Kako urediti dom dok očekujete bebu

Pripremate se za dolazak bebe i odlučili ste se na generalno preuređivanje stana ? Vrijeme za to je savršeno - nema ljepšeg nego iz bolnice doći u lijepo i funkcionalno uređen dom, riješeni svih izdataka oko uređenja i sada mirno možete početi...

Pripremate se za dolazak bebe i odlučili ste se na generalno preuređivanje stana ? Vrijeme za to je savršeno - nema ljepšeg nego iz bolnice doći u lijepo i funkcionalno uređen dom, riješeni svih izdataka oko uređenja i sada mirno možete početi trošiti na pelene, kremice, odjeću i ostalu opremu za bebe,.. riješeni zamornih obilaženja trgovina, majstora, montera i dostavljača, prije nego počnete mrziti svakoga tko vam pozvoni na vrata upravo kad ste konačno uspavali svog mališana ili usred dojenja... Nekako se dogodilo da nekoliko mojih prijatelja istovremeno očekuju prvo dijete i, dok čekaju, pomalo frenetično uređuju stan. I ja sam svojevremeno prolazila istu muku i zadovoljstvo i napravila nekoliko pogrešaka, a i kod njih sam odmah uočila nekoliko klasičnih "podizača kose".

Pa da vidimo - što bi vam to iz bogate ponude namještaja i kućnih uređaja moglo zagorčati život na nekoliko godina?

U posljednje vrijeme je postalo jako popularno za kuhinjske fronte izabrati sjajni medijapan ili čak staklo - izgledaju odlično, ali samo ako su besprijekorno čisti! Nije problem za viseće ormariće, ali niski će biti na dohvat malim ručicama , a svaki dodir - čak i čistim ručicama - ostavlja trag! što je boja tamnija, trag se bolje vidi. Kuhinjske ladice su obično velike i teške, provjerite dolaze li s tzv."stoperima" - usporit će ih dok se zatvaraju i pružiti znatiželjnom djetetu malo više vremena da povuče prstiće. Pećnicu možete podići van dohvata ili nabaviti model koji ima zaštitu protiv otvaranja vrata - većina modela ima dvostruka stakla pa je temperatura vanjskog stakla dok pećnica radi neškodljiva, ali ako se vrata otvore vrući zrak i para mogu izazvati opekline.

Popularni su i stakleni stolovi za blagovaonicu - na takav stol ne možete pričvrstiti viseće dječje stolice, a računajte da će dijete uskoro na stolu rukovati čašama, tanjurima i drugim priborom. Ponekad neće znati dobro odmjeriti snagu, pa bi stol mogao doživjeti ogrebotine - ako baš jako želite stakleni stol, provjerite kolika mu je otpornost na ogrebotine - nisu sva stakla jednako tvrda. Kutovi staklenog stola bi i djetetu i vama mogli zadavati puno glavobolje, na njih je obično teško pričvrstiti bilo kakvu zaštitu jer staklena ploha nema dovoljnu dubinu, pa se štitnik lijepi samo za gornju ploču.

Što vrijedi za stakleni blagovaonski stol, vrijedi još više za stakleni klub-stolić u dnevnom boravku, gdje također vrebaju neke opasnosti na koje možda niste pomislili. Recimo, niski, otvoreni tv-ormarić, a na njemu plazma ili LCD televizor - jako lijepo, ali računajte da ćete morati dobro objasniti djetetu da se na ormariću ne sjedi i ne penje, a da se televizor ne smije gurati, bockati, naslanjati na njega, bacati lopte ili druge igračke u njegovom smjeru...

Razmislite o kutovima na namještaju. Beba će vrlo brzo doći u fazu puzanja, ustajanja na noge i hodanja, a još godinama će rado juriti po stanu i biti u opasnosti da se zaleti ili padne na neki komad namještaja. Možda bi vam ipak bilo draže da vaš regal nema te oštre kutove na 40 cm visine? Odlučite li se za svijetle, jednobojne, tkanine na garnituri za sjedenje, vjerojatno će vam dobro doći i navlake koje možete oprati u mašini, a to je daleko manja investicija nego novo tapeciranje namještaja.

Mijenjate li stube u kući, možete odmah naručiti i odgovarajuća vratašca koja će spriječiti mališana da se neopažen pokuša popeti ili sići niz njih ili da se prema njima dokotura na hodalici, guralici, biciklu ili nekoj sličnoj igrački. Postavite udobne rukohvate sa okomitim šipkama postavljenim na maloj udaljenosti (do 11 cm) - po njima se dijete neće moći penjati, a neće moći ni provući glavu između dvije šipke. To vrijedi i za ostale ograde: na balkonima, francuskim prozorima i sl.

Mijenjate li podne obloge, pokušajte pronaći rubne letvice u koje se mogu smjestiti kablovi. Za vanjske pločice, posebno na prilaznim putovima, provjerite jesu li skliske kad su mokre - jer čak i ako su natkrivene, magla ih može navlažiti.

Postavljate li klima uređaj, pazite da ne puše izravno prema mjestu na kojem ćete kasnije smjestiti dječji krevetić, gdje će biti prostor za prematanje bebe ili omiljeno mjesto za igru.

Ima tu još mnogo sitnica: zaštita za utičnice, zaštita za prozore, podloge koje sprječavaju klizanje tepiha,... no sve ovo možete i "u hodu" - glavno da smo se na vrijeme pobrinuli za stvari koje kasnije nije ni lako ni jeftino mijenjati i da sada vaša beba može bezbrižno jurcati po stanu.

Autor: marija nova
Trudnoca.Net

Pročitano: 52080 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021