Mirovanja u trudnoći

Najčešći uzroci mirovanja u trudnoći su prijeteći spontani pobačaj i prijevremeni porod, a zatim zastoj u rastu djeteta. Ako je vaša prethodna trudnoća...

Najčešći uzroci mirovanja u trudnoći su prijeteći spontani pobačaj i prijevremeni porod, a zatim zastoj u rastu djeteta.

Ako je vaša prethodna trudnoća završila spontanim pobačajem, u narednoj se miruje još 4 tjedna više od onog tjedna u kojemu je prije nastupio pobačaj. Preporuča se i sustezanje od spolnih odnosa i izbjegavanje teškog fizičkog rada uz ležanje nekoliko puta dnevno. Ne smijete biti duže od 2 sata na nogama, a ako osjetite i prije umor, morate leći.Trudnice s 2 ili više spontanih pobačaja moraju mirovati tijekom cijele trudnoće, posebno u onim tjednima kada su oni nastupili. Ako nema znakova prijetećeg prijevremenog poroda poslije 24. tjedna, može se postepeno smanjivati ležanje. 

       Iste se mjere poduzimaju i kod trudnica koje su u prethodnim trudnoćama prijevremeno rodile.U stojećem je i u sjedećem položaju pritisak usmjeren na ušće maternice. Tako se postepeno otvara grlić maternice, vodenjak se spušta u kanal i dolazi do njegovog prsnuća, trudova i prijevremenog poroda. Ležanjem se taj pritisak smanjuje, kao i mogućnost podražaja maternice na stezanje. Ovim su stanjima podložne trudnice koje su ranije imale operaciju na grliću maternice, one s anomalijama maternice, upalama, te s ranijim prekidima trudnoće.       

Mirovati moraju i trudnice koje pate od EPH gestoze i eklampsije. Simptomi su: otoci nogu, ruku i tijela, prisustvo bjelančevina u mokraći i povišen tlak. Najteži je oblik eklampsija, gubitak svijesti popračen grčevima. Bolest se javlja isključivo u trudnoći i nestaje nakon nje.

Kod nekih bolesti majke: visoki tlak, bolesti štitnjaće, bolesti bubrega i mokraćnog sustava i šećerna bolast. Kod trudnica kod kojih se bolest pojavila tijekom trudnoće mirovanje nije potrebno.

U slučaju komplikacija u trudnoći: prijeteći spontani pobačaj i prijevremeni porod, zastoj u rastu ploda, kod višeplodne trudnoće, placente previje i kod raznih infekcija. 

Pročitano: 60553 puta.

Oglasni prostor
Važnost zdravog crijevnog mikrobioma u trudnoći

Riječ mikrobiom odnosi se na zajednicu svih mikroorganizama koji nas štite od vanjskih utjecaja izvan kože i unutar tijela. Od posebne je važnosti...

Bit ću majka - što da jedem?

Budući da se trudnicama dijeli bogatstvo savjeta, važno je da im se povjere vjerodostojne informacije o potrebnim promjenama u pogledu unosa...

Važnost omega 3 masnih kiselina u trudnoći

Omega-3 masne kiseline jako su važne, posebno kada je riječ o razdobljima trudnoće i dojenja. Pogotovo su važne za razvoj beba, posebno njihovog...

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021