Plodova voda

Za plodovu vodu vlada veliki interes još iz doba Hipokrata, pa je još u to doba postavljena teorija da je plodova voda produkt fetalnih bubrega. Podova voda ima kompleksno postojanje i nastaje: Aktivnom sekrecijom stanica amnionskog...

Za plodovu vodu vlada veliki interes još iz doba Hipokrata, pa je još u to doba postavljena teorija da je plodova voda produkt fetalnih bubrega. Podova voda ima kompleksno postojanje i nastaje:

  • Aktivnom sekrecijom stanica amnionskog epitela
  • Trasudacijom kroz krvne žile majke
  • Sekrecijom traheo - bronhalnog stabla ploda
  • Aktivnom funkcijom bubrega (uriniranjem)

Mijenja li se količina plodove vode?

Svaki od perioda gestacije ima udjela u stvaranju plodove vode. Plodova voda nije konstantna nego se stalno mijenja. Smatra se da poslije 3 - 4 dana nakon oplodnje počinje aktivna sekrecija stanica amnionskog epitela u amnionsku šupljinu, tako da prve količine plodove vode su zapažene u drugom mjesecu trudnoće i one iznose oko 10 ml.

Trajanje trudnoće Količina plodove vode (ml)
2,5 mjeseca 350
7 mjeseci 800
7 - 8 mjeseci 900 - 1000 (količina plodove vode do 1,5 L smatra se normalnom)

Od devetog mjeseca količina plodove vode se smanjuje, tako da poslije termina poroda (poslije 41. tjedna) može je biti 700 ml u dokazanoj prenesenoj trudnoći, dok u biološki prenesenoj trudnoći ne.

Količina plodove vode se stalno mijenja. U početku je to amnionska tekućina. Kasnije, sa 4 i pol mjeseca kada bubrezi počinju s radom, količina plodove vode se značajno mijenja zbog uriniranja fetusa (mokraća fetusa je savršeno sterilna!) sa jedne strane, a sa druge strane, plod počinje gutati, odnosno piti plodovu vodu. Glavni razlog uzimanju plodove vode je njeno gutanje. Zatim slijedi iskorištavanje plodove vode i njenih sastojaka (15% proteina fetus uzima za svoju ishranu iz plodove vode). Zatim eliminacija putem bubrega.

Do četvrtog mjeseca dok ne dođe do keratinizacije kože postoji prolazak vode i malih korpuskularnih kroz kožu u svim pravcima. Kasnije kada se stvori posteljica postoji prijenos tekućine i elemenata kroz posteljicu i korionsku ploču (paraplacentarni put koji nije sasvim dokazan).

Ako dolazi do promjene količine plodove vode u smislu oligoamniona ili polihidramniona (premala, odnosno prevelika količina pl. vode) , treba posumnjati da se radi o nekoj anomaliji fetusa. Dokazano je da u slučaju atrezije ezofagusa ploda, faktor gutanja, metaboliranja i iskorištavanja plodove vode otpada, tako da postoji polihidramnion. U slučaju atrezije mokraćnog mjehura ploda ili urinarnih puteva, dolazi do pojave oligoamniona.

Sastav plodove vode

Što se tiče sastava plodove vode, do 4 i pol mjeseca trudnoće dok bubrezi ne počnu sudjelovati u stvaranju plodove vode, sastav plodove vode je sličan ekstracelularnoj tekućini majke (postoji mala razlika u količini proteina - majka ima više u svojoj ekstracelularnoj tekućini). Poslije 4,5 mjeseca kada počinje orožavanje i keratinizacija kože, u plodovoj vodi se nalaze lanugo dlačice (sitne svilenkaste dlačice kojima je fetus prekriven od 17 tjedna trudnoće, a opadaju oko 37.). Sa urinom se nalaze organski elementi kao što je urea, azotni raspadni produkti. U plodovoj vodi se nalaze svi elektroliti i hormoni (HPL, progesteron, estrogen, prolaktin).

Sastav:
voda 98% - 99%
čvrsti elementi
organski, anorganski, hormoni...
1% - 2%
specifična težina 1.003 - 1.005
Ph vrijednost 7 - 7,33

Polihidramnion i oligoamnion

(prevelika i premala količina plodne vode)

Maksimalna količina plodove vode u 37. - 38. tjednu je 1,5 L. Sve preko dvije litre se smatra povećanjem plodove vode. To povećanje može biti akutno ili kronično. Kada se ustanovi povećanje plodove vode traže se razlozi koji su doveli do toga. Obično su razlog defekt jednjaka ili anencefalus, mikrocefalija i povećanje plodove vode postaje kronično. Ako polihidramnion nastane naglo onda pacijentice imaju dispneju, teško dišu i plodova voda se mora evakuirati.

Oligoamnion se javlja u ranijoj trudnoći. Ako se javi u prvoj polovini trudnoće obično je povezan sa velikim malformacijama djeteta. To su obično djeca sa agenzijom ili opstrukcijom urinarnih puteva. Takva djeca se rađaju malih težina sa hipoplastičnim srcem i plućima jer uslijed male količine plodove vode dolazi do pritiska gravidnog uterusa na plod koji često može biti deformiran, a mogu se javiti i amputacije ekstremiteta.

Postupak kod prijevremenog prsnuća plodovih ovoja

Ako je trudnoća od 38 ili 39 tjedana, ako majka nije dijabetičarka i ako se ne očekuje nezrelo dijete, postupak je blaga stimulacija sintocinonom, a pacijenticu ne treba dirati prvih 6 sati.

Ako je do prsnuća plodovih ovoja došlo prije termina, pacijentici se daju antibiotici. U tom stanju treba se napraviti pregled kada se očekuje porod. Ako je trudnoća mnogo prije termina treba dati tokolizu, uzimaju se brisevi i daje dexametazon.

Mekonijalna plodova voda ne znači ništa ako je u pitanju karlična prezentacija. Ako prednjači glava, mekonijalna plodova voda govori o hipoksiji (manjku kisika)ploda.

Pročitano: 119025 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021