Razvojni utjecaji na dijete u maternici

Evo nekih preporuka za svakoga koji razmišlja o prenatalnoj stimulaciji ili je spreman planirati program gajenja najzdravijeg mentalnog razvoja djeteta prije rođenja. ...

Evo nekih preporuka za svakoga koji razmišlja o prenatalnoj stimulaciji ili je spreman planirati program gajenja najzdravijeg mentalnog razvoja djeteta prije rođenja.

Ako planirate imati dijete, potražite dobru medicinsku prekonceptivnu službu tako da prije nego začnete, saznate o mogućim zdravstvenim pitanjima, problemima s vrstom posla, kućnim okruženjem, prehrambenim navikama, izlaganjem medicinskim lijekovima i razini stresa, tako da poduzmete odgovarajuće promjene.

Ako ste već na putu da budete roditelj, postavite si ova pitanja da biste procjenili svoje vlastito ponašanje prema prenatalnoj brizi i obogaćivanju bebinog razvoja.

Puši li neki od roditelja?
Izlažete li se pasivnom pušenju, na poslu, na javnim mjestima ili u domovima drugih ljudi?
Pijete li tijekom trudnoće alkoholna pića?
Uzimate li neki potencijalno opasan lijek bez recepta?
Uzimate li samo propisane lijekove koje je odobrio vaš opstetričar?
Konzumirate tijekom trudnoće pića s kofeinom (kavu, coca-colu i dr.)?
Izlaže li se neki od roditelja bilo kakvoj vrsti toksina na poslu?
Pratite li pažljivo svoju ishranu pazeći na bjelančevine, vitamine i druge hranjive sastojke?
Doživljavate li veoma malo, nešto, ili visoku razinu stresa?
Vježbate li opuštati se redovito?
Je li vaš život stabilan s nekolicinom očekivanih većih promjena, pored dolazećeg djeteta, ili je ispunjen promjenama posla, selidbom u novu kuću ili stan, promjenama partnera itd.?
Imate li veoma malo, nešto ili veliku količinu kontrole nad vašim svakodnevnim aktivnostima i rasporedom?
Dosađujete li se ili se osjećate usamljeno, rijetko, ponekad ili nikad?
Doživljavate li barem jednom dnevno neki mentalni izazov?
Obraćate li pažnju na pokrete fetusa?
Govorite li ili čitate fetusu svakodnevno?

Razmatrajte posljedice svega što udahnete ili progutate tijekom trudnoće. Govoriti sebi: "Malo ovoga ne može naškoditi", igranje je ruskog ruleta s najsloženijim procesom u univerzumu. Djetetov mentalni i fizički rast - prije i nakon rođenja - predstavlja dovoljno izazova roditeljima i bez štetnih izlaganja koja mogu trajno osiromašiti djetetov razvojni potencijal.

Ako sumnjate na problem s kućnim ili profesionalnim izlaganjem štetnim kemikalijama, potražite u našem Vodiču na kraju ove knjige popis brošura i adresa agencija koje vam mogu pomoći otkriti izvor i izbjegnite ga tijekom trudnoće.

Vodite dnevnik prehrane i pratite unos bjelančevina, vitamina i kalorija tijekom trudnoće. Vaš liječnik će vas vjerojatno opskrbiti napucima o prehrani za trudnice i djecu od prve do desete godine, a to čine i knjige i članci navedeni u našem Vodiču.

Jasno je iz istraživanja koja opisujemo u ovoj knjizi da fetus može čuti i zapamtiti stvari izgovorene uobičajenim, nepovišenim glasom tijekom posljednjih nekoliko tjedana prije rođenja. Kako vaše buduće dijete ionako sluša, zašto mu - u vremenu ne duljem od pet do deset minuta, ujutro i uvečer - ne govoriti, čitati priče, puštati glazbu, nježno ga dodirivati i priopćiti svoju ljubav? Tate i druga djeca mogu se uključiti u ovo ako žele, govoreći uobičajenim glasom blizu majčinog abdomena. U najmanju ruku, ova komunikacija će podstaknuti vaše očekivanje, pomoći vam u vježbanju da sudjelujete u kognitivnom rastu svoje bebe i stvoriti uvjete za blisku obiteljsku povezanost.

Izbjegavajte duga razdoblja prenatalne stimulacije i bilo kakve aparate koji fetusu daju glasne zvukove, produljene zvukove ili svjetlosne bljeskove. Prema našem mišljenju u ovom trenutku naprosto ima suviše nepoznanica da bismo išli na više od filtriranog dodira i prigušenih zvukova s kojima se fetus prirodno suočava.

Čisto za zabavu, vodite dnevnik glazbe koju ste svirali, priča koje ste čitali i glasova koje je fetus čuo i pratite kako biste vidjeli smiruje li se beba ili sretno reagira kada kasnije čuje iste zvukove.

· Što god planirate raditi, provjerite prvo sa svojm opstetričarom, a ako slijedite neki pisani program pokažite ga i svom liječniku.

Evo nekih glazbenih odabira koje možete potiho svirati svom fetusu. Budući da ti komadi mogu smiriti bebu nakon rođenja dobro je imati mali, ali dobro odabrani repertoar. Ovo savjetuje dr. F. Rene Van de Carr i glazbenik i umirovljeni profesor Dr. Donald Shetler.:

  • Glazba za kraljevski vatromet, Händel
  • "Proljeće", iz Četiri godišnja doba, Vivaldi
  • Zrak na G struni, J. S. Bach
  • Brandenburški koncerti, J. S. Bach
  • Kanon u D-duru, Pachelbel
  • Slike s izložbe, Mussorgski
  • Polagani, mirni komadi od Haydna, Mozarta, Beethovena ili Vivaldija
  • Popularna glazba Toma Paxtona, Burla Ivesa, Toma Chapina i Raffija

Autor: dr. sci. Marian Diamond, dr. med., Kalifornijsko sveučilište, Berkeley
poglavlje iz knjige "Čarobno drveće uma: Kako razvijati inteligenciju, kreativnost i zdrave emocije vašeg djeteta od rođenja do adolescencije (Ostvarnje, 2002.)
Copyright: Ostvarenje, Lekenik. Objavljeno uz dozvolu Izdavača

Pročitano: 46098 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021