Odgađanje poroda

Ako započne prijevremeni porod, prva nastojanja liječnika i sestara bit će utvrđivanje sljedećeg: Zdravlje i zrelost djeteta Vaše zdravlje Sposobnost da rodite dijete Najsigurniji način poroda Ako porod još nije uznapredovao, liječnik...

Ako započne prijevremeni porod, prva nastojanja liječnika i sestara bit će utvrđivanje sljedećeg:
  • Zdravlje i zrelost djeteta
  • Vaše zdravlje
  • Sposobnost da rodite dijete
  • Najsigurniji način poroda

Ako porod još nije uznapredovao, liječnik će vjerojatno poduzeti sve mjere kako biste nastavili trudnoću. Time se djetetu pruža mogućnost potpunijeg razvoja. Ako ste trudnica s poznatim visokim rizikom za prijevremeni porod, bit će dobro razmotreni svi faktori koji su ga mogli uzrokovati te i vaše opće zdravstveno stanje.

Liječnik može početi razmatranjem anamneze i fizikalnim pregledom. Pri ginekološkom pregledu liječnik će posebno obratiti pažnju na to da li se cerviksiks otvara ili stanjuje. Mogu se učiniti testovi za utvrđivanje djetetova zdravlje. Ultrazvučni pregled može pokazati da li je posteljica na normalnom mjestu ili se radi o placenti previji (vidi str. 195). To dolazi u obzir ako ste prethodno krvarili. Dodatno će se ultrazvukom pomno pregledati dijete da li postoje kakve abnormalnosti, kakva mu je aktivnost, ima li dovoljno plodove vode. Ultrazvučnim pregledom može se ispitati protok krvi iz djeteta kroz posteljicu i tako ocijeniti da li posteljica dobro funkcionira. Takav test se zove Doppler ultrazvuk.

Od informacija dobivenih ultrazvučnim pregledom, liječnik će odrediti tzv. biofizički profil. Biofizički profil izražava se u bodovima od 0-10. Veći broj bodova umiruje, a manji zabrinjava.

Dodatnim testovima se može odrediti postoji li u vagini specijalna vrsta bakterija, Streptococcus grupe B (također nazvan beta-hemolitički straptokok). Do 20% žena normalno nosi tu bakteriju u vagini. Ovaj streptokok grupe B nije srodan onom streptokoku koji izaziva streptokoknu anginu. Trudnice koje nose streptokok grupe B imaju veći rizik intrauterinih infekcija. I njihova novorodenčad je u opasnosti dobivanja infekcije streptokokom grupe B. Zbog toga liječnici ponekad propisuju antibiotike ženama koje imaju prijevremeni porod. Kako infekcije mokraćnih puteva tako8er mogu uzrokovati prerani porođaj, obično se uzima i uzorak mokraće za pregled. Može se uzeti uzorak tekućine iz vagine da bi se odredilo sadrži li amnijsku tekućinu. Katkad je teško utvrditi da li je tekućina plodova voda ili mokraća. Jednostavni testovi često mogu utvrditi radi li se o amnijskoj tekućini ili ne. Ako se dobije nalaz "nitrazin pozitivan" ili "pozitivan fenomen paprati", znači da je vodenjak prsnuo. Kod prijevremenog poroda bolje je ako je vodenjak sačuvan. Tada su veće šanse da se porod zaustavi i manji rizici infekcije. Analizom uzorka amnijske tekućine može se predvidjeti zrelost djetetovih pluća i utvrditi postojanje infekcije plodovih ovoja. Ako ovoji nisu puknuli, uzorak se dobiva amniocentezom.

Većina žena kod kojih započne prijevremeni porod dobiva tekućinu u venu i miruje u krevetu. Nekad su već ove mjere dostatne da zaustave prijevremeni porod.

Ako ste trudni manje od 22 tjedna ili je cerviks otvoren više od 8 cm liječnik će rijetko savjetovati da se pokuša zaustaviti prijevremeni porod. U tim okolnostima porod može biti neminovan usprkos svim najboljim nastojanjima.

Odluka o pokušaju zaustavljanja započetog prijevremenog poroda vrlo je složena. Liječnik će utvrditi stanje vašeg zdravlja, zdravlja djeteta, funkciju posteljice i cerviksa, rizik infekcije i koliko je trudnoća uznapredovala. Nakon razmatranja ovih podataka, liječnik će procijeniti treba li pokušati zaustaviti prijevremeni porod i na koji način to treba učiniti.

Ako kontrakcije maternice prestanu i cerviks se ne otvara, možda ćete jednostavno biti pušteni kući. Pojedinim ženama će se savjetovati mirovanje u krevetu. Drugim ženama neće trebati ograničiti aktivnost. Neovisno o razini aktivnosti, budno pazite na svako pojačanje kontrakcija, curenje tekućine ili krvarenje.

Ako se kontrakcije maternice nastavljaju, posebno ako se cerviks otvara, a vi i dijete djelujete zdravo i trudnoća traje manje od 35-36 tjedana. liječnik će vjerojatno savjetovati lijek koji se zove tokolitik i pomaže zaustavljanju prijevremenog poroda. Ako se kontrakcije maternice ne mogu prekinuti ili je u opasnosti djetetov život, liječnik će napraviti plan poroda.

Ako liječnik utvrdi da je kod vas započeo prijevremeni porod, a bolnica u kojoj ste smješteni ne radi tokolizu, preporučit će vam premještaj u drugu bolnicu u kojoj se provodi tokoliza.

Autor: Poglavlje iz knjige KLINIKA MAYO Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 33480 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021