Ljetni praznici

Djeca vide samo pozitivne strane ljetnih praznika – nema škole! Iako i s nas roditelja silazi jedno veliko opterećenje, pojavljuju se mnoge brige. Sada su djeca sama kod kuće, nemaju obaveza, rade što žele i kada žele, bez nadzora su. Zanimacija...

Djeca vide samo pozitivne strane ljetnih praznika – nema škole! Iako i s nas roditelja silazi jedno veliko opterećenje, pojavljuju se mnoge brige. Sada su djeca sama kod kuće, nemaju obaveza, rade što žele i kada žele, bez nadzora su.

Zanimacija tijekom ljetnih praznika

Ako im možemo priuštiti ljetovanja i kampove, izvrsno! Tamo će imati rutinu, obaveze, bit će pod stručnim vodstvom i nadzorom, a kada se vrate kući imat će o čemu razmišljati. Naravno, pri tom ne mislimo da sve vrijeme iskoristite daleko od kuće – njima ste potrebni i vi i njihov dom. Ukoliko ih nećete slati od kuće, raspitajte se u svome gradu – škole, knjižnice, učilišta,... - ima li kakvih aktivnosti za djecu preko ljeta. Nema boljeg rješenja od obaveza kroz igru i zabavu.

Budite dostupni – no sve ima svoje granice

Naravno, morate biti tu za svoje dijete i ono vam se mora javiti ukoliko mu je potrebna pomoć ili savjet. No dogovorite s njim da ste vi i dalje na poslu unatoč njegovim praznicima, te da ne možete u svakom trenutku izdvajati neograničeno mnogo vremena za sitnice. Dijete vam može poslati SMS ili e-mail ukoliko vas treba i pričekati dok se oslobodite i ne odgovorite mu pozivom – u suprotnom, ako je hitno, neka se posluži telefonom. Ako dijete nema pristup pisanju SMS-ova ili e-mailova, možete dogovoriti da vas npr. nazove a vi ćete mu se javiti kada budete mogli, a ako je hitno neka nazove dvaput za redom. Dobro bi bilo i kada biste imali "rezervni kontakt" ukoliko vas dijete ne može dobiti a hitno je, ili obrnuto. Može to biti susjed, prijatelj, rođak,... Najbolje ako ta ooba živi u blizini pa može s vremena na vrijeme pogledati dijete.

Pravila ponašanja tijekom ljetnih praznika

Iako mislite da vaše dijete to sve zna, nikad nemojte propustiti priliku i ponoviti: nema otvaranja vrata dok vas nema kod kuće, ako imate prikaz broja neka se javlja samo vama na telefon – ako se javi nepoznatima neka ne kaže da je samo doma već da ste npr. ispred kuće ili u kupaonici... Neka vam se uvijek javi kad izlazi iz kuće, neka ne upotrebljava pećnicu, peglu, šibice i sl., nema pozivanja prijatelja dok nema odraslih itd.

Zajedničko vrijeme

Nemojte očekivati da će dijete biti u potpunosti sretno prepušteno samo sebi tijekom praznika. Pronađite i odvojite vrijeme za zajedničke aktivnosti. Tijekom vikenda to mogu biti šetnje i izleti, a preko tjedna društvene igre, gledanje filmova i sl.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 4825 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021