Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Pokazatelji da nešto nije u redu

09. 07. 2007.
Znaci upozorenja:

Nijedan od ovih pokazatelja ne vrijedi uvijek. Kako postoje razni tipovi ljudi, tako se i dojenčad razlikuje po svom karakteru. Postoje i tzv. "lijena" djeca, koja sišu "beskrajno dugo", mame ih moraju lupkati po obrazima, jer se vole odmarati na dojci, pa opet malo "potegnuti"... No postoje i mali proždrljivci koji u momentu posišu hlapljivo, kao da 100 godina nisu jeli. Zato kontaktirajte Grupu za potpore dojenja u Vašem mjestu (županiji). Ovdje je popis. Najvjerojatnije se bezrazložno brinete.

Učestali plač
Plakanje je jedini način da novorodenče upozori okolinu na neugodu i nezadovoljstvo. Pravilno njegovana, suha, dovoljno utopljena i zdrava beba praktički plače samo kada je gladna. Plače li neposredno nakon što se odvoji od dojke i ne može se umiriti ni produljenim sisanjem, djetešce je gladno.

Dugotrajni podoji.
Ako se dijete ne odvaja spontano od dojke i ako podoji redovito traju dulje od pola sata, pogotovo ako je dijete nakon toga opet nezadovoljno, znači da je ostalo gladno.

Učestali podoji
Novorodenče može tražiti dojku i svaki sat, a mlade dojenče i svaka dva sata. Kraći razmaci medu podojima signali su za uzbunu, znače da dijete ne posiše dovoljno mlijeka pri svakom obroku i da je gladno. Dojite li više od deset puta na dan, nešto nije u redu!

Stolica i mokrenje
Ako su pelene vlažne manje od pet puta tijekom dana, to je pokazatelj gladi. Ako prilikom svakog prematanja naidete na zelenu i sluzavu stolicu, vrlo je vjerojatno da su to tzv. stolice gladi. Povremeni zeleni tračci, kao i povremene zelene stolice i nisu zabrinjavajući - i normalna stolica može pozelenjeti ako stoji na zraku.

Nadalje, obratite pozornost na signale koje vam šalje vlastito tijelo:

 • Bol u dojci za vrijeme sisanja
  Osjećaj peckanja i blagog žarenja u dojci uobičajeni su početkom podoja, a kasnije nestaju. Oštra, probadajuća bol prilikom sisanja znak je upozorenja. Bradavice su vrlo osjetljive na bol, a ta osjetljivost krajem trudnoće raste.
 • Ranice na bradavicama
  Neučinkovitim sisanjem oštećuju se bradavice, čak do krvi. Bolne grudi. Dojka je nabrekla, prepuna mlijeka, nešto je toplija i napete kože.
 • Došlo je do zastoja mlijeka
  To se dogodi kad djetešce dovoljno ne isprazni dojku.
 • Upala dojke
  Ne riješi li se zastoj na vrijeme, može nastati upala. Znaci upale su crvene pruge na grudima koje se zrakasto šire, te "kvrge" ispod zacrvenjene, tople kože.

Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 62595 puta

Oglasni prostor