Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Poremećaji spavanja

04. 10. 2004.
Problemi s vitalnim funkcijama - kako prirodne i jednostavne stvari postaju problem

Kako u životinjskom svijetu, tako su i u Ijudi spavanje, disanje, hranjenje i defekacija prirodne aktivnosti koje se odvijaju posve spontano i bez značajnijih problema. No ipak, kod većeg broja djece ti se prirodni procesi odvijaju s dosta poteškoća. Često se nalaze problemi u sve tri aktivnosti, no uobičajeno jedna od njih postaje dominirajući problem. Zašto se to dogada i kako možemo pomoći?

Problemi se javljaju kada se ove potpuno spontane i prirodne aktivnosti počinju vezivati za druge sadržaje, koji sami po sebi postaju predmetom "pogađanja".

Poremećaji spavanja

Usnivanje i spavanje

Ima li što jednostavnije? Umoran si - legneš i zaspiš. Kada se naspavaš, probudiš se sa smiješkom.

Nažalost, nisu svi roditelji te sreće da im djeca lako usnivaju i spavaju cijelu noć. Većina ih ipak ima odredenih poteškoća, a za manji dio roditelja problem nespavanja njihovog djeteta postaje prava noćna mora.

I u ovom slučaju vrijede osnovni principi kao i kod smetnji hranjenja i defekacije. Dijete ne treba podcjenjivati - svako dijete može naučiti spavati. Neverbalne poruke trebaju biti jasne i čvrste. Treba iskopčati "prekidač" koji djeca znaju tako predano godinama koristiti dovodeći nerijetko roditelje do granice gdje prestaje roditeljska Ijubav.

Najčešće se djeca koja imaju problema sa spavanjem uspavljuju na prsima ili na rukama. Kada zaspu nastoji ih se potiho smjestiti u njihov krevetić. Ova tipična radnja je u osnovi čista prevara koju dijete drastično kažnjava čim se prvi put probudi. Najčešće se to događa dva sata nakon što prode prva faza spavanja (bez snova). Tada slijedi kratko buđenje koje ima za cilj provjeriti da li je sve u okolici u redu i potom slijedi nastavak spavanja. Mi se prosječno budimo 7 puta, no većinom se toga ne sjećamo. Tek ako nešto u okolini nije u redu, tada se potpuno razbudimo. Kada dijete vidi da više nije u naručju majke u potpunosti se razbudi i počinje glasni protest. Potom, naravno slijedi nagrada - majčin zagrljaj, topli dodir i hrana. Iskreno govoreći, nema razloga da se i kod sljedećeg budenja ponovno ne zaplače i primi nagrada. Površno gledajući, nije za očekivati bilo što loše u ovakvom načinu noćnog spavanja. No ipak, noć po noć polako iscrpljuje snagu roditelja, majka postaje napetija, a dijete sve nemirnije i zahtjevnije. Kada se osjećaj sigurnosti i smirenosti majke istopi, dijete se osjeti ugroženim i pokušava se što jače priviti uz majku. Stalno želi biti na rukama, cendra, nakratko se primiri kada dobije neki novi sadržaj.

I ovdje je potreban pošten i samouvjeren pristup djetetu. Kada je vrijeme za spavanje dijete treba položiti u njegov krevetić, nakratko ga umiriti i pozdraviti se te napustiti sobu. U podlozi se nalazi jasna poruka: vrijeme je za spavanje, pospan si, možeš sam zaspati, majka te voli. Ako uslijedi plač, treba suspregnuti emocije (plač djeteta je najjači podražaj), pustiti da potraje 10 minuta i potom se nakratko javiti djetetu. To treba činiti sasvim neutralno, bez "davanja sebe". To je poruka "Mama je ovdje, nije te napustila, ali ti ostaješ u krevetiću jer je vrijeme za spavanje". Ako se nastavi plač treba se javljati u intervalima koji su svaki put duži za po 5 minuta. Nakon par dana (bolje rečeno noći) dijete će spavati bez poteškoća. Kada je riječ o dojenčetu koje se hrani majčinim mlijekom, majka ga može staviti na prsa no uz što manje drugih lijepih i toplih poruka kao što je maženje, tepanje i slično. I ovdje majka iskazuje manjak spremnosti za komuniciranjem, što bi dijete trebalo osjetiti i nastaviti spokojno spavati.

 preuzeto iz knjige "Godine prve: zašto su važne",
 uz dozvolu izdavaca SysPrint d.o.o.
autor prim. dr. sc. Milivoj Jovancevic i suradnici

Knjigu možete naruciti putem obrasca

Pročitano: 49186 puta

Oglasni prostor