Prirodni porođaj

Prirodni porođaj najzdraviji je, najsigurniji i najljepši način rođenja, kako za bebu tako i za majku. Žensko je tijelo savršeno stvoreno i za trudnoću i za porođaj, i kad se poznaje i poštuje prirodni tijek, kad je žena...

Prirodni porođaj najzdraviji je, najsigurniji i najljepši način rođenja, kako za bebu tako i za majku. Žensko je tijelo savršeno stvoreno i za trudnoću i za porođaj, i kad se poznaje i poštuje prirodni tijek, kad je žena usredotočena na svoje tijelo, porođaj je, baš kao što bi i trebao biti, jedan od najljepših i najuzvišenijih životnih iskustava.

Mnogi će se složiti da začeće i trudnoća na zadivljujući način pokazuju mudrost Prirode. Začeće se u najvećem broju slučajeva (osim u slučaju potpomugnute oplodnje) događa bez našeg svjesnog utjecaja. Od samog trenutka „prepoznavanja“ ženske i muške spolne stanice, počinju se događati milijuni reakcija koji će dovesti do toga da nakon 40 tjedana držite u naručju svoju bebu.

Tijekom trudnoće, žensko tijelo savršeno zna, što i kako, i u kojem točno trenutku treba činiti, da bi se taj zametak razvio u malo ljudsko biće, koje će postati centar našeg svijeta. Istovremeno s razvojem bebe, mijenja se i samo tijelo žene pripremajući se da to savršeno biće jednako tako bude rođeno.

I sam trenutak porođaja, vjeruje se, mama i beba „dogovaraju“ – naravno ne glasom, već suptilnom tjelesnom komunikacijom. Tijelo majke se danima, pa i tjednima prije porođaja priprema, luče se hormoni koji omogućuju opuštanje mišića, beba zauzima idealan položaj, i sam porođaj zapravo predstavlja predivan ples majke i bebe.

Da bi taj proces koji je priroda tako savršeno osmislila tekao bez poteškoća i bez boli, potrebno je da žena bude potpuno mirna i opuštena, da sluša svoje tijelo i radi s njim u skladu, da u potpunosti vjeruje mudrosti svog tijela.

Upravo u tome vam može pomoći tečaj pripreme za porod Opušteno rađanje. Na tečaju možete naučiti što sve i kako vaše tijelo radi da bi se beba lako rodila. Najveća prepreka opuštanju je strah, pa na radionicama učite kako ga ukloniti i zamijeniti osjećajima ljubavi i povjerenja. Također, naučit ćete tehnike disanja, opuštanja i samohipnoze, koje će vam pomoći opustiti tijelo i um, da bi i vaš porod zaista bio prekrasno iskustvo.

Tečajevi Opuštenog rađanja održavaju se svaki mjesec u Centru prirodno roditeljstvo, Zagreb, Slavonska avenija 3.

Izjave roditelja:

Za razliku od prve bebe kad nisam prošla tečaj Opušteno rađanje, drugi je porod bio kao san. Trajao je kratko (tako da suprug nije stigao niti ući u rađaonu), i moje prve riječi nakon poroda bile su: „ja bih sad mogla opet“! Trudove sam lako prodisala kako sam naučila na tečaju i bilo mi se vrlo jednostavno opustiti. Ipak, najviše od svega ovaj je porod za mene bio posve novo emotivno iskustvo. Cijelo vrijeme osjećala sam beskrajnu ljubav i drago mi je da se naša beba rodila u takvom osjećaju. Tečaj Opuštenog rađanja preporučujem svima
(Marija Cukon)

Prva pomisao kad mi je supruga predložila da odemo na tečaj bila je – ah, još jedan tečaj u nizu, ali za mir u kući prihvaćam. Ipak, budući da sam bio sa suprugom na prvom porodu koji je završio carskim rezom, razmišljao sam i o tome da zasigurno postoji način da žene prirodnije rađaju, a ne da se porod tretira i odvija kao medicinski slučaj, kao da je bolest! I tako smo mi pohodili tečaj koji nam je jednostavnim tehnikama dopustio da slušamo tijelo, da neutraliziramo štetne utjecaje okoline prilikom poroda i na kraju da se bezbrižnije suočimo sa strahovima. Ugodno me iznenadilo da tečaj, i posebno način na koji ga voditeljica vodi, nije hladno odrađivanje, već topli, prijateljski prijenos iskustva, popraćen obilnom dvosmjernom komunikacijom. Osim tehnika opuštanja u porodu osjetio sam da iste tehnike dobro dođu i u svakodnevnom uzrujanom životu.

Nažalost(!) porod je išao tako brzo da sam ušao u rađaonu kad se beba već rodila. Beskrajno sam uživao u trenucima povezivanja s našom novom bebom.
(Marko Cukon)

Autor: Ustupio: CENTAR FORMATin

Pročitano: 25150 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021