Prijevod medicinskog žargona iz rađaonice

Rađaonice u velikim bolnicama često su vrlo zaposlena mjesta. Nakon prijevremenog poroda aktivnosti mogu biti pojačane pa članovi medicinskog tima...

Rađaonice u velikim bolnicama često su vrlo zaposlena mjesta. Nakon prijevremenog poroda aktivnosti mogu biti pojačane pa članovi medicinskog tima u međusobnoj komunikaciji često upotrebljavaju medicinske "skraćenice". Nabrojeni su izrazi koje možete čuti i njihovi prijevodi:

  • "Zarumenili smo je" ("Dobila je boju") - Dok nisu rođena, djeca su obično tamnoplave boje. Po porodu, dijete može trebati medicinsku pomoć da bi postiglo normalno povećanje kisika u krvi i pritom mijenja boju usana i jezika od modre u ružičastu.
  • "Dosta ječi" ("Dosta stenje") - Kada imaju teškoće s disanjem, novorođenčad, a posebno nedonoščad, često ispuštaju ječeće ili gundajuće glasove. Njihove glasnice se stišću jedna uz drugu kako bi se povećao tlak zraka u plućima. Stalno ječanje znači da dijete treba pomoć pri disanju.
  • "Ambaj ga" ili "Proambali smo ga"- Ambu-balon je gumeni balon koji nosi naziv Ambu po svom proizvođaču. On se prazni pritiskom ruke, a služi za kontrolirano davanje smjese zraka i kisika novorođenčetu.
  • "Stavite ga pod šator" - "Šator" je prozirna kutija koja se stavlja oko djetetove glave. U nju se dovodi kisik pa ga dijete koje ima teškoće s disanjem dobiva u većoj koncentraciji, nego što ga ima u sobnom zraku.
  • "Treba joj CePAP" - To su dvije spojene cjevčice koje se stavljaju u djetetove nosnice. Povezane su s napravom koja u pluća djeteta daje zrak pod trajnim pozitivnim tlakom. (engl. continuous positive airway pressure = CPAP)
  • "Dali smo joj dozu surfaktanta" - Dijete je dobilo lijek (surfaktant) koji mu pomaže da bolje diše.
  • "Postavili smo umbilikalni kateter" - To je tanka plastična cjevčica koja se stavlja nekad u venu, a nekad u arteriju pupčanika te služi za davanje nekih lijekova, infuzija glukoze, mjerenje tlaka ili uzimanje uzoraka krvi.

Autor: poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, objavljeno uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 18928 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021