Ovulacija i njeno dokazivanje

U žena s pravilnim 28-dnevnim menstruacijskim ciklusom ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sljedeće menstruacije druga...

U žena s pravilnim 28-dnevnim menstruacijskim ciklusom ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sljedeće menstruacije druga faza ciklusa, obje su faze podjednake po trajanju. Prva se faza naziva estrogenskom lli proliferacijskom (fazom proliferacije ili bujanja), a druga faza progesteronskom ili sekrecijskom (faza sekrecijske preobrazbe endometrija). U prvoj fazi se menstruacijom odbačena sluznica pod utjecajem estrogenih hormona jajnika najprije nadoknađuje (regenerira), zatim buja i uoči ovulacije dosiže najveću debljinu, do 7 mm. Neposredno nakon ovulacije iz ovarijskog folikula se stvara žuto tijelo, koje luči i estrogene hormone i progesteron. Progesteron sprječava daljnje bujanje sluznice maternice, on priprema sluznicu za prihvat oplođenog jajašca. Ako ne nastupi oplodnja, dan - dva prije nastupa menstruacije, dakle oko 26. dana ciklusa, smanjuje se lučenje estrogena i progesterona, što dan - dva kasnije uzrokuje odbacivanje sluznice maternice krvarenjem.

Ovulacija može izostati, ona može biti uranjena i zakašnjela, što utječe na nastup krvarenja i nepravilnosti krvarenja. Pri nepravilnim ciklusima obično je druga (sekrecijska) faza stalna, traje 14 dana, a prva (proliferacijska) faza je skraćena, npr. na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je produljena, npr. na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu. Međutim, ima slučajeva kad je druga faza skraćena pa, nakon ovulacije 14. dana, traje pri 23-dnevnom ciklusu samo 9 dana.

Dokaz ovulacije je važan, jer se njom dokazuje mogućnost oplodnje npr. u neplodnih žena, a poznavanje termina ovulacije omogućuje ispravno liječenje nepravilnih krvarenja. Postoji više načina kojima se ovulacija može dokazati. Neki su načini jednostavni, a neki složeni. Uvijek se u dijagnostici nastoji koristiti jednostavniji i jeftiniji način. Ako jedan način nije dovoljan ili dovoljno siguran, koristi se njih više.

1. Menstrualni kalendar

Metoda se sastoji u redovitom bilježenju datuma svih krvarenja tijekom najmanje nekoliko mjeseci, ili i godina. Metoda nije sigurna, ali ako se iz kalendara unazad vidi da su svi ciklusi uvijek u istom razmaku (npr. 28 ili 30. dana), vrlo je vjerojatno da se radi o pravim menstruacijama, odnosno s ovulacijama. Menstrualni kalendar će biti od dragocjene pomoći liječniku u postupdma za liječenje nepravilnih krvarenja.

2. Mjerenje bazalne temperature

Metoda se osniva na činjenici da progesteron, koji se luči u drugoj fazi ciklusa, djeluje na termoregulatomo središe u hipotalamusu. Pod djelovanjem progesterona dan-dva nakon ovulacije povisi se tzv. bazalna ili jutarja temperatura. Povišenje iznosi 0,3 - 0,5 stupnjeva Celzijusa, i traje sve do početka sljedeće menstruacije. Mjerenje je jednostavno: uvijek istim termometrom valja ujutro, nakon buđenja i prije ustajanja, pod jezikom izmjeriti tjelesnu temperaturu. Dobivena vrijednost se zabilježi ili, još bolje , upiše u posebni obrazac pa se dobije odgovarajuća krivulja. Jutamju temperaturu treba mjeriti najmanje tri ciklusa za redom.

3. Promatranje cervikalne sluzi (Billingova ovulacijska metoda)

Svakodnevno večernje promatranje spolovila i bilježenje promjena je neophodno za ovu metodu. Nakon 4. do 5. dana iza početka menstruacije stidnica je suha sve do oko 9. - 10. dana, kad se pojavljuje oskudna ljepljiva sluz. Pojavom sluzi prekida se vjerojatno neplodno razdoblje i započinje potencijalno plodno razdoblje. Zatim raste količina staklaste, rastezljive sluzi, a stidnica je osjetljiva i nabrekla. Posljednji dan obilne sluzi je najplodniji dan. Sluz zatim biva oskudna i ljepljiva. Četiri do pet dana nakon vrhunca pojave obilne sluzi započinje neplodno razdoblje, koje traje do početka naredne mjesečnice.

4. Simptotermalna metoda (mjerenje temperature i promatranje sluzi)

To je kombinacija promatranja cervikalne sluzi i mjerenja temperature. Daje najbolje rezultate, posebno ako se za procjenu plodnog razdoblja u slučaju neslaganja obje metode primjenjuju stroži kriteriji (duže fertilno razdoblje).

5. Promjena izgleda i sluzi vrata maternice

U vrijeme ovulacije pod djelovanjem estrogena karakteristično se mijenja sluz vrata maternice. Š?lijezde u kanalu vrata maternice pod utjecajem estrogena izlučuju sluz, koja se nakuplja i poput bistre kaplje proviruje iz vanjskog ušća. Sluz je rastezljiva, ako je se povuče pincetom, može se dobiti do 10-15 cm neprekinuti tračak sluzi. Kad se sluz posuši na predmetnom stakalcu, pod mikroskopom tvori crtež paprati. Nakon ovulacije prestaje obilna sekrecija sluzi, ona se smanjuje, postane gustom. Metoda je dosta pouzdana.

