Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Kako spriječiti bolesti dišnih putova?

04. 10. 2004.
Sluznica dišnih putova ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice…). Na površini sluznice se nalazi luz koja sadrži sluznička protutijela koja trenutno uništavaju potencijalne napadače. Sama sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret
obično iskašljemo ili ispušemo kroz nos. Ispravna  prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala  (npr. nedostatak željeza uzrokuje slabokrvnost i značaj no slabi otpornost organizma) te dovoljno odmora  nužni su preduvjeti dobrog zdravlja.

Poznato je da su najzdravija djeca koja se po cijele dan igraju vani šmrkavci crvenih obraza. U čemu je tajna njihova zdravlja?

Treba osigurati svjež i vlažan zrak

Bolesti dišnih putova najčešče su u jesenskim i zimskim periodima.  Tada djeca uglavnom borave u zatvorenim, grijanim prostorima. Kod  prekomjernog grijanja suhi zrak posuši sluznicu dišnih putova: sluz  se zgusne, nema protutijela, trepetljike se slijepe - čišćenje sluznice  prestaje i ona postaje suha i ranjiva. Izlaskom na svjež i hladan zrak  sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos kad  je zima, suze oči) - time se pojačava učinak čišćenja. Djeca koja borave u prostorijama gdje odrasli puše višestruko češće obolijevaju  od upala dišnih putova (npr. 3x češće obolijevaju od upala uha ili  od bronhitisa).

Treba se kretati

Osim što donosi sa sobom već opisane probleme suhog i toplog zraka,  boravak u zatvorenom prostoru je povezan s manje kretanja. Kretanjem (trčanje, rad) se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih putova. Dok dijete mirno sjedi zrak  se izmjenjuje tek a 1/3 pluća, dok se u preostalom dijelu nakuplja  sekret i ustajali zrak koji pogoduje razvoju bakterija. Osim navedenog, tjelesna aktivnost i neposredno stimulira stvaranje imunosti.

Čistoća

Neobično je važna spoznaja da se velika većina upala dišnih puteva ši­ri rukama! Uobičajeno se smatra da je najopasnije ući u prostor u kojem boravi osoba s prehladom no nedvojbeno se pokazalo (pogotovu  kada je riječ o predškolskim ustanovama) da se pranjem ruku (djece i njegovatelja), korištenjem papirnatih ručnika (ili svako dijete treba  imati svoj ručnik) značajno smanjuje učestalost obolijevanja. Djeca obično rukama ramose sekret koji se na njima nakupi zbog kašljanja (stavljanje ruke na usta kod kašlja) ili brisanja nosa. U periodima prehlada treba učestalo prati igračke i površine na kojima se djeca igraju.

 preuzeto iz knjige "Godine prve: zašto su važne",
 uz dozvolu izdavaca SysPrint d.o.o.
autor prim. dr. sc. Milivoj Jovancevic i suradnici

Knjigu možete naruciti putem obrasca

Pročitano: 11789 puta

Oglasni prostor