Odaberite tjedan trudnoće i pratite razvoj bebe kao i promjene na vašem tijelu
Tražite ime za svoje dijete? Potražite u našoj bazi imena i njihova značenja
Prikupili smo po forumu najčešća pitanja vezana uz prve simptome trudnoće...
Oglasni prostor

Razvoj dojenčeta od 9 - 12 mjeseci

04. 07. 2004.
Vrijednosti unutar zagrade kod motorike označavaju krajnju dob djetetova života do koje se očekuje da će određenu vještinu svladati svako zdravo dijete

Težina
Krajem 9. mjeseca dječaci teže nešto više od 9 kg, a djevojčice oko 8,8 kg (+/-1,8kg). Pri kraju 11. mjeseca dječaci su teški u prosjeku oko9,9 kg, a djevojčice 9,5 kg).
Prosječna duljina (visina)
S 11 mjeseci prosječna je visina dječaka 74 cm, a djevojčica 73 cm. Sljedeći mjesec imat će 1 cm više. (+/-5 cm).
Vid
U dobi od 12 mjeseci dijete prepoznaje bliske ljude već na udaljenosti od 10 metara, a svoju omiljenu igračku uočava u mnoštvu drugih.
Sluh
Početkom 11. mjeseca može izgovoriti slogove poput "la", "ma", "ta", "da", obično kada je zadovoljno, a "gr", "br" kada je ljuto. S 12 mjeseci odmah okreće glavu na zvuk svoga imena. Zabavljaju ga predmeti koji buče, te namjerno zatvara oči i baca stvari. Rječnik mu sadrži 3- 6 riječi, najčešće "mama" i "tata".
Spavanje
Između 9. i 10. mjeseca dojenče se počinje buniti protiv popodnevnog spavanja. Ako spava oko 10 sati noću, nema potrebe forsirati popednevan san.
Motorika
Dojenče ja sposobno dići se, pridržavajući se za oslonac i tako se održati nekoliko minuta. U dobi od 10- 11 mjeseci počinje brzo puzati. U dobi od 12 mjeseci hoda držeći se jednom rukom, no rijetko je da neka djeca to mogu bez pridržavanja. Samo pridonosi žlicu ustima.
Spolni organi
Zna se dogoditi da se testisi privremeno povuku u preponski kanal, kada je vrlo hladno. Ako se na toploj temperaturi (prilikom kupanja) testisi ne nalaze u skrotumu, treba se javiti pedijatru. Kožica i dalje prijanja uz prepucij, da bi se tek oko 2. godine povlačila i u 4. se može prevući.
Usna šupljina
Tijekom 10 i 11. mjeseca niknu gornje dvojke, na kraju 12. mjeseca dijete ima 6 zubića, a mogu proći i mjeseci prije nego im se pridruži još neki.
Pamćenje

Dužina pamćenja znatno se povećava i beba može s namjerom izabrati i izmjenjivati aktivnosti kojima se zabavlja. Sada beba počinje planirati. Svjesno traži i puže do željene igračke. S igračkama zna izabrati određenu, za njih primjerenu radnju.

Zna da postojite i onda kada Vas ne vidi. Počinje shvaćati da su neki ljudi stranci.


Iz knjige "Moja prva godina"; autori: dr. D. Tješić-Drinković, prim. dr. J. Polak Babić, v.m.s. S. Bermanec

Pročitano: 60931 puta

Oglasni prostor