U svakoj boljoj ljekarni možete kupiti mikroskop (džepni format, cijena oko 130-200 k)

Sljedeće metode zahtijevaju posjet liječniku:

Pregled ultrazvukom

Pregled je jednostavan, bezbolan i neštetan, a dovoljno siguran. Pomoću ultrazvučnog aparata, pri čemu se danas koristi tzv vaginalna sonda, kojom se izvor ultrazvučnih valova sasvim približi pretraživanom jajniku i time dobije bolja slika, može se u jajniku i u sluznici matemice pratiti i vrlo fme promjene. U jajniku se prati rast varijalnog folikula. Najprije se uoči nekoliko folikula te zatim prati onoga koji dominira i koji će postati Graafov folikul, prsnuti i pretvoriti se u žuto tijelo. U proliferacijskoj fazi, 9.-10. dana ciklusa, odnosno 4-5 dana prije ovulacije, jasno se vidi mala cista-folikul, koja u nekoliko sljedećih dana naraste do promjera od 20-23 mm) a u njoj se može vidjeti izbočina koja sadrži jajašce koje će biti izbačeno tzv. kumulus oofoms". Nakon prsnuća folikula naglo se gubi cistična struktura i tada vidi homogeno žuto tijelo. Usporedo s rastom folikula zadebljava se sluznica maternice od ranijih 2 mm na blizu 8 mm. Metoda je pouzdana, nedostatak joj je što nije samoizvediva od pacijentice, zahtijeva česti odlazak na pregled liječniku. Međutim, nenadoknadiva je u slučajevima kada se umjetno proizvodi ili potiče ovulacija, npr. u neplodnih žena, posebice kad se planira aspiracija jajašca i "oplodnja u epruveti".

Određivanje hormona

Točan dan ovulacije se može otkriti ako se u vrijeme očekivane ovulacije svakodnevno iz krvi određuje estrogeni hormon i LH hormon hipofize, jer se oni u trenutku ovulacije karakteristično povise. Metoda nije dovoljno siguma, jer nije uvijek lako pogoditi očekivani dan ovulacije, a i skupa je. Naknadni dokaz dogođene ovulacije je nalaz povišenih vrijednosti progesterona iz krvi pacijentice. Progesteron se u krvi u prvoj fazi ciklusa nalazi u neznatnim količinama i nakon ovulacije značajno poraste. Treba uzimati krv jedan do tri puta 21. do 25. dana ciklusa. Metoda spada u sigurne, ali skuplje.

Vaginalna citologija

Pod cijelovanjem estrogena umnažaju se stanice vaginalnog epitela, one dosižu potpuni oblik, velike su, sa sitnom jezgrom, eozinofilne su (crveno obojene), pa se takve odljuštuju u vaginalni iscjedak, najizrazitije su u vrijeme ovulacije. U drugoj fazi ciklusa progesteron zaustavlja umnažanje stanica na ranijem stupnju, stanice su nešto manje, jezgra im je veća, bazofilne su, plavo obojene. Brojenjem i omjerom eozinofilnih i basofilnih stanica može se zaključiti o fazi ciklusa, odnosno o dogođenoj ovulaciji. Metoda je jednostavna i jeftina, ali zahtijeva dolazak pacijentice lijekarniku te pregled, odnosno uzimanje razmaza.

Biopsija sluznice maternice

Tijekom ciklusa se pod utjecajem estrogena i progesterona stanice žlijezdi sluznice matemice karakteristično mijenjaju. Ako se posebnom sondom ili aspiracijom iz materišta uzme djelić sluznice i podvrgne histološkoj analizi, može se nedvojbeno utvrditi je li se zbila ovulacija. Štoviše, iskusni citolog može s točnošću od više ili manje od tri dana kazati o kojem se danu ciklusa radi. Metoda nije jednostavna, sam je zahvat "invazivan", spada u "kirurške" metode, nije lišen komplikacija. U uporabi je samo kao dio drugih dijagnostičkih zahvata.

Laparoskopija

Uvođenjem u trbušnu šupljinu, kroz trbušnu stijenku ili kroz vaginu, posebnoga instrumenta laparoskopa, u obliku metalne cijevi širine oko jedan cm koja u sebi ima optiku, može se izravno promatrati izgled jajnika i na njemu vidjeti Graafov folikul ili žuto tijelo. Laparoskop, nešto šireg promjera, omogućuje i uzimanje djelića tkiva ili i operacije na jajniku i jajovodu. Laparoskopska metoda je "invazivna", kirurška i zahtijeva i opću anesteziju, ne rabi se za dijagnostiku ovulacije, već samo u sklopu drugih zahvata.

Od svih spomenutih metoda u svakodnevnoj praksi se koriste one koje su jednostavne, koje nisu skupe, nisu invazivne, a koje su ujedno sigurne. Menstrualni kalendar može biti od koristi, u većini slučajeva će biti dovoljno mjerenje bazalne temperature, pregled ultrazvukom i određivanje progesterona u drugoj fazi ciklusa.

Pomoću našeg kalkulatora ovulacije možete izračunati dane sljedeće ovulacije i plodnih dana.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 304964 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021