Pranje rublja

Da me netko probudi usred noći i naredi mi da život opišem jednom riječju, na samom vrhu ljestvice bi zasigurno bila riječ "rublje". Vjerujem, i vama. Posebice ako imate više djece. I još ako se bave sportom... Stoga vam donosimo nekoliko savjeta...

Da me netko probudi usred noći i naredi mi da život opišem jednom riječju, na samom vrhu ljestvice bi zasigurno bila riječ "rublje". Vjerujem, i vama. Posebice ako imate više djece. I još ako se bave sportom... Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako si olakšati ove neizbježne trenutke u životu :D

Savjeti za bolje i efikasnije pranje rublja

Čišćenje unutrašnjosti perilice

Umjesto skupih sredstava za ispiranje i dezinfekciju unutrašnjosti, jednostavno dodajte pola čaše vodice za ispiranje usta u pretinac za prašak i uključite perilicu da radi na prazno. Na ovaj način uništit ćete gljivice, plijesan i bakterije.

Spriječite potragu za izgubljenim čarapama

Voljela bih upoznati osobu kojoj ne nestaju čarape tijekom pranja! Što se točno dešava i kamo sve te čarape nestaju, izgleda da nikome nije jasno. Vjerovali ili ne, čak se neki znanstvenici i drugi stručnjaci bave tom problematikom, postoji i formula za izračun količine izgubljenih čarapa, a i čuvena je šaljiva opaska Stephena Hawkinga kako vjeruje da je za to kriva posebna crna rupa. Jednostavno nabavite malene platnene ili šupljikave vrećice i stavite svoje čarape u njih. Možete čak imati i posebnu vrećicu za svakog člana radi još bolje kontrole lakšeg slaganja.

Aspirin nije samo za glavobolju!

Kada vam požutjele mrlje na vašem donedavno bijelom rublju počnu zadavati glavobolje, nemojte ispiti sav Aspirin – nekoliko tableta dodajte tijekom pranja i salicilna kiselina iz njih učinit će svoje i vaše će rublje postati ponovno bijelo.

Ne sušite odjeću predugo

Što dulje sušite odjeću, to će ju teže biti ispeglati. Pokušajte uzeti još pomalo vlažnu tkaninu i osjetit ćete razliku. Ako vam se ipak dogodi presušenost, poprskajte ju prije glačanja.

Šampon za bebe – i za odjeću koja se skupila na tu veličinu

Baš kao što i podnaslov govori – upotrijebite šampon za bebe ili regenerator za kosu kako biste svoju skupljenu odjeću vratili na njenu prvotnu veličinu. Malo sadržaja izlijte u posudu s toplom vodom i ostavite odjeću 15-ak minuta utopljenu u tome. Zatim ju posušite u horizontalnom položaju

Bijelo rublje ne perite omekšivačem

Poslušajte iskusne. Omekšivač jednostavno "ne dozvoljava" vašem rublju da ostane savršeno bijelo.

Ne odvajajte rublje po boji!

Osim što je preporučljivo bijelo uvijek prati zasebno, nemojte po bojama sortirati ostali sadržaj, već po vrsti materijala. Teške tkanine apsorbiraju više vode nego laganije pa se, sukladno tome, niti ne ispiru isto i dolazi do ostataka sredstva za pranje i oštećenja tkanine.

Pripazite na temperaturu vode

Obojane tkanine nemojte prati na temperaturama višim od 30°C jer će izgubiti svoj intenzitet. Također ni prljave čarape i ostalu odjeću koja je zaprljana samo znojem, jer mnoga je prljavština – poput znoja - bazirana na bjelančevinama i stoga na višim temperaturama neće otići. Koliko god da vam se ovaj savjet čini nelogičnim, poslušajte ga.

Aluminijem protiv elektriciteta

Napravite nekoliko loptica od aluminijske folije i ubacite ih u bubanj. Odjeća tako neće kasnije biti puna statičkog elektriciteta pa neće ni pucketati. Ni po vama, ni oko vas.

Pjenom za brijanje protiv kozmetike

Ako zaprljate odjeću šminkom (same na sebi ili vaša bolja polovica na vama), samo prije pranja područje premažite pjenom za brijanje.

Kape perite u perilici – ali posuđa

Kako biste spriječili gubitak oblika šilterica i sl. kapa, perite ih na vrhu perilice za posuđe. Kape će se oprati, ali bez bojazni promjene oblika.

Uklanjanje tvrdokornih mrlja

A da biste se riješili tvrdokornih mrlja koje nisu bazirane na bjelančevinama, kao što je naprimjer trava, sok, voće,... zagrijte ih najprije dobro pomoću sušila za kosu i tada na to mjesto stavite malo sredstva za pranje (praška). Zagrijanost tkanine pomoći će boljem pranju.

Brzo sušenje

Ako trebate što brže sušenje, objesite suhe ručnike između redova mokrog rublja. Ili još uvijek vlažan komad koji vam je najhitniji umotajte u suhi ručnik i stavite u perilicu. Na taj način vlaga će se najbolje tj. najbrže izvući.

Autor: jasmina

Pročitano: 45687 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021