Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Ponašanje novorođenčeta

04. 10. 2004.

Usprkos prvom dojmu, novorođenče nije sasvim bespomoćno. Ono vidi,čuje, osjeća te reagira na stvari i ljude oko sebe. Dijete je rođeno sa skupom vještina i refleksa stvorenih da mu pomognu dobiti njegu i hranu koju treba. Njegov mozak, iako još nije sasvim razvijen, već je komplicirana mreža koja kontrolira disanje, rad srca, regulira temperaturu i ostale tjelesne funkcije. Uz to i napredniji dijelovi mozga novorođenčeta već su spremni za učenje. Govor, prizori, zvukovi i izrazi lica jako suvažan dio bebinih iskustava koja pomažu izgraditi putove u njenom mozgu. Radeći otprilike s dvostrukom razinom energije u odnosu na mozak odrasloga, mozak novorođenčeta počinje život učenja i razvitka koji ćete vi, kao roditelj, usmjeravati i oblikovati.

Sposobnosti novorođenčeta

Mnogi novopečeni roditelji su zabrinuti da neće znati ispravno brinuti o novorođenčetu. Ako i vi dijelite tu zabrinutost, pozorno pratite bebine reakcije i ponašanje dok je držite, hranite i mazite. Primijetite da je ona jedinstvena osoba, opremljena skupom oruđa koja može koristiti da vam daje do znanja kada nešto treba. Ti signali uključuju plakanje i uzrujavanje, spavanje, buđenje i smirivanje. Brzo odgovaranje na te signale i pomno praćenje reakcija na vaše postupke pomoći će vama i vašoj bebi da usklađeno zajedno funkcionirate kao nova obitelj.

Gledanje.
Vaša vas beba može vidjeti i očima pratiti vaše lice. Ako smjestite lice na udaljenosti od oko 15 do 20 cm od njezinog (prosječna udaljenost od majčinog lica bebe koja siše dojku) i pomičete se u luku ispred njenog lica, ona će slijediti kretanje vašeg lica. Napravit će istu stvar ako na isti način pomičete predmet blizu njezina lica, ali će vjerojatno biti aktivnija i angažiranija kada vidi ljudsko lice. Možda će čak oponašati neke vaše izraze, kao što su otvaranje usta ili grimase.

Slušanje.
Vaša beba može čuti i okretat će se prema zanimljivom zvuku, osobito prema majčinom glasu. Bebe su sklonije reagirati na visoke ženske glasove, ali mnogo novorođenčadi radije reagira na glasove očeva i stranaca – liječnika, naprimjer.

Kušanje i mirisanje.
Novorođenčad se rađa sa sklonošću prema slatkom okusu –preferiraju slatku hranu, kao što je majčino mlijeko, i odbijaju
tekućinu s kiselim, gorkim ili slanim okusom. Bebe su privučene slatkim mirisima i pravit će grimase kad osjete neugodan miris. U dobi od 5 dana mogu razlikovati između mirisa dojke njihove majke i mirisa drugih majki koje doje.

Dodirivanje.
Promatranje bebine reakcije na dodir vrlo je važno. Mnogim bebama je najugodnije kada ih se udobno drži ili kada su umotane u
dekicu – u položaju koji oponaša čvrsto, toplo okružje utrobe. Bebe vole biti dirane na određen način. Naprimjer, polagano, nježno glađenje godi dojenčetu i smiruje ga, dok jače maženje izaziva uzbuđenost. Vaša beba može osjetiti bol. I već u prvom danu života može imati više nego jednu priliku da je osjeti. Injekcija vitamina K uzrokuje bol, kao i krvni test ubodom u petu te obrezivanje kod dječaka.

Sisanje.
Kad je budna, vaša beba će aktivno tražiti nešto za sisanje. Sisanje ne samo da osigurava bebi hranjenje, već je umiruje i tješi. Mnoge bebe vole dugo sisati, čak i nakon što napune svoje sićušne trbuščiće. Pomozite bebi naći njenu ručicu da je siše ili joj dajte dudu varalicu, što će zadovoljiti potrebu i umiriti je. Malo više sisanja dok je na grudima, nakon što je pojela svoju porciju, također će biti dobrodošlo.

Normalno ponašanje novorođenčeta

Roditelji često pokazuju zabrinutost oko različitih stvari u normalnom ponašanju novorođenčeta. Sljedeći tipovi ponašanja nisu znakovi bolesti nego su općenito bezazleni refleksi nezrelog živčanog sustava:

  • drhtanje brade
  • krivljenje donje usne
  • zijevanje
  • kihanje
  • neredovito disanje
  • kratko kočenje tijela poslije glasne (bez drugih opasnih znakova) buke ili pokreta
  • štucanje

Preuzeto iz knjige "Dječja klinika Boston: Vodič u zdravlje i razvoj vaseg djeteta"
http://razvojdjece.crolink.net/knjiga.asp?ID=2677
Objavljeno uz dotvolu izdavača Ostvarenje d.o.o.

Pročitano: 74278 puta

Oglasni prostor