Ponašanje novorođenčeta

Usprkos prvom dojmu, novorođenče nije sasvim bespomoćno. Ono vidi,čuje, osjeća te reagira na stvari i ljude oko sebe. Dijete je rođeno sa skupom vještina i refleksa stvorenih da mu pomognu dobiti njegu i hranu koju treba. Njegov mozak, iako još nije...

Usprkos prvom dojmu, novorođenče nije sasvim bespomoćno. Ono vidi,čuje, osjeća te reagira na stvari i ljude oko sebe. Dijete je rođeno sa skupom vještina i refleksa stvorenih da mu pomognu dobiti njegu i hranu koju treba. Njegov mozak, iako još nije sasvim razvijen, već je komplicirana mreža koja kontrolira disanje, rad srca, regulira temperaturu i ostale tjelesne funkcije. Uz to i napredniji dijelovi mozga novorođenčeta već su spremni za učenje. Govor, prizori, zvukovi i izrazi lica jako su važan dio bebinih iskustava koja pomažu izgraditi putove u njenom mozgu. Radeći otprilike s dvostrukom razinom energije u odnosu na mozak odrasloga, mozak novorođenčeta počinje život učenja i razvitka koji ćete vi, kao roditelj, usmjeravati i oblikovati.

Sposobnosti novorođenčeta

Mnogi novopečeni roditelji su zabrinuti da neće znati ispravno brinuti o novorođenčetu. Ako i vi dijelite tu zabrinutost, pozorno pratite bebine reakcije i ponašanje dok je držite, hranite i mazite. Primijetite da je ona jedinstvena osoba, opremljena skupom oruđa koja može koristiti da vam daje do znanja kada nešto treba. Ti signali uključuju plakanje i uzrujavanje, spavanje, buđenje i smirivanje. Brzo odgovaranje na te signale i pomno praćenje reakcija na vaše postupke pomoći će vama i vašoj bebi da usklađeno zajedno funkcionirate kao nova obitelj.

Gledanje

Vaša vas beba može vidjeti i očima pratiti vaše lice. Ako smjestite lice na udaljenosti od oko 15 do 20 cm od njezinog (prosječna udaljenost od majčinog lica bebe koja siše dojku) i pomičete se u luku ispred njenog lica, ona će slijediti kretanje vašeg lica. Napravit će istu stvar ako na isti način pomičete predmet blizu njezina lica, ali će vjerojatno biti aktivnija i angažiranija kada vidi ljudsko lice. Možda će čak oponašati neke vaše izraze, kao što su otvaranje usta ili grimase.

Slušanje

Vaša beba može čuti i okretat će se prema zanimljivom zvuku, osobito prema majčinom glasu. Bebe su sklonije reagirati na visoke ženske glasove, ali mnogo novorođenčadi radije reagira na glasove očeva i stranaca – liječnika, naprimjer.

Kušanje i mirisanje

Novorođenčad se rađa sa sklonošću prema slatkom okusu –preferiraju slatku hranu, kao što je majčino mlijeko, i odbijaju tekućinu s kiselim, gorkim ili slanim okusom. Bebe su privučene slatkim mirisima i pravit će grimase kad osjete neugodan miris. U dobi od 5 dana mogu razlikovati između mirisa dojke njihove majke i mirisa drugih majki koje doje.

Dodirivanje

Promatranje bebine reakcije na dodir vrlo je važno. Mnogim bebama je najugodnije kada ih se udobno drži ili kada su umotane u dekicu – u položaju koji oponaša čvrsto, toplo okružje utrobe. Bebe vole biti dirane na određen način. Naprimjer, polagano, nježno glađenje godi dojenčetu i smiruje ga, dok jače maženje izaziva uzbuđenost. Vaša beba može osjetiti bol. I već u prvom danu života može imati više nego jednu priliku da je osjeti. Injekcija vitamina K uzrokuje bol, kao i krvni test ubodom u petu te obrezivanje kod dječaka.

Sisanje

Kad je budna, vaša beba će aktivno tražiti nešto za sisanje. Sisanje ne samo da osigurava bebi hranjenje, već je umiruje i tješi. Mnoge bebe vole dugo sisati, čak i nakon što napune svoje sićušne trbuščiće. Pomozite bebi naći njenu ručicu da je siše ili joj dajte dudu varalicu, što će zadovoljiti potrebu i umiriti je. Malo više sisanja dok je na grudima, nakon što je pojela svoju porciju, također će biti dobrodošlo.

Normalno ponašanje novorođenčeta

Roditelji često pokazuju zabrinutost oko različitih stvari u normalnom ponašanju novorođenčeta. Sljedeći tipovi ponašanja nisu znakovi bolesti nego su općenito bezazleni refleksi nezrelog živčanog sustava:

  • drhtanje brade
  • krivljenje donje usne
  • zijevanje
  • kihanje
  • neredovito disanje
  • kratko kočenje tijela poslije glasne (bez drugih opasnih znakova) buke ili pokreta
  • štucanje

Autor: Preuzeto iz knjige "Dječja klinika Boston: Vodič u zdravlje i razvoj vašeg djeteta"
Objavljeno uz dozvolu izdavača Ostvarenje d.o.o.

Pročitano: 76189 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021