Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Nicanje zubića

04. 10. 2004.
19. i 20. svibnja 2002. (6 mj. i 4 dana) niknula su  moji prvi zubeki! Nicanje zubi je prirodan tijek u razvoju djeteta. Osnova za zube počinje se stvarati već od šestog tjedna trudnoće. U trenutku rođenja već su uobličeni svi mliječni zubi, njih 20, a najčešće i prvi trajni kutnjaci.

Prosječno, prvi zub naraste između 5. i 8. mjeseca, najčešće u šestome. No, isto tako, neka djeca ostaju krezuba do kraja prve godine, a ima sučajeva kada se dijete rodi sa zubom; to je tzv. predmliječni zub., koji se odmah vadi, jer nema korijena, već je samo rožnata tvorba i smeta pri dojenju. Ti zubi mogu sami ispasti, pa postoji opasnost ulaska u dišne puteve. Dijete se može roditi i s mliječnim sjekutićem što je, na sreću, rijetka pojava. On također smeta pri dojenju, paće ponekad biti potrebno zub zaobliti, a rijetko i izvaditi..

 Prosječan redoslijed nicanja zubi. Moguća su odstupanja od 2 - 3 mjeseca. Ako Vašem djetetu ne počnu nicati zubi do kraja druge, odnosno ne niknu svi mliječni do kraja druge godine, obratite se svom stomatologu, ili još bolje, dječjem (pedodontu).

 

 

Kod neke djece nećete ni primjetiti da niče zub, no ima i onih kojima su desni otečene i crvene. Pomoći ćete im date li im nešto što može žvakati, tzv. grickalice za zube. Možete ih rashladiti u hladnjaku, jer hladnoća ublažava bol. Ponekad se iznad mjesta nicanja zuba javlja izbočina koja može biti bijela jer je zbog pritiska zub na tom mjestu istisnuo krv. Mjesto nicanja zuba može biti i plavičasto jer je zub prekinuo neku krvnu žilicu izazvavši pritom podljev krvi. Te smetnje nestanu čim zub nikne.

Uzrokuje li nicanje zubi temperaturu i ostale tegobe?

Ne. U toj dobi žlijezde slinovnice počinju lučiti slinu, no dno usne šupljine je plitko, a djeca nisu potpuno savladala postupak gutanja, pa je to razlog da slina curi iz usta. Temperature u proljevi se javljaju jer u toj dobi djeca pužu po podu, dodiruju razne predmete koje stavljaju u usta, u koje guraju i svoje ručice. Pošto ti predmeti mogu imati razne klice, dijete se lako inficira. Kako dječji organizam burno reagira na sve te promjene, vrlo lakozbog toga može nastati povišena temperatura i proljevi. Također, postupno uvađanje druge hrane osim majčina mlijeka taođer je čest uzrok probavnih smetnji.

Kada započeti s pranjem zubi?

Već nakon pojave prvog zubića, štapićem za uši namočenim u mlaku vodu. Tek kada djetetu niknu svi mliječni zubi, s oko 2 godine, počinje se upotrebljavati četkica za zube. Nakon 4. godine dijete zna samo prati zube.


Pročitano: 53732 puta

Oglasni prostor