Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Nakon poroda

04. 11. 2005.

Iscjedak:
Po porodu iscjedak (lochia)  je krvav i jačine osrednje menstruacije, bez mirisa i ugrušaka. Može se dogoditi i da ima komadića zaostalog tkiva, ovoja. nakon nekoliko dana boja mu se mijenja u tamnosmeđu, količina smanjuje, pa u žućkastu, da bi za 2- 3 tjedna postao proziran, ili potpuno nestao. U to vrijeme lochia ima karakterističan kiselkast miris. Ako ne prestane za 2- 3 tjedna, otiđite liječniku

Mokrenje i stolica:
Potreba za mokrenjem je vrlo rijetka, jer se žene u porodu "isuše". 12 sati po porodu se morate pomokriti. Pijte dosta tekućine, no jesti nemojte još barem 2- 3 sata.

Što se tiče stolice, većina mama to obavlja s dosta poteškoća. Crijeva su još lijena, pritisak glavicom na debelo crijevo umrtvio je čitavo područjei često se osjeća još nekoliko sati nakon poroda. Prva se stolica ima obično 2- 3 dana poslije poroda, a ako izostane, daju se tablete koje izazivaju pojačan rad crijeva. Majka ne može biti otpuštena iz rodilišta dok ne dobije stolicu.

Prva menstruacija:
Obično se javi po prestanku dojenja. Nekada i 2- 3 mjeseca poslije poroda, bez obzira na dojenje. Obilna je i nije bolna. Namojte, međutim, računati da ste potpuno sigurni od trudnoće, jer se ovulacija pojavljuje prije prve menstruacije, tj., nikada ne možete znati kada će nastupiti prvi plodni dani.

Spolni odnos:
Zbog naglog prestanka djelovanja hormona, sluznica rodnice postaje tanka, ne proizvodi se dovoljno sekreta, te je suha. Prvih 3- 8 tjedana nakon poroda vaginalno izlučivanje sadrži krv i sekret, uglavnom iz maternice i djelomično iz rodnice, a zove se lochia. Za to vrijeme nisu preporučljivi spolni odnosi, jer je povečan rizik od infekcija. No, treba uzeti u obzir vrijeme potrebno za zalječenje urezane međice.

Pripremite se da prvi spolni odnos može biti neugodan zbog promjena u rodnici koji sada sliče onima u menopauzi. Dok god majka doji, spolni su hormoni inhibirani, te takvo stanje može potrajati i nekoliko mjeseci. 

Maternica
Po izlasku djeteta, maternica se spušta do visine pupka, pri odljuštenju posteljica je nešto malo više (oko jedan do dva prsta), a nakon njenog izlaska oko pupka ili niže. Kako se maternični mišić stalno steže i razina hormona naglo pada, smanjuje se i mišićna masa. Maternica je svakim danom sve manja. Obično se još 10 do 14 dana može pipati iznad stidne kosti. Nakon toga se vraća u malu zdjelicu te veličinu možemo ocijeniti samo uobičajenim ginekološkim pregledom. Maternici je potrebno šest do osam tjedana da dode na istu veličinu kao prije trudnoće, iako iza svakog poroda najčešće ostaje malo veća. Pipanje maternice nije bolno, no ako je ipak bolno, najvjerojatnije je prisutna upala pa se obratite liječniku.

Međica
Elastične medice se u porodu dovoljno rastežu te nije potrebna epiziotomija. Međuim, u većine žena se manje ili više zareže te se skrati faza tiskanja i spriječe ozljede mekog tkiva. Kada popusti lokalna anestezija, pri pomicanju tijela i hodanju osjeća se veća ili manja bol. Ako nema upale i međica je dobro sašivena trebalo bi se samo osjećati to mjesto kod hodanja. Posebno pazite na čistoću međice, da ne dode do upale. Mijenjajte češće zamazane uloške. Nemojte sjediti sve dok rana potpuno ne zaraste. Četvrti ili peti dan počet će otpadati vanjski šavovi sami, jer se šije takvim koncem kod kojeg se šavovi ne vade. Posebno pazite kada otpadnu šavovi jer je sada najopasnije razdoblje za otvaranje rane, koja još nije dobro zarasla, a nema šavova koji bi držali rubove zajedno. Stoga se kod sjedenja rubovi sami raziđu.
Međicu ne treba špricati nikakvim antibiotičkim sprejevima. Potrebno je nekoliko puta dnevno oprati to područje, a kada ležite u krevetu, barem prva dva dana legnite na suprotnu stranu od one koja vam je rezana. Tako lohije neće direktno curiti po rani. Međica obično zaraste za dva tjedna. Crvenilo,
bol i otok toga područja su znak infekcije te se javite liječniku radi daljnjeg postupka.

Odmor i kretanje
Nakon teškog fizičkog rada, kakav je porod, svakoj majci odgovara ležanje, relaksacija i odmor. Obično vas hvata san. Slobodno spavajte - vi ste pod nadzorom i ništa se ne može dogoditi. Čim se osjetite sposobni, dignite se i malo prošetajte pokraj kreveta. To ne mora biti duga šetnja, dovoljno je učiniti nekofiko koraka koji su važni i u sprečavanju tromboze i embolije. Za prvo ustajanje, ako morate ići do toafeta, zovite sestru. Nemojte ići sami, jer su česte vrtaglavice, slabost u nogama, nesvjestice i slično.
U sljedećim danima vrijeme provodite u krevetu. Vi se morate dobro odmoriti i pripremiti za napore koji vas čekaju kod kuće, a to možete samo u bolnici, gdje drugi rade sve umjesto vas. No, ne zaboravite, trebate malo prošetati kako biste se ponovo osjećafi sigurni.
Kod kuće ne smijete odmah "navaliti" na sve poslove. Bilo bi dobro zamoliti nekoga da vam dođe još prvih deset dana pomagati, jer inače nećete imati vremena za odmor. Naime, o ovom mirovanju ovisi zacjeljivanje medice, smanjenje maternice i sl. Nije narod badava izmislio babinje i uveo posebne običaje koji omogućuju majci odmor što ona zbog zdravlja mora prihvatiti. Ponašajte se prema vlastitim osjećajima.

Hrana i piće
Poslije poroda osjećat ćete samo žed te je dobro sa sobom u rodilište ponijeti mlijeko i sok u tetrapaku. Tekućinu možete nadoknaditi i čajem. Nemojte uzimati gazirana pića koja će vas napuhavati. Ako niste primili narkozu, možete početi jesti čim osjetite potrebu, no neka to bude lakša hrana. Sada morate razmišljati i o načinu prehrane i zbog dojenja. Hrana ne smije bit jako začinjena kisela, preslana, premasna. Najbolje je uzimati kuhanu hranu, a onda postepeno početi jest i svježe voće i povrće.


Pročitano: 142207 puta

Oglasni prostor