Razvoj bebe od 3-6 mjeseci

Vrijednosti unutar zagrade kod motorike označavaju krajnju dob djetetova života do koje se očekuje da će određenu vještinu svladati svako zdravo dijete Težina ...

Vrijednosti unutar zagrade kod motorike označavaju krajnju dob djetetova života do koje se očekuje da će određenu vještinu svladati svako zdravo dijete

Težina

Dojenčad dobije u prosjeku oko 6oo g na mjesec. Krajem 4. mjeseca teže oko6,6 kg, no odstupanja mogu biti 1,5 kg više ili manje. S navršenih 6 mjeseci dječaci dostižu težinu od 7,3 kg, a djevojčice od 7 kg (+/- 1,5 kg). S navršenih 6 mjeseci dečki teže oko 7,8 kg, a djevojčice oko 7,5 kg (+/- 1,5 kg). Sada dojenčad obično podvostruče svoju porođajnu težinu, no ona hranjena umjetnom prehranom brže dobivaju na težini.

Prosječna duljina (visina)

Dječaci narastu mjesečno 2- 3 cm, a djevojčice 2 cm. Na kraju 5. mjeseca visina dječaka je oko 66 cm, a djevojčica oko 64 cm (+/- 5 cm).

Vid

Na kraju 4. mjeseca pokazuje želju dohvatiti predmet koji gleda, no zbog nedovoljne koordinacije još ne zna kako. U dobi od 5- 6 mjeseci, čim se nađe u nepoznatom okruženju, dojenče počinje razgledavati primjećujući da se nalazi na nepoznatom.

Sluh

U dobi od 5 mjeseci dojenče okreće glavu prema izvoru zvuka, čak i ako se ne radi o preglasnom. U 6. mjesecu prepoznaje onaj koji proizvede bačena igračka. Kada majka ulazi u sobu i govori, okreće se prema njoj i smiješi.

Spavanje

U dobi od 4- 5 mjeseci većina dojenčadi ne traži više noćni obrok, obično spavaju 8 sati bez prekida, tj. cijelu noć. No, u toj dobi dojenče pokazuje nelagodu zbog odvajanja od majke, te, kada ga se stavi spavati, ono postaje nemirno i plačljivo. Ne valja pustiti bebu da plače dok ne usne, jer se stanje tima samo samo pogorša. To je neizbježna razvojna faza, a ne razmaženost.

Motorika

Četvrti mjesec

 • Na trbuhu se rasteže i "pliva na suhom".
 • Točno se okreće prema izvoru zvuka. (6-7 mj.)
 • Već vješto prinosi igračku ustima i liže je
 • Zanimaju ga vlastite ručice, gleda ih, stavlja u usta.
 • Zanimaju ga i obješene igračke: dok leži na ledima, maše ručicama prema njima.
 • Sve je očitija komunikacija, osobito s majkom i bližnjima: izrazom lica i tonom plača djetešce daje na znanje Ijuti li se, boji li se ili veseli li se. Ako mu živahno pričate, grleno se smije ili vrišti od radosti i cijelim tijelom pokazuje veselje. (6 mj.) To je doba kad i cendrava, mrzovoljna djeca postaju simpatična i osvajaju okolinu sposobnošću da se vesele.

Peti mjesec

 • Dok je na trbuhu, odiže gornji dio tijela oslanjajući se na podlaktice ili ispružene ručice, ljulja se, okreće glavu, ponekad se i prevrne na leđa.
 • Dok leži na leđima, također nastoji odignuti glavu i trup.
 • Dignete li ga u uspravni položaj, kratko će se osloniti na noge. Ne potičite to "stajanje", ono je refleksno, a ne "za pravo".
 • Pokušava usmjeriti obje ručice prema predmetu i uhvatiti ga, no to mu još ne uspijeva.
 • Po vašem tonu i ponašanju prepoznaje kad ste ljuti, zadovoljni, nervozni i to ga zbunjuje
 • Šesti mjesec

  • Dok leži na trbuhu, oslanja se na dlanove i ispružene ruke te čvrsto drži gornji dio tijela. Može i nakratko dignuti jednu ruku da bi dohvatilo zanimljivu igračku.
  • Uz vašu će se pomoć podignuti iz ležećega u sjedeći položaj, no još je prerano da sjedi samo.
  • Više nije nesigurno pri hvatanju predmeta veličine primjerene za njegov "dlan". Igračku drži na dlanu, no osim što je stavlja u usta, može je i premjestiti iz jedne ruke u drugu. (7-8 mj.)
  • Mnogo odlučnije pokazuje svoju volju, bit će vam sve teže obrisati mu usta ili dati lijek ako to ne želi.
  • Razlikuje bliske osobe od nepoznatih. Vas će spontano obdariti širokim osmijehom, no stranac to mora zaslužiti tepanjem i sl. Pamćenje mu je kratko, bliske su mu samo osobe koje vidi manje-više svakog dana.
  • Sve mu je složeniji govor: zabavlja se pričajući i pjevajući u slogovima: ge-ge, ta-ta, mem-mem. Na razočaranje očeva, ta-ta ne znači doista tata!

  Spolni organi

  Velika se usne znatno smanjuju. Koža oko genitalnih otvora i guze često je crvena, jer i kraći dodir stolice i mokraće nadražuju to područje. Nakon pranja treba staviti obilno zaštitne kreme, a brisanje toaletnim rupčićima je vrlo korisno. Važno je da smijer čišćenja bude od sprijeda prema natrag, tj. prema crijevnom otvoru.

  U dječaka se primjećuje da je skrotum manji i prozirniji, a oba se testisa nalaze na mjestu, tj. u skrotalnoj vrećici. Prepucij (koža koja pokriva glavić penisa) još čvrsto prijanja i ne može se potegnuti, što ne treba ni pokušavati. On čuva nježnu kožu glansa od upale koja može uslijediti pri zaostajanju mokraće, što bi moglo pogodovati razvoju bakterija koje se tu inče nalaze.

  Usna šupljina

  Vrijeme nicanja zubi vrlo varira i obično je nasljedno uvjetovano. Pretežno u dobi od 6 mjeseci nikne prvi donji srednji sjekutić, a drugi slijedi za tjedan- dva.

  Pamćenje

  U dobi od oko 26 tjedana bebino pamćenje traj i 15- ak dana. S 5- 6 mjeseci, svaki put kad Vas vidi, znat će da ste Vi ona ista osoba od prošli put kada ste ju pogledali.

  S igračkom može raditi samo dvije stvari: žvakati je ili baciti.

  Autor: Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

  Pročitano: 236770 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021