Prenatalni razvoj - 2. tromjesečje

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća. Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje. Naznačit ćemo...

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća. Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje.

Naznačit ćemo trajanje trudnoće kao i vaš ginekolog, da biste lakše pratili njen razvoj.

14. tjedan:

Svi dijelovi tijela sazrijevaju i razvijaju se. Glava poprima proporcije koje nalikuju rođenoj bebi. Vrat je dobro razvijen i brada fetusa vise ne leži na grudima. Beba ima 9 cm i teška je 60 g.

Mame:

Uživajte, upravo ste napustili 1. tromjesečje prepuno mučnina, odlazaka na wc... Sada je zatišje, a nove "radosti" čekaju vas u trećem.

Ukoliko niste prvorotkinja, vrijeme za ozbiljnu nabavku trudničke odjeće. Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, za to još ima vremena.

15. tjedan:

Beba siše prst!

Beba već nalikuje čovjeku; noge su dulje od ruku, skelet je bolje razvijen. Uskoro će imati mnoge nervne stanice, moždani živci se razvijaju i uskoro će prenositi poruke u mozak od ostalih organa, ali i slati informacije u mozak istim tim organima.

Beba je narasla još 3 cm, a teška je 100g.

16. tjedan:

Raznim pokretima lica fetus izražava svoje raspoloženje, no to još nažalost nije vidljivo ultrazvukom. Razvijaju se fetalna pluća, pa beba vježba disanje svakodnevno.

Veličina: 16 cm, težina 135g.

Mama:

Mame koje su već bile trudne mogle bi već sada osjetiti prva micanja djeteta.

Krajnje je vrijeme za prvi ultrazvučni pregled!

17. tjedan:

Obrve i trepavice počinju rasti, a tijelo je prekriveno dlačicama. Razvija se osjetilo okusa. Sada je beba dugačka 18 cm, a teška 185g.

Mama:

Bujica se hormona polako stišava. Vraća vam se volja za seksom.

18. tjedan:

Koža je prozirna i tanka jer još nema potkožnog tkiva. Razvijaju se uši, te beba sada sluša majčino srce, rad crijeva... To su zvuci na koje će se naviknuti, te ćete poslije rođenja primjetiti kako će se novorođenče primiriti kada ga stavite kraj svoga srca.

Veličina: 21 cm, težina: 235g.

Mama:

Sada biste mogli primijetiti prva micanja bebe. Vaga vam pokazuje 4 kg više. Pazite na prehranu, idealan prirast kila u trudnoći je oko 13. Održavajte zubnu higijenu.

19. tjedan:

Bebin rast više nije onako ubrzan, jer ona sada dobiva na težini. Formira se smeđe tkivo koje pomaže u u regulaciji tjelesne temperature. Razvijaju se i pupoljci za trajne zube.

Veličina: 23cm, težina 285g.

Mama:

Trudnički bušo narastao je za oko 20%.

20. tjedan:

Na koži se počinje stvarati verniks kazeoza, bijeli premaz koji ju štiti od amnijske tekućine i ostaje tu sve do poroda. Fetus odgovara na dodire; blagi pritisak pri palpaciji maternice izaziva njegovo micanje.

Ukoliko nosite djevojčicu, u ovom periodu će se formirati njena maternica a vaginalni kanal će se postupno razvijati.

Veličina fetusa je 25 i pol cm, a 340 g.

Mama:

Od sada maternica će vam se tjedno povećavati za 1 cm. Vrijeme je za drugu ultrazvučnu kontrolu!

21. tjedan:

Lanugo, male sitne dlačice rastu svuda po koži. Sluh je već toliko razvijen, da beba čuje i zvukove izvana.

Veličina: 28cm, težina: 390 g.

Mama:

Nestao vam je struk! Više ne možete skrivati trudnoću.

Od sada dobivate oko 400 g na težini tjedno. Pazite na uravnoteženu prehranu.

22. tjedan:

Moždane se stanice razvijaju iznenađujuće brzo. Pogotovo one odgovorne za mišljenje, učenje i pamćenje. I kosti su sada znatno čvršće, a koža postaje deblja i manje prozirna.

Veličina: 30 cm, težina: 420 g.

Mama:

Moguće da su se javili problemi s proširenim venama.

Beba lupa sve jače, pogotovo onda kada biste se vi odmarali.

23. tjedan:

Veličina tijela sada je konačno dobrih proporcija s vel. glave, te sada fetus nalikuje novorođenčetu. Dečki imaju dobro razvijen skrotum, a jajnici djevojčica sadrže milijune jajašaca koja počinju propadati, te ih do trenutka rođenja ostane svega oko 10%.

Fetus je dug 31 cm i težak 440 g.

Mama:

Možda to i nije prehlada, već promjena zbog bujanja hormona!

24. tjedan:

Dijete ima razvijen dnevni ritam, te možete primjetiti kako se razmjenjuju razdoblja intezivnije aktivnosti, slabije i potpunog mirovanja. Njegovo srce sada se može čuti i običnom slušalicom.

Beba ima orijentaciju dok se okreće na sve strane po vašem trbuhu!

Ima 33 cm u duljinju i teško je 500 g.

Mama:

Ukoliko ste već primijetili tamnu prugu od pupka na dolje, riječ je o tzv. linei negri, koja nestaje nakon poroda, a uzrok joj je - bujanje hormona.

25. tjedan:

Razvoj mozga je mnogo kompliciraniji, jer se razvijaju i pojedine funkcije potrebne za život nakon rođenja.

Beba je narasla još 1 cm i dobila 100 g.

Mama:

Eto krasnih tegoba poput žgaravice, grčeva i otežanog disanja!

26. tjedan:

Masno potkožno tkivo se razvija daljnim porastom na težini.

Veličina: 35 cm, T: 700 g.

Mama:

Ukoliko ste iz grudi primjetili žućkastu tekućinu, ne brinite. Riječ je o kolostrumu, prvom mlijeku koje se obično javlja iza poroda, no nije neobično ni ako se pojavi već sada.

27. tjedan:

Kapci su već toliko razvijeni da beba može otvarati oči i gledati u maternicu, te zapažati svjetlost kroz slojeve trbuha! Dijete prakticira gutanje i siše palac vježbajući disanje. Neke mame mogu osjetiti štucanje djeteta što se očituje ritmičkim trzajima njegovog tijela.

Sada već beba, ukoliko se prijevrmeno rodi, ima dobre šanse da preživi.

Veličina: 36 cm, T: 800g

Mama:

Pripremajući se za porođaj, vaši ligamenti se opuštaju. To opuštanje i pomicanje može izazvati povremeno oštru bol u karličnom dijelu i sa svakom novom trudnoćom ta bol bit će sve jača.

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 288159 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021