Trudnoća i gripa (influenca)

Čak i trudnice inače dobrog zdravlja mogu postati jako bolesne ako dobiju gripu. Jedna velika studija, koja ispituje učinak gripe na trudnicama već 17 sezona gripe, je pokazala da trudnice u 3. tromjesečju imaju jednaku vjerojatnost da će biti ...

Čak i trudnice inače dobrog zdravlja mogu postati jako bolesne ako dobiju gripu.

Jedna velika studija, koja ispituje učinak gripe na trudnicama već 17 sezona gripe, je pokazala da trudnice u 3. tromjesečju imaju jednaku vjerojatnost da će biti hospitalizirane zbog problema sa srcem i plućima uzrokvane gripom kao i i žene s ozbiljnim kroničnim medicinskim uvjetima koje nisu u drugom stanju.

Rizik se povećava što štrudnoća više odmiče. Žene koje su u 37. do 42. Tjednu trudnoće imaju  gotovo 5 puta veću vjerojatnost da će biti hospitalizirane nego žene 1-6 mjeseci nakon poroda. Isto tako trudnice s astmom su u posebno rizičnoj skupini. Posebno opasnim i štetnim za trudnice se pokazao pandemični virus gripe H1N1 koji još uvijek kruži.
Zbog tih rezultata Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u preporučuje da žene, koje jesu ili će biti trudne za vrijeme sezone gripe, dobiju cjepivo protiv gripe.

Hoće li cjepivo pomoći protiv gripe?

Većina stručnjaka vjeruje da će cjepivo protiv gripe pružiti zaštitu za trudnicu i još nerođenu bebu. Unatoč ranijim istraživnjima koja su pokazivala na malu korist cijepljenja trudnica, najnovija istraživanja ipak ukazuju na povećanu zaštitu trudnice i njezine nerođene bebe kada je majka cijepljena protiv gripe. Isto tako pokazalo se smanjenje hostpizalizacije dojenčadi u sezoni gripe čije majke su bile cijepljene, te smanjenje broja novorođenčadi rođenih prerano i s premalo težinom.

Je li cjepivo protiv gripe sigurno za trudnice?

Zbog toga što je cjepivo protiv gripe inaktivno i ne sadrži žive viruse stručnjaci smatraju da je sigurno za trudnice. Studije su otkrile da nema povećanja broja malignih bolesti u fetusa ukoliko je majka cjepljena protiv gripe.  Novija istraživanja pokazuju da nema ozbiljnih nuspojava od cjepiva protiv gripe tijekom trudnoće ili tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta. Iako je broj pacijenata u ovim studijama relativno malen, rezultati su ohrabrujući.

Što misle liječnici?

Velika većina stručnjaka vjeruje da se cjepivo protiv gripe može primiti u bilo kojem stadiju trudnoće. Ako ste trudni, posavjetujte se svakako sa svojim liječnikom oko cjepiva protiv gripe.

Autor: http://www.pamf.org

Pročitano: 15369 puta.

Pratite nas i preko ostalih kanala!
Novosti

Prijavite se besplatno na našu listu i budite u tijeku s novostima iz svijeta trudnoće i roditeljstva!

Izrada web stranica: Bumbar Web © 2021