Prvi pogled novorođenčeta

"David je rođen u 23,30. Prošlo je nekoliko sati dok ga Jack i ja nismo ugledali u jedinici za intenzivno liječenje. Bio je u malom krevetu s...

"David je rođen u 23,30. Prošlo je nekoliko sati dok ga Jack i ja nismo ugledali u jedinici za intenzivno liječenje. Bio je u malom krevetu s ogradicom od plastike i napravom za grijanje iznad krevetića. Na sebi je imao majušne pelene. Činilo se da su cjevčice, flasteri i monitori pričvršćeni na svaki dio njegova tijela. Bio je sićušan, manji od 1,5 kg, ali je ipak izgledao kao dijete."

Ako je dijete rođeno prije vremena, a vi i partner sličite drugim ljudima koji su se suočili sa sličnim iskustvom, vjerojatno ćete oboje biti začuđeni i možda valo šokirani kad prvi put bolje pogledate svoje dijete jedinici za intenzivno liječenje. Roditelji su obično začuđeni dimenzijama te sićušne osobe i zaprepašteni nizom cjevčica, katetera i električnih vodova pričvršćenih na njegovo tijelo. Nedonoščad može biti tako mala da muški vjenčani prsten može služiti kao rukavica. U usporedbi s donoščadi, nedonoščad ima manje tjelesne masti koja čuva toplinu. Zato ih se stavlja pod grijač ili u inkubator gdje mogu održavati normalnu tjelesnu temperaturu i bez vlastitih zaliha masti. Tamo mogu biti gola i nepokrivena, pa zdravstveno osoblje može dobro promatrati njihovo disanje i opći izgled.

Na nedonošče su često pričvršćene razne cjevčice i žice. Koliko god na prvi izgled djeluju zastrašujuće, one su korisne jer osoblju daju stalne obavijesti o zdravstvenom stanju djeteta. Uskoro ćete se naviknuti na izgled jedinice za intenzivno liječenje i na veličinu vašeg djeteta. Nekad čak roditelji vide svoje nedonošče kao dijete normalne veličine, a donošče kao veliko dijete. Vaše nedonošče može biti pokriveno s više finih dlačica (lanugo) nego što se to viđa kod donošenog djeteta. Koža nedonoščeta je naborana jer ono nema potkožne masti koja čini jedrom kožu donošenog djeteta. Koža djeteta izgleda tanka i nježna, posebno ako je ono rođeno prije 28 tjedana trudnoće. Obično koža počinje izgledati kao normalna koža novorođenčeta nekoliko dana nakon rođenja. Koža i hrskavica koja oblikuju vanjsko uho djeteta bit će također jako mekana i savitljiva.

U jedinici za intenzivno liječenje radi specijalizirano osoblje koje promatra dijete, odgovara na njegove potrebe i nadzire svu opremu. Tipičan tim u klinici intenzivnog liječenja novorođenčadi sastoji se od:

  • Medicinska sestra posebno izobražena za zbrinjavanje nedonoščadi i visokorizične novorođenčadi.
  • Neonatolog - pedijatar specijaliziran za dijagnostiku i liječenje bolesti novorođenčeta.
  • Pedijatrijski kirurg- kirurg specijaliziran za dijagnostiku i liječenje onih bolesti novorođenčeta koje zahtijevaju kirurški zahvat.
  • Pedijatar - liječnik specijaliziran za liječenje djece.
  • Liječnik-specijalizant iz pedijatrije - liječnik koji specijalizira pedijatriju.
  • Respiratorni terapeut - osoblje obučeno za procjenu respiratornih problema novorođenčeta i vođenje mehaničke ventilacije.

U jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi mogu biti prisutni ili su dostupni i drugi stručnjaci kao npr. specijalist za prehranu i radiološki tehničar. U mnogim bolnicama tu su i socijalni radnici koji pomažu obitelji da se prilagodi problemima zbrinjavanja nedonoščadi.

Autor: Poglavlje iz knjige "KLINIKA MAYO: Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta"
Copyright: Marjan tisak, Split, članak objavio: Ostvarenje, objavljeno uz dozvolu izdavača.

Pročitano: 60261 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021