Kako spriječiti bolesti dišnih putova?

Sluznica dišnih putova ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice…). Na površini sluznice se nalazi luz koja sadrži sluznička protutijela koja trenutno uništavaju potencijalne napadače. Sama sluznica...

Sluznica dišnih putova ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice…). Na površini sluznice se nalazi luz koja sadrži sluznička protutijela koja trenutno uništavaju potencijalne napadače. Sama sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret obično iskašljemo ili ispušemo kroz nos. Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala (npr. nedostatak željeza uzrokuje slabokrvnost i značaj no slabi otpornost organizma) te dovoljno odmora nužni su preduvjeti dobrog zdravlja.

Poznato je da su najzdravija djeca koja se po cijele dan igraju vani šmrkavci crvenih obraza. U čemu je tajna njihova zdravlja?

Treba osigurati svjež i vlažan zrak

Bolesti dišnih putova najčešće su u jesenskim i zimskim periodima. Tada djeca uglavnom borave u zatvorenim, grijanim prostorima. Kod prekomjernog grijanja suhi zrak posuši sluznicu dišnih putova: sluz se zgusne, nema protutijela, trepetljike se slijepe - čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suha i ranjiva. Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos kad je zima, suze oči) - time se pojačava učinak čišćenja. Djeca koja borave u prostorijama gdje odrasli puše višestruko češće obolijevaju od upala dišnih putova (npr. 3x češće obolijevaju od upala uha ili od bronhitisa).

Treba se kretati

Osim što donosi sa sobom već opisane probleme suhog i toplog zraka, boravak u zatvorenom prostoru je povezan s manje kretanja. Kretanjem (trčanje, rad) se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih putova. Dok dijete mirno sjedi zrak se izmjenjuje tek a 1/3 pluća, dok se u preostalom dijelu nakuplja sekret i ustajali zrak koji pogoduje razvoju bakterija. Osim navedenog, tjelesna aktivnost i neposredno stimulira stvaranje imunosti.

Čistoća

Neobično je važna spoznaja da se velika većina upala dišnih puteva ši­ri rukama! Uobičajeno se smatra da je najopasnije ući u prostor u kojem boravi osoba s prehladom no nedvojbeno se pokazalo (pogotovu kada je riječ o predškolskim ustanovama) da se pranjem ruku (djece i njegovatelja), korištenjem papirnatih ručnika (ili svako dijete treba imati svoj ručnik) značajno smanjuje učestalost obolijevanja. Djeca obično rukama nanose sekret koji se na njima nakupi zbog kašljanja (stavljanje ruke na usta kod kašlja) ili brisanja nosa. U periodima prehlada treba učestalo prati igračke i površine na kojima se djeca igraju.

Autor: Preuzeto iz knjige "Godine prve: zašto su važne",
Objavljeno uz dozvolu izdavača SysPrint d.o.o.
autor prim. dr. sc. Milivoj Jovancevic i suradnici

Pročitano: 12657 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021