Njega novorođenčeta

Kupanje Dok god djetetu pupak ne zaraste (oko 2 tjedna), kupa ga se na suho, tj. vlažnom gazicom, kako ne bismo namočili ranu. Koraci za lakše...

Kupanje

Dok god djetetu pupak ne zaraste (oko 2 tjedna), kupa ga se na suho, tj. vlažnom gazicom, kako ne bismo namočili ranu.

Koraci za lakše kupanje:

 • Zagrijte prostoriju na 24 stupnja
 • operite lice, oči, nos i uši, te kosicu u čistoj vodi
 • u kadicu ulijte vodu zagrijanu na 37 stupnjeva, a ako nemate termometar, temperatura mora biti ugodna Vašem laktu. Na dno kadice stavite ručnik ili pelenu, kako se guza ne bi sklizala
 • najzgodnije je bebu, prije nego što ju uronite u vodu, nasapunati namočenom rukavicom ili gazom, a u vodi isprati
 • Bebu stavite u kadicu, stavite joj ruku pod glavicu tako da ju možete primiti ispod pazuha, da joj ne biste namočili lice, odnosno uši. Dobro operite pregibe: vrat, pazuhe, pregibe na bedrima i guzu. Operite i između prstića.
 • Nakon što ste izvadili bebu iz vode, nježno ju obrišite i pazite da bude pokrivena. Nemojte trljati njenu kožu, već samo upijte vodu ručnikom.

Vodi se ne trebaju dodavati nikakva sredstva; samo nek bude zagrijana na 37 stupnjeva.,a prostorija bi trebala biti zagijana na 24 stupnja. Djetetu se trebaju prati samo oni dijelovi koji se vide, tj. ne unutrašnjost ušiju, nosa... Djevojčicama ne razdvajajte stidne usna, jer ćete onemogućiti prirodno istjecanje sluzi koja štiti od bakterija. Dječaku NEMOJTE prevlačiti prepucij. Djevojčicama brišite guzu od naprijed prema nazad, da ne biste prenijeli bakterije. Puder ili prašak nanosite u tankom sloju, samo na neoštećenu, suhu kožu.

Previjanje

Slika lijevo: vrste pelena

Slika desno: način slaganja tetra pelena. Umjesto trokotasto složene, praktično je koristiti švedsku.

Djeca se široko previjaju do prve kontrole kod liječnika (s mjesec dana starosti), a po potrebi i dulje. Za takvo previjanje treba:

 • jedna jednokratna i dvije tetra pelene (od kojih jednu složite u trokut), ili
 • jednu jednokratnu, jednu švedsku i jednu tetra, ili
 • tri tetra pelene, ili
 • dvije tetra i jednu švedsku pelenu

Trebalo bi se previjati prije svaog obroka, a i češće ako je potrebno. Dok mijenjate pelene ostavite dijete što dulje da uživa u "zračnoj kupki"

Nakon što ste mokrom gazom ili vlažnim maramicama oprali guzu i spolovilo, te namazali kremom prepone, unutrašnji dio nogu i guzu, bebu polegnemo na unaprijed složene pelene, kao na slici.

Kada u prvu šetnju?

Dijete i s nekoliko dana starosti može u svakodnevnu šetnju. Ono u svojoj krvi osjeduje antitijela majke koja ga štite. No, nije dobro voditi dijete u zadimljene i bučne prostorije pune ljudi. Također, potrebno je izbjegavati šetnje po vrlo niskim ili visokim temperaturama. Što više izlažete dijete svjetlu (indirektnom, jer je još maleno), makar zimskom, omogućavate njegovom organizmu da spaja odgovarajuću količinu vitamina D, važnog za jačanje kostura.

Treba li dijete jače pokriti u slučaju vrućice?

Ne. Ako temperatura raste, dijete treba otkriti, kako bismo pomogli njegovom tijelu raspršiti unutarnju temperaturu i vratiti se na normalu. Naravno, temperatura prostorije ne smije biti hladna.

Kako očistiti...

Kako očistiti pupak

Pupčanu vrpcu nakon porođaja podvezuju, odnosno spajaju spajalicom otprilike 2 cm iznad pupka. Čvor se osuši, stvrdne i potamni, te nakon 6 - 14 dana otpadne. U međuvremenu je važno održavati svakodnevnu higijenu, kako se to područje ne bi upalilo.

Pupak se treba čistiti pri svakom prematanju. Ne bojte se da ćete povrijediti bebu pri njezi pupka. Suhi pupčani batrljak ne boli, jer je to tkivo odumrlo. Potrebno Vam je:

 • sterilne gaze (komprese)
 • tekućina za čišćenje (3%-tni hidrogen)
 • prašak za posipanje

Najprije odmotajte staru gazu, zatim dno pupka polijte hidrogenom, vatom nježno posušite, te pospite praškom. Stavite sterilnu gazu.

Kako očistiti bebine noktiće

Potrebno je imati škarice s tupim vrhovima. Prstić uhvatite između svojih. Bebi je najbolje rezati nokte dok spava. Nikako ne režite tik uz jagodicu, jer bebe imaju visok rast kože s donje strane nokta, pa bismo ih mogli raskrvariti.

Kako očistiti nosić

Smotajte kolutić vate u oblik stošca, te držeći glavicu djeteta nepomičnom i blago nagnutom unazad, uvucite ga u nosnicu lagano vrteći. Za svaku nosnicu upotrijebite čist komadić vate.

Kako očistiti oči

Komadićem vate ili rupčićem nježno prebrisati, polazeći od vanjskog kuta prema unutrašnjem. Za svako oko upotrijebite čist komadić vate.

Kako očistiti bebina usta

Ako novorođenčetu nisu usta iziritirana mlijekom ili slinom, više puta prijeđite vatom oko usana. Ukoliko su mu ispucane, premažite ih tankim slojem maslaca od kakaa. Za pranje usta omotajte gazu natopljenu prokuhanom vodom oko svog kažiprsta i lagano prebrišite unutrašnjost usta. Nakon svakog hranjenja dobro prebrišite usta bebe, kako biste izbjegli eventualnu iritaciju i crvenilo

Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 28618 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021