Menarhe

ili prvo krvarenje iz maternice, u našim se krajevima, kao i u drugim zemljama indoeuropske rase, javlja izmedu 12. i 14. godine. Prvo krvarenje nije obično prava...

ili prvo krvarenje iz maternice, u našim se krajevima, kao i u drugim zemljama indoeuropske rase, javlja izmedu 12. i 14. godine. Prvo krvarenje nije obično prava prva menstruacija, jer je menstruacija samo ono krvarenje, koje nastaje iz sluznice maternice pripremljene ovulacijom. Razvoj spolne zrelosti u djevojčica se može uočiti prije prvog krvarenja, izgledom djevojčica. Naime, u jajniku počinje sazrijevanje folikula, koje je polagano. Stvaraju se estrogeni hormoni, koji karakteristično mijenjaju izgled djevojčica. Ubrzava se rast u duljinu, ramena i nadlaktice postaju zaobljene, zaokružuje se predio male zdjelice, stražnjice i natkoljenica. Estrogeni povečavaju maternicu i mijenjaju njenu sluznicu. Ona buja, njena se debljina povećava, od jedan do dva mm na pet do šest mm. Ako nastupi ovulacija, endometrij se karakteristično promijeni i odljušti. Međutim, ako i ne nastupi ovulacija, što je najčešće, endometrij dosegne najveću moguću debljinu pa se počne Ijuštiti. Takvo, anovulatorno krvarenje, obično je obilnije i dulje traje. Tek nakon toga, nakon dva do tri anovulatorna krvarenja, koja dolaze u neredovitim razmacima, počinje ovulacija i ciklus se ustaloži.

Zanimljivo je da, barem u zemljama za koje postoje podaci, menarhe počinje sve ranije. U Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, menarhe počinje dvije do tri godine ranije nego prije 100 godina. Ako prvo krvarenje počne prije 10. godine nazivamo ga prerana mruarhe, a ako se pojavi poslije 16. godine naziva se zakašnjela menarhe. Odgovarajući nazivi su prerani i zakašnjeli pubertet.

Nije točno poznat uzrok ubrzanju menarhe te različitosti pojave prvog krvarenja medu različitim etničkim skupinama i medu pojedinkama iste etničke skupine. Očito je da ulogu igraju nasljeđe, uvjeti prehrane, urbanizacija, sociološki i psihološki čimbenici. Gradske djevojčice u prosjeku imaju ranije prvo krvarenje nego seoske, a pothranjene djevojčice kasnije od onih prikladno uhranjenih.

Pročitano: 71231 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021