), mcg (mikrogram, milijunti dio grama).
Bilješka: Obično, multivitamini nisu potrebni, osim ženama koje ne mogu zadovoljiti smjernice navedene u tablici. Željezo i folna kiselina su jedini sastojci kojih obično nema u prehrani u dovoljnoj mjeri.

Dobivanje na težini za bebino zdravlje

Dobivanje na težini tijekom trudnoće je normalno i zdravo. Ali pretilost (ili pretjerana mršavost) može uzrokovati zdravstvene probleme.

Žene trebaju dobivati na težini u trudnoći. U prvom tromjesečju trudnoće većina žena dobije nekoliko kilograma, ako i toliko, i to je normalno. Ali ako tijekom drugog tromjesečja niste počeli dobivati na težini oko 450 g tjedno, recite to svom liječniku ili primalji. Istraživanja su pokazala da je drugo tromjesečje najvažnije razdoblje za dobivanje na težini. Dobivanje na težini u to doba poboljšava vaše izglede da rodite veće i zdravije dijete.

Sve u svemu, ako je vaša težina normalna u odnosu na visinu, tijekom trudnoće trebate dobiti 10 do 16 kg. Ako ste ispod normalne težine, preporuča se 13 do 18 kg. Ako ste preteški, ne morate dobiti toliko - 7 do 10 kg je zdrav omjer. Da biste dobili na težini morate unositi više kalorija. Ali većini žena, osobito kad im se u kasnoj trudnoći poveća apetit, jesti više nije problem. Problem je ne pretjerati! Prosječna žena treba dnevno jesti oko 300 kalorija više kako bi pravilno povećala težinu i da bi fetus mogao pravilno napredovati. Možda vam je teško jesti taj višak kalorija tijekom prvog tromjesečja (kada možda povraćate ili imate jutarnje mučnine), ali to se obično izjednači u kasnijoj trudnoći, kad se vaš apetit poveća.

Budući da vaša beba na porodu teži samo 2.500 do 4.500 g, većina težine koju dobivate nije beba. To je višak tekućine, masti i ostalih tkiva. Većina žena trebat će poraditi na tome da izgube nekoliko kilograma masti u mjesecima nakon poroda. Pred kraj trećeg tromjesečja trudnoće beba čini samo dio ženine težine. Povećanja u vitalnim tekućinama, kao što su krv i zalihe hranjivih tvari, potrebna su za opskrbu posteljice.

Autor: Preuzeto iz knjige "Dječja klinika Boston: Vodič u zdravlje i razvoj vaseg djeteta"
Objavljeno uz dotvolu izdavača Ostvarenje d.o.o.

Pročitano: 223443 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021