Kupanje novorođene bebe

Povratak kući iz rodilišta može sa sobom nositi i mnogo strahova. Kupanje bebe, držanje, presvlačenje,... sve su to lijepi trenutci, no u mnogim se novopečenim roditeljima sasvim prirodno rađa strah od "rukovanja" tako nježnom bebom. Jedan od...

Povratak kući iz rodilišta može sa sobom nositi i mnogo strahova. Kupanje bebe, držanje, presvlačenje,... sve su to lijepi trenutci, no u mnogim se novopečenim roditeljima sasvim prirodno rađa strah od "rukovanja" tako nježnom bebom.

Jedan od takvih trenutka je i kupanje bebe. Vrijeme kupanja idealno je za povezivanje sa svojom bebom. Iskoristite to vrijeme za nježno igranje i razgovaranje s bebom. Pjevušite joj. Mazite ju.

Vjerojatno ste primijetili da se je vaša beba rodila s bijelim slojem po koži. Nedonoščad ima puno više tog sloja po svojoj koži od donošene djece. Riječ je o zaštitnom sloju koji se stvara još u maternici, a naziva se verniks. Dakle nije riječ ni o kakvoj prljavštini niti neobičnoj pojavi po tijelu.

U čemu kupati bebu?

Ako niste unaprijed nabavili kadicu za kupanje bebe, ne brinite. Uopće vam nije potrebna, iako bi vam u njoj vjerojatno bilo praktičnije. Bebu možete kupati u čistom umivaoniku ili vašoj velikoj kadi.

Pripremite unaprijed sve što će vam trebati za kupanje bebe! A to uključuje: vodu (naravno :D), krpu za umivanje, jastučiće za alkohol, ručnik za kupanje (s kapuljačom, ako ga imate), čistu pelenu kao i sve predmete koje rutinski koristite tijekom promjene pelene i, čista odjeća. Koristite poseban šampon za bebe i dječji šampon; uobičajeni sapuni i šamponi mogu biti pregrubi ili isušujući. I ne pretjerujete s količinom šampona i kupki - male bebe ne trebaju mjehuriće za igranje!

Temperatura prostorije za kupanje bebe

Bebe vrlo brzo gube tjelesnu toplinu, zato pripazite na temperaturu sobe - idealna je od 24 - 26,5 ℃.

Temperature vode za bebe

Danas na tržištu postoje jeftini i dostupni termometri za mjerenje temperature vode. No ni to vam nije neophodno. Umočite lakat u vodu da provjerite temperaturu vode za kupanje vaše bebe. Trebali biste osjetiti ugodnu, mlaku vodu. Kako je koža na vašem laktu vrlo osjetljiva, to je pouzdan način za ispitivanje vode.

Držanje bebe tijekom kupanja

Svucite i zamotajte dijete u topli ručnik. Stavivte bebin vrat u zglob vašeg lakta i tom rukom pridržite dio jedne njene noge te ju lagano spustite u vodu. (Savjet: Ako ste dešnjak, držite bebu lijevom rukom kako bi vam desna bila slobodna za kupanje – ljevaci neka prilikom, kupanja prime bebu desnom rukom)

Držeći bebu u vodi, slobodnom rukom zagrabite malo vode za kupanje i nježno bebi prijeđite preko glave.

Kako kupati bebu?

Bebe se ne prljaju – njih treba samo osvježiti te im oprati pelensko područje. Ne trljajte snažno bebu!

Nježno bebu operite mekom, toplom krpom i osušite ručnikom. Ako želite, možete prati jedno po jedno područje i staviti svježi odjevni predmet čim se područje opere i osuši. No to zaista nije potrebno, osim ako se ne nalazite u prohladnoj sobi.

Dobra je ideja prvo započeti s "manje prljavim" područjima, tj. ostavite područje pelena kao posljednje, kako ne biste prali dijete u prljavoj vodi. Nježno operete područje iza ušiju, pregibe na vratu, laktovima i koljenima te između bebinih prstiju na rukama i nogama.

Perite kosu novorođenčadi među zadnjim dijelovima tijela. To će spriječiti da beba ne izgubi previše tjelesne topline. Većina novorođenčadi nema puno kose, pa ju je lako oprati vodom na sličan način kao i ostatak tijela. Gotovo nijedna beba ne voli vlaženje očiju. Ako samo malo nagnete glavu unatrag i krenete potezima od sprijeda prema straga, možete izbjeći ulazak vode u njene oči tijekom kupanja.

Držite bebu u kadi samo kratko vrijeme jer će se brzo prehladiti i nikada je nemojte ostavljati bez nadzora u kadi, čak ni samo na tren!

Nakon kupanja bebe

Podignite bebu iz kade i zamotajte u njezin topli ručnik. Temeljito joj osušite glavu. Bebe gube puno topline kroz glavu. Mokre glave gube više topline. No ponavljamo, bez snažnih i grubih pokreta.

Brzo zatim osušite cijelo tijelo i stavite joj svježu pelenu prije nego što dođe i do kakvih "nezgoda"!

Pomazite se s bebom.

Vole li sve bebe kupanje?

Neke da, neke ne. Svaka beba reagira na prva kupanja na neki svoj način. No uskoro će i najmrzovoljnije bebe uočiti da se ništa opasnog ne krije uslijed se te vode, da dolazi posebno vrijeme maženja i razgovora te da je sva ta voda oko njih vrlo ugodna i opuštajuća.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 2906 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021