Mirovanja u trudnoći

Najčešći uzroci mirovanja u trudnoći su prijeteći spontani pobačaj i prijevremeni porod, a zatim zastoj u rastu djeteta. Ako je vaša prethodna trudnoća...

Najčešći uzroci mirovanja u trudnoći su prijeteći spontani pobačaj i prijevremeni porod, a zatim zastoj u rastu djeteta.

Ako je vaša prethodna trudnoća završila spontanim pobačajem, u narednoj se miruje još 4 tjedna više od onog tjedna u kojemu je prije nastupio pobačaj. Preporuča se i sustezanje od spolnih odnosa i izbjegavanje teškog fizičkog rada uz ležanje nekoliko puta dnevno. Ne smijete biti duže od 2 sata na nogama, a ako osjetite i prije umor, morate leći.Trudnice s 2 ili više spontanih pobačaja moraju mirovati tijekom cijele trudnoće, posebno u onim tjednima kada su oni nastupili. Ako nema znakova prijetećeg prijevremenog poroda poslije 24. tjedna, može se postepeno smanjivati ležanje. 

       Iste se mjere poduzimaju i kod trudnica koje su u prethodnim trudnoćama prijevremeno rodile.U stojećem je i u sjedećem položaju pritisak usmjeren na ušće maternice. Tako se postepeno otvara grlić maternice, vodenjak se spušta u kanal i dolazi do njegovog prsnuća, trudova i prijevremenog poroda. Ležanjem se taj pritisak smanjuje, kao i mogućnost podražaja maternice na stezanje. Ovim su stanjima podložne trudnice koje su ranije imale operaciju na grliću maternice, one s anomalijama maternice, upalama, te s ranijim prekidima trudnoće.       

Mirovati moraju i trudnice koje pate od EPH gestoze i eklampsije. Simptomi su: otoci nogu, ruku i tijela, prisustvo bjelančevina u mokraći i povišen tlak. Najteži je oblik eklampsija, gubitak svijesti popračen grčevima. Bolest se javlja isključivo u trudnoći i nestaje nakon nje.

Kod nekih bolesti majke: visoki tlak, bolesti štitnjaće, bolesti bubrega i mokraćnog sustava i šećerna bolast. Kod trudnica kod kojih se bolest pojavila tijekom trudnoće mirovanje nije potrebno.

U slučaju komplikacija u trudnoći: prijeteći spontani pobačaj i prijevremeni porod, zastoj u rastu ploda, kod višeplodne trudnoće, placente previje i kod raznih infekcija. 

Pročitano: 61453 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021