Prenatalni razvoj - 3. tromjesečje

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća. Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje. Naznačit ću...

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća. Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje.

Naznačit ću trajanje trudnoće kao i vaš ginekolog, da biste lakše pratili njen razvoj.

28. tjedan

Beba sada diše isto kao što će i nakon rođenja, samo što sada udiše i izdiše plodovu vodu. U određenim razmacima puni se mjehur i beba piški u plodovu vodu!

Veličina: 37 cm, T: 900g

Mama:

Blage vrtoglavice normalne su.

29. tjedan:

Na ultrazvuku su vidljivi svi detalji građe pojedinih organa. Na glavici raste kosa. U slučaju trudova Vaša beba ima dobre šanse da preživi.

Veličina: 38 cm, T: 1000g

Mama:

Vaše tijelo koristi neke interesantne načine kako bi bebi ipak obezbijedilo još malo prostora za rast. Kada se svi organi koji se nalaze u vašoj trbušnoj šupljini potisnu ispod rebara, vaš grudni koš se proširuje za nekoliko centimetara i time pluća dobijaju više prostora. Pluća postaju efikasnija tako da sada udišu i izdišu više zraka nego što su to radila kada niste bili trudni. Svaki atletičar vam zavidi!

30. tjedan:

Raste količina masnoga tkiva ispod kože. Dijete otvara oči i gleda u maternicu. Tako vježba mišiće kojima će kasnije moći fiksirati sliku.

Veličina: 39, T: 1100g

Mama:

Problemi sa spavanjem sve su izrazitiji! Smeta vam trbuh, na leđima ne možete ležati, uzbuđeni ste... Zato, dremuckajte kad god vam se ukaže prilika.

31. tjedan:

Organi su gotovo zreli, a zaostaju samo pluća, čiju zrelost pospješuje surfaktant, tvarkoja omogućuje širenje plućnih mjehurića; aveola, te zrak može prodirati u njih.

Veličina: 40 cm, T: 1400 g

Mama:

U posljednjim tjednima beba izluči oko pola litre urina u plodovu vodu i proguta nešto manje od toga svakoga dana. Možda vam ovo zvuči pomalo neukusno, ali bebina je mokraća savršeno sterilna! Višak plodove vode može biti indikator da beba ne guta dovoljno i da se mogu javiti ozbiljni problemi.

Mogu se javiti i kontrakcije maternice.

32. tjedan:

Koža gubi crvenkastu boju i postaje ružičasta. Beba zauzima određen stav u maternici, no ne mora biti konačan.

Veličina: 40,5 cm, T: 1600g

Mama:

Maternica se podigla iznad visine pupka i zauzima najveći dio trbušne šupljine.

Otoci (naravno, umjereni) ruku i nogu normalni su. Ukoliko se jave na gornjem dijelu tijela i licu, posjetite odmah liječnika.

33. tjedan:

Bijela obloga koja pokriva kožu djeteta je deblja. Noktići na prstima rastu. Vjerojatno će sada beba zauzeti konačan položaj, s glavom prema ulazu u zdjelicu.

Veličina: 41,5 cm, T: 1800g

Mama:

Pupak će vam izvađati neke zanimljive trikove: izbočit će se, kada se beba leđima nasloni na njeg, te će se, svaki put kada se beba odmakne, vratiti na mjesto.

34. tjedan:

Iako su pluća već gotovo zrela, još nije sigurno da dijete neće imati problema s disanjem.

Veličina: 43 cm, T: 2300g

Mama:

Umor i bolovi u križima pridonjet će značajno vašoj nestrpljivosti porodu.

35. tjedan:

Smanjuje se količina plodove vode. Maternica se povremeno steže. Katkada micanje bebe i nije više onako ugodno

Veličina: 44,5 cm T: 2300g

Mama:

Nažalost, tegobe poput umora i bolova u križima pratit će vas i dalje.

36. tjedan:

Beba ima praktički 100 %-tnu šansu da preživi

Veličina: 46 cm, T: 2500g

Mama:

Posteljica je ostarila; kada biste je mogli vidjeti pod mikroskopom, vidjeli biste znake starosti! U toku posljednjih tjedana trudnoće više ne obavlja svoju ulogu tako dobro kao u ranijem periodu.

Vi ste do sada vjerojatno dobili 11-14 kilograma. Spuštanje bebine glave, kao priprema za porođaj, može se desiti nekoliko tjedana prije porođaja, ili tek kad on počne. Kada se beba spusti, lakše ćete disati i manje ćete osjećati žgaravicu, jer se pritisak ispod pluća i na trbuh smanjio. Ali, zato je sada donji dio prignječen, pa nemojte misliti kako ste se riješili tegoba! Sada će vas mučiti zrak i "probadanja" u trbuhu.

37. tjedan:

Beba gubi dlačice kojima joj je bilo pokriveno cijelo tijelo.Još ih ima malo po ramenima, rukama i nogama. Sada već samo proizvodi hormone, a najvažniji je kortizonkoji pomaže u krajnjem sazrijevanju pluća. Okice su joj plave, boja se mijenja poslije rođenja.

Veličina: 47 cm, T: 2750g

Mama:

Spremite stvari! Pročitajte sve o trudovima i porodu.

38. tjedan:

Vaša je beba gotovo spremna za porod.Crijeva su joj ispunjena prvom stolicom koja je zelenkaste boje, a naziva se mekonij. Sadržaj izaziva micanje crijeva, koje može potisnuti stolicu već za vrijeme poroda, no to se pretežno događa poslije rođenja. Dečkićima su se testisi već spustili u mošnju.

Veličina. 48 cm, T: 3000g

Mama:

Problemi sa stolicom, a upravo ste pomislili kako su ove tegobe i više nego dovoljne. Jedite suhe šljive (kompot) i kivi, šećite.

39. tjedan:

Organi rade kao i što će nakon rođenja. Posteljica stari i više nije onako kvalitetna.

Veličina: 49 cm, T: 3200g

40. tjedan:

Dijete je zauzelo najpovoljniju poziciju za izlazak van. Tijelo mu je malo savijeno, ručice prekriženi na prsima, a nožice privučene tijelu.

Veličina: 50 cm, T: 3500- 4000g

Mama:

Još se niste spakirali?!

Mama:

Čestitam, svaki čas trebate otići "po bebu"! Sve će tegobe biti odmah zaboravljene, sjećat ćete se samo onih divnih stvari (kojih je neusporedivo više).

Autor: Trudnoca.Net

Pročitano: 261545 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021