Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Prijevod medicinskog žargona iz rađaonice

04. 11. 2005.
"Ostvarenje" daruje posjetiteljima ovih stranica popust od 40% na knjigu "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"!

Rađaonice u velikim bolnicama često su vrlo zaposlena mjesta. Nakon prijevremenog poroda aktivnosti mogu biti pojačane pa članovi medicinskog tima u međusobnoj komunikaciji često upotrebljavaju medicinske "skraćenice". Nabrojeni su izrazi koje možete čuti i njihovi prijevodi:

 

 

 

 

 

 

  • "Zarumenili smo je" ("Dobila je boju") - Dok nisu rođena, djeca su obično tamnoplave boje. Po porodu, dijete može trebati medicinsku pomoć da bi postiglo normalno povećanje kisika u krvi i pritom mijenja boju usana i jezika od modre u ružičastu.
  • "Dosta ječi" ("Dosta stenje") - Kada imaju teškoće s disanjem, novorođenčad, a posebno nedonoščad, često ispuštaju ječeće ili gundajuće glasove. Njihove glasnice se stišću jedna uz drugu kako bi se povećao tlak zraka u plućima. Stalno ječanje znači da dijete treba pomoć pri disanju.
  • "Ambaj ga" ili "Proambali smo ga"- Ambu-balon je gumeni balon koji nosi naziv Ambu po svom proizvođaču. On se prazni pritiskom ruke, a služi za kontrolirano davanje smjese zraka i kisika novorođenčetu.
  • "Stavite ga pod šator" - "Šator" je prozirna kutija koja se stavlja oko djetetove glave. U nju se dovodi kisik pa ga dijete koje ima teškoće s disanjem dobiva u većoj koncentraciji, nego što ga ima u sobnom zraku.
  • "Treba joj CePAP" - To su dvije spojene cjevčice koje se stavljaju u djetetove nosnice. Povezane su s napravom koja u pluća djeteta daje zrak pod trajnim pozitivnim tlakom. (engl. continuous positive airway pressure = CPAP)
  • "Dali smo joj dozu surfaktanta" - Dijete je dobilo lijek (surfaktant) koji mu pomaže da bolje diše.
  • "Postavili smo umbilikalni kateter" - To je tanka plastična cjevčica koja se stavlja nekad u venu, a nekad u arteriju pupčanika te služi za davanje nekih lijekova, infuzija glukoze, mjerenje tlaka ili uzimanje uzoraka krvi.

poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 18225 puta

Oglasni prostor