Kalendar cijepljenja

Cijepljenje (vakcinacija, imunizacija) je namjerno unošenje u organizam oslabljenih ili umrtvljenih uzročnika bolesti ili njihovih toksina, kako bi...

Cijepljenje (vakcinacija, imunizacija) je namjerno unošenje u organizam oslabljenih ili umrtvljenih uzročnika bolesti ili njihovih toksina, kako bi se u tijelu stvorila protutijela. Ovisno o načinu primjene cjepiva, razlikujemo aktivnu i pasivnu imunizaciju.

Aktivna imunizacija

Aktivna imunizacija je postupak unošenja u organizam određenog antigena, čime se postiže stvaranje specifične imunosti, koja tijekom nekog vremena štiti primaoca od određene zarazne bolesti. Može se provoditi živim, obično oslabljenim (atenuiranim) ili mrtvim uzročnicima ili njihovim toksinima. Ovakva imunizacija kod primaoca uspostavlja dugogodišnju (možda i doživotnu) imunosnu memoriju, pomoću koje se nakon docjepljivanja imunost može vrlo brzo pojačati.

Pasivnom imunizacijom

Pasivnom imunizacijom se prenose gotova specifična protutijela koja je proizveo neki drugi davalac. To može biti životinja - tada govorimo o heterolognom serumu ili čovjek pa govorimo o homolognom serumu. Karakteristika je da je primalac seruma odmah manje više zaštićen od određene bolesti. Međutim, ovako stečena zaštita je kratkotrajna (traje nekoliko tjedana ili mjeseci), a imunosna memorija za taj antigen u primaoca ne uspostavlja se. Pasivna imunizacija se provodi u osoba s urođenom ili stečenom imunodeficijencijom, kada zbog epidemioloških razloga nema vremena za stvaranje aktivnog imuniteta ili kada se toksični učinak najbrže može spriječiti davanjem gotovih protutijela.

Osobit oblik pasivne imunizacije je transplacentarni prijenos protutijela protiv određenog broja bolesti s majke na plod. Ovakva zaštita traje 36 mjeseci, sve dok se u tijelu djeteta ne razgrade pasivno primljena majčina protutijela.

Životna dob Cijepljenje Docjepljivanje
1 2 3
novorođen. BCG
3 mjeseca DI-TE- PER, polio
4,5 mjeseci DI-TE-PER, polio
6 mjeseci DI-TE-PER, polio
12 mjeseci MO-PA-RU
2. godina DI-TE- PER, polio, BCG
4. godina DI-TE- PER, polio
1. r. os. škole DI-TE, polio
2. r. os. škole BCG
6. r. os. škole Hepatitis B MO-PA- RU
8. r. os. škole DI-TE, polio
18. godina ANA-DI- TE

MO - cijepljenje protiv ospica
PA - protiv mumpsa
RU - protiv rubeole
DI - protiv difterije
TE - tetanusa
PER - protiv hripavca
polio - protiv dječje paralize

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 32756 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